събота, 11 октомври 2014 г.

Метафизичните причини за кожните заболявания


Корените на много болести, трябва да се търсят в подсъзнанието и емоциите. Болестите на кожата - не са изключение.

  Както е известно  състоянието на нашата кожа отразява патологията на вътрешните органи и системи.  Освен това  кожата боледува под влиянието на различни микроорганизми и фактори на околната  като реагира   с  раздразняване, обриви, язви. 

 Заедно с това лекарите и психолозите признават, че физическото здраве пряко зависи от психическото и емоционалното състояние. Следователно, причината на всяка болест може да  се търси по-дълбоко - на метафизично (духовно, емоционално, подсъзнателно) ниво. 

 Въз основа на това, чувствата и емоциите играят  главна  роля в случаите на кожни заболявания, а физическите фактори (патология на вътрешните органи, инфекция, прегряване, хипотермия) са  пусковият им механизъм.

 Да  погледнем към кожата от философска гледна точка.
   
 В класическият смисъл на думата, кожата - е бариера, която предпазва организма от вредните въздействия на околната среда. В същото време тя е  индикатор за здравето на вътрешните органи. 

Кожата е  пряк участник  в контакта ни с външния свят включвайки собствения си организъм.

Когато имаме кожни проблеми  обикновено внимателно крием  засегнатите райони от очите на другите и се опитваме по- малко  да комуникираме  с хора. 

На метафизично ниво може да се каже, че кожата отразява отношението  ни  към себе си и това до колко  ни е важно  чуждото мнение. 

Заболяването  на кожата   е причина да се отстраняваме от хората. По този начин, всеки проблем с кожата  е предпоставка да се срамуваме от себе си и да се притесняваме от това какво другите мислят за нас.

Има много видове кожни заболявания - гъбични, пустулозни ; дерматози; заболявания причинени от паразити; екзема; псориазис и други. 

От гледна точка на метафизиката проблеми с кожата  могат да възникнат  от особеностите на   характера, чувствата и мислите  ни..   

  Характер, емоция, и състояние на кожата 

Ето какво са написали за влиянието на характера и състоянието на ума върху здравето на кожата психолози, лекари и  автори на книги по темата:

Канадският философ, психолог Лиз  Бурбо в книгата си "Тялото ти казва:" Обичам те! "" отбелязва, че нашата кожа отразява истинските ни мисли за себе си. Например, ако имаш чувствителна кожа означава, че си чувствителен човек.

Неуспешните опити да се сближиш с  някого, чувството на безразличие или  равнодушие от страна на другите те карат да се срамуваш за себе си и предизвиква обида. Тези чувства и емоции  от своя страна  могат да отключат развитието на рак на кожата. 

Според д-р Валерия Синелникова, кожните проблеми показват наличието на подтиснати емоции, независимо дали това е тревожност, страх, гняв, отвращение, гняв, негодувание, вина и  организма се стреми  да се отърве  от тези емоции чрез кожата. От друга страна, болесттите на кожата могат да показват  чувство  за беззащитност.

 Връзката на кожните заболявания с характера обяснява   д-р Олег  Торсунов в книгата си: " Връзката на характера с  болестта", като казва, че гневът възпрепятства притока на кръв в кожата, което от своя страна прави човек чувствителен към студ.

 Егоизмът, напротив, води до интензивно  кръвообращение  и  човек става   чувствителен  към топлина.

 А  добротата на характера помага на човека да  понася по-леко и  студа и топлината.

Според авторът  устойчивостта на кожата към инфекции зависи от това дали човек има отворен или затворен характер и свободомислещите хора имат силен кожен имунитет.
  
Aкне

Лиз  Бурбо определя акнето  като признак за чувствителен  и  затворен  характер.

 Не е изненадващо  че това е често срещан проблем на юношеството. В края на краищата, тийнейджърите са склонни да бъдат прекалено взискателни  и често се срамуват от себе си.

  При възрастните  акнето може да свидетелства за опитите  им  да бъдат не такива каквито са в старанието си да се харесат на другите.
  
В. Синелникова  определя  недоволството  от външния  вид като основна причина за акне .

Обриви

Метафизическита причина за тази алергична реакция Лиз Бурбо  намира в преживяването на   силни емоции и страх от неконтролирани ситуации. 

В. Синелникова смята, че чрез обривите   подсъзнанието изважда навън подтиснатите чувства и емоции.

Псориазис 

Анализирайки причините за псориазиса, Лиз Бурбо стига до заключението, че това е признак на това, че човек иска да се промени  - "да смени кожата си".На такъв човек е трудно да се помири със себе си и му се струва, че хората не го оценяват и го възприемат неправилно. 

В своята книга " Рейки  - универсалната жизнена енергия", авторите  Бодо Багински и  Шарамон Шалила определят псориазиса като резултат от  конфликта  между желанието за интимност и страхът от нея.

  А д-р О. Торсунов смята, че псориазисът може да бъде резултат от вътрешно напрежения или дързост които външно не се изразяват.

Гъбичните заболявания 

Според Олег Tорсунов появата на гъбични инфекции по кожата се  дължат на небрежност, безредие, лъжливост, жестокост.

Егоизмът и мързелът може да направи човек мърляв. Той не се интересува как изглежда и спира да се грижи за себе си. Това засяга защитните сили на организма, което провокира появата на инфекции и гъбички. 

Освен това, защитните сили на организма се влошават ако  човек  проявява  жестокост и омраза. Жестокостта   се връща към него под формата на агресия от опасни бактерии и гъбички.

Гъбичките"се вкопчват" към хора които често лъжат, смята О. Торсунов. Той обяснява това с факта, че гъбичките са също „ лъжци”защото паразитират в организма  като залъгват имунитета   и го карат  да ги приема  за „свои”. 
  
Въз основа на гореизложеното, може да се направи следния извод:  лечението на кожните ни заболявания  ще бъде успешно, ако започнем с решението на вътрешните си проблеми.



И така, Вълшебници, предлагам ви да се отпуснете в

 "Разговор с тялото си" с тази медитативна практика водена от Анандо.

Тялото ...   е видимата душа. 

А душата - невидимото тяло. 

Тялото и душата са неразделни, 

Те са части на едно цяло... 

Тялото трябва да се приема, почита, обича.. и  да му бъдеш благодарен  ... 

Тялото е  - най-сложният механизъм в съществуването. 

То е прекрасно! 

В него има водата на океаните,огънят на звездите и слънцата, 

в него има въздух и е направено от земята. 

Тялото е жив организъм. 

То неуморно ни служи от момента на зачеването и ще ни служи до смъртта ни.  

То ще направи това, което искаме, 

дори невъзможното ..

Слушайте тялото си, следвайте тялото си. Умът е глупав, тялото - мъдро.

 И ако влезете дълбоко в тялото си, в най - дълбоките му дълбини, ще намерите душата си. 

Душата е скрита в дълбините на тялото... 

Приятно гмуркане, Вълшебници! 

Линк за сваляне на практиката: 


"Osho - Osho Reminding Yourself of the Forgotten Language of Talking to Your Mind and Body  "

https://yadi.sk/d/wtEbzT2EbwCgQ

линк за сваляне на книгата: "Ошо-Баланс на тялото и ума" (на руски език):

https://yadi.sk/i/bfaC4gaibwGEY

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар