събота, 11 октомври 2014 г.

Възстановяване на липидната бариера на кожата




Понякога, когато кожата ни има проблеми, изглежда, че имаме нужда от специален и много скъп крем, за да се възстанови нормалното и състояние. Но този пост   е за това как със знанието на   основните закони на природата и на човешката физиология, може да се създават прости  и уникални формули, които  напълно могат да възстановят кожата и да и предадат свеж, гладък и здрав вид.

От всеки ново - анонсиран крем от известни марки ние винаги очакваме чудо и това очакване се свежда до едно - нужна ни е гладка, свежа и здрава кожа. Но дори хора  които нямат явни кожни заболявания едва ли ще могат да заявят, че състоянието на кожата им е винаги идеално... Нас ни мъчи ту сухост, ту лющене, ту зачервяване, ту явна умора на кожата.

 В основата на всички тези проблеми е увреждане на липидната бариера на кожата,съответно решението на всички тези проблеми е да се възстанови липидната бариера на кожата. ))) И така:

 Какво е липидна бариера?

 
На съвсем прост език - това е най-горната част на кожата ни която ние виждаме всеки ден и който се състои от плоски люспи, (тухли, "мъртви" кератиноцити, които са завършили целия си жизнен цикъл, от базалния кожен слой до връхния - роговия) слепени мастни клетки (липиди). Можете да си ги представите под формата на тухли, слепени с цимент,образуващи здрава, водоустойчива стена.

 Защо роговия слой трябва да бъде водоустойчив и защо имаме нужда от липиди?

Нашата кожа - е доста сложен и "мъдър" орган . В действителност, на дъното и се намира хиподермата, състояща се от мастна тъкан в която се натрупва и задържа влагата  съдържаща се в тъканите на тялото. Малко по- нагоре и по-близо до повърхността - започва дерма, която има специални клетки, които поглъщат влагата от хиподермата, като гъба и тази влага върви без препятствия по-нагоре в епидермиса до роговия слой. И точно  роговия слой (корнеоцити, залепени с мастни липиди) е последният слой и едновремено бариера за  по-нататъшно освобождаване на влагата вече навън т.е. нейното изпаряване .

 Съответно, ако на липидният "цимент" нещо се случва  и той става по-тънък  или дори се унищожава (например поради въздействието на алкален сапун върху кожата), водата, която е неразделна част от  здравата, плътна  и сияйна кожа се изпарява през неплътните трошливи люспи на роговия слой и ние имаме следните видими проблеми върху лицето:

• явна дехидратация на кожата
• отпуснатост
• загуба на еластичността на кожата (провисване)
• лющене
• сухота
• фина мрежа от бръчки

И също така, през нарушената липидна бариера в кожата могат да проникват различни вещества  (бактерии, токсини, и т.н.) способни да предизвикат дразнене на кожата, като например:

• екзема
• дерматит
• Акне

Липидният слой ("цимент") се състои от свободни мастни киселини (главно олеинова и линолова), серамиди (съдържание в кожата до 50%) и холестерол.

 Как може да се наруши бариерната функция на кожата?

Това е много лесно.

• Например, често лицето се измива с топла сапунена вода или специални средства за измиване  с добавянето на повърхностно активни вещества.

• или от различни агресивни фактори на околната среда, които предизвикват липидната пероксидация на същите тези кожни липиди (лятна инсолация, използването на солариум, имунни реакции).

• Или поради нарушено производство на липиди в организма в следствие на физическо натоварване.
 
Какво трябва да знаем?

• липидната бариера лесно и бързо се възстановява от вън  чрез компетентно композирана козметика.

• Свободните мастни киселини могат да бъдат заменени с растителни триглицериди (научно е доказано) което е от съществено значение за възстановяването на повредената липидна бариера на мазна и възпалена кожа.

И сега, ви предлагам два крем-серума за възстановяване на здравият и красив вид на кожата след лятната ваканция, тежкото и нервно трудово ежедневие или просто - да се възстанови красотата на кожата след различни видове възпаления.



 Аз приготвих две рецепти:

за мазна кожа (и акне) и

за нормална към суха кожа.

Няма  възрастови ограничения.

В дадените продукти :

Източници на мастни киселини - са триглицеридите и растителните масла  богати на олеинова и линоленова киселини,

Източници  на серамиди  - е "церамидният комплекс",

и източник на холестерол - е естественият ланолин.

Плюс това във всеки от двата продукта са  добавени компоненти съставящи естественият овлажняващ фактор за да се възстанови транс-епидермалната загуба на вода в кожата.



Бъдете здрави и красиви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар