събота, 23 януари 2016 г.

Основните козметични форми на витамините в козметичните продукти



Няма съмнение, че витамините са важна съставяща в компетентната и ефективна рецепта, защото именно те и различните вещества получени основно от растения са така наречената"Активна фаза" в емулсията или с други думи това е "сърцето на крема", неговият главен орган от жизнено важните функции, дейността и капацитета на който право пропорционално зависи основния въпрос: дали това е ефективен крем за кожата ми и дали да го купя?

Какви витамини са нужни за кожата?

На този въпрос, отговорът е само един!

Разбира се, витамините които пием вътрешно се добавят в нашите кремове, разликата е само в размера на молекулите. Всъщност, в това е и дългосвирещата красота на кожата, която можем да постигнем чрез комбиниран прием на компетентно подбрани витаминни комплекси вътрешно и с ефективни козметични средства обогатени със същите витамини.
Разбираемо е, че в организма витамина ще се преработи и ще влезе в кръвта през слизистата и кръвта, а на лицето е важно веществто да проникне през епидермиса и да попадне в клетките.

Нямам намерение да ви натоварвам с излишна информация и целият спектър от възможните за един крем витамини, но за оснвните:  витамини А, С, Е, F, група В и др. ще разкажа в следните аспекти:

• Какви са формите (за да разберете в  какъв крем те са стабилни и активни, и в кой са добавили "нещо по-евтино"като за показ
• основната им задача в рецептата за кожата

Това са най-важните знания, които ми помагат когато чета състава да определя нужен ли ми е този продукт или не.


Витамин А (ретинол) в крема

Ускорява обновяването на кожата, осигурява най-ефективното противовъзпалително действие върху кожа с акне, розацея и Demodex. Избелва и нормализира мастните жлези. Кремове с витамин А изглаждат кожата със ситни бръчици.

Основните форми на витамин А в крема

Преди да опиша основните форми, добавяни в козметиката, искам да кажа, че самият витамин А не действа в клетките, а всяка    от посочените по-долу форми се превръща в ретиноева киселина, която и оказва своя магически ефект върху кожата. Но механизмът на образуването на ретиноева киселина от различни форми на вит.А  е различен, както и количеството на образувалата се  ретиноева киселина от различните форми на вит.А са твърде различни  и именно в това е "черешката на тортата". )))
Така, че основната цел на всяка форма на витамин А  е да се трансформира  в ретиноева киселина ( Retinoic acid), която и  "работи" в клетките на кожата ни.

Ето и метаболистичната "верига" която показва колко стъпки и какви  трансформации изминават различните козметични форми на витамин А, преди да се превърнат в  ретиноева киселина.:

 Ретинил палмитат ⇒ Ретинол ⇒   Ретиналдехид⇒ Ретиноева киселина
 
• Ретинил палмитат (retinyl palmitate) - както виждаме от веригата, ретинил палмитата е "още в самото начало," и той трябва да направи три стъпки, за да се превърне в нужната за кожата ни  ретиноева киселина. Тази форма е най-слабата и от общия обем на добавения  ретинил палмитат в "крайния продукт" само 10% ще се превърнат в ретиноева киселина.

• Ретинол (retinol) — е по-активната форма на витамин А тъй като в ретиноева киселина ще се превърне по - голямо количество ретинол, отколкото в първия случай. Плюс това, процесът ще бъде по-бърз, тъй като има само две стъпки до получаването на ретиноева киселина.

• Ретиналдехид  (retinaldehyde, retinal) — е най-активната и ефективна актуална форма на витамин А. За него ще отделя отделен пост. Това е и най-скъпата форма,за това малко производители  я  добавят в своите рецепти (макар, че трябва да добавят в пъти по-малко, отколкото в случаите с първите две форми). Но за това ще разкажа по-късно. Просто бих искала да знаете, че ако видите това наименование можете да бъдете сигурни, че производителя наистина се е постарал да направи нещо приятно за вас.  ))).

 Важно! Добре е да знаете! Витамин А в крема трябва да бъде свързан с витамин Е, който помага за неговото асимилиране. И, ако приемате вътрешно също витамини с цинк, това ще засили допълнително ефективността на витамин А.

Витамин Е  в крема


Витамин Е  е участник в антиоксидантната верига и е "парникът" за витамин А в крема. Препятства слепването на  колагеновите влакна (гликирането на тъканите), изглажда и подмладява кожата.

• токофероли (tocopherols, alpha-tocopherol) - основно в състава на крема се съдържа токоферол под формата на алфа-токоферол  (alpha-tocopherol)

• токотриеноли (токотриеноли) - е по-активна антиоксидантна форма на витамин Е.

• Пре - токоферил (Pre-Tocopheryl)  - е фотостабилна форма на витамин Е, който е устойчив на окисляване при излагане на UV светлина. Формата е много скъпа, в козметиката се срещат рядко ( Aven има линия със съдържание на пре-токофорил  и ретиналдехид, но основната структура на емулсията е ужасна поради съдържанието на минерално масло на втора позиция което пречи за усвояването на витамин Е  и парабени ).

В идеалния случай, най-добрият крем трябва да съдържа и двете форми на витамин Е както токоферол, така и токотриеноли.

 Форми на витамин C

Вече съм писала за витамин С, сега само накратко ще напомня основните му задачи в крема:

Предпазва клетките от умиране в резултат на процеса на вредното окисляване (антиоксидант), ревитализира кожата след стрес, предпазва клетките от вредните ултравиолетови лъчи и  ги лекува, избелва кожата от старчески петна, стимулира производството на колаген, и следователно е един от основните ни инструменти за борба с срещу преждевременното стареене.  От това каква козметична форма на витамин С присъства  в рецептата пряко зависи нейната ефективност в емулсията.

Основни козметични форми на витамин С

• Аскорбинова киселина (Аscorbic acid) - водоразтворима форма на витамин С, която е нестабилна  когато е изложена под въздействието на  на кислород (бързо се разпада).

• L-аскорбинова киселина (L-ascorbic acid)   - разтворима форма на витамин С, взаимодейства с витамин Е в клетъчните мембрани. Това е много активна и ефективна форма на витамин С, но все пак не е стабилна и бързо се разпада под въздействието на кислород.

• L - аскорбилпалмитат  (L -askorbil palmitat, витамин C естер) - е активен компонент на много средства за избелване на кожата. Мастноразтворима форма, не се окислява както водоразтворимите форми на витамин С (например, L-аскорбинова киселина), но тя не е толкова активна и мощна како L-аскорбиновата киселина (виж по-горе.).

• Магнезиев аскорбил фосфат (Magnesium ascorbyl phosphate, vitamin C ester ) - стабилна водоразтворима форма на витамин С, която не се разпада във формулировки на крем под въздействието на кислород, UV светлина и топлина. Тази форма е много активна и ефективна, така че се използва в анти-ейдж козметиката като мощен антиоксидант и стимулира синтеза на колаген тип 3. Тази формула на вит. С предотвратява образуването на бръчки, изсветлява и изравнява тена, придава блясък.

• Aскорбил дипалмитат (Ascorbyl dipalmitate) - мастноразтворима форма на витамин С, лесно усвоима в активните слоеве на кожата, мощен антиоксидант, защитава клетъчните мембрани, подобрява устойчивостта на кожата към вредните ефекти на слънцето. Тази форма е разработен за ефективно лечение на фотостареене, пигментация, лунички и други кожни проблеми, както и за поддържане на здрава кожа.

• аскорбил  тетраизопалмитат  ( Ascorbyl  Tetraisopalmitate) - е стабилна при високи температури и е лесно разтворима в масла. Тази форма на витамин С прониква в кожата перфектно, освобождавайки чист витамин С, който участва активно в физиологичните процеси. Широко използвана в различни козметични продукти за грижа за кожата,тонална козметика  и т.н.

Витамини от групата В


Витамините от група В в крема решават най-важните за жената задачи главната цел на които е забавянето на процеса на стареенето на кожата. По време на годишните срещи по дерматология на Американската академия по дерматология беше представено изследването на доктор Бисе за това, че основните витамини от тази група по най-ефективен начин затормозяват стареенето на кожата.

А сега, по малко за всеки витамин от тази забележителна група:

• Ниацинамид (Niacinamide, vitamin B3, PP)  - подобрява способността на най-горния слой на кожата, епидермиса, по-добре да да задържат влагата, което прави по-мека, по-гладка без никакви пукнатини, сухота и лющене. Ниацинамидът значително намалява дълбочината на бръчките по лицето (фините линии)  и очевидно изсветлява кожата. В допълнение, ниацинамидът в козметиката има противовъзпалителен и имуностимулиращ ефект върху кожа с акне и перфектно стимулира колагена и кожните серамиди чрез очевидно подобряване на структурата и подмладяване кожата.

• Витамин B5, D-пантенол, deksapantenol (Panthenol, d-panthenol, vitamin B5)  - по-известен на всички като част от ресурсите за спасяване на"изгоряла" кожа  след слънчева (например, пантенол спрей или крем Bepanten). Да, това е най-добрият витамин за изцеление на кожата след изгаряния и пукнатини (за това крем Bepanten използват  кърмачките за лечението на напукани зърна по време на кърмене). Но малко се знае, че провитамин В5 спомага да се намалят симптомите на акне до минимум  спомага на кожните клетки да "поправят" себорегулацията и да понижат нивото на лошия холестерол и триглицеридите в защитния слой на кожата.

Важно! Витамин В5 или D-пантенол работи най-ефективно в крем, ако се прибавя витамин С!

• Витамин B9 или фолиева киселина (Vitamin B9, Folic Acid)  - е много рядък витамин в козметиката днес, но най-последните тенденции на козметичният пазар показват, че именно фолиевата киселина стимулира ръста на фибробластите в човешката кожа.
Какво означават фибробластите? Това са клетките, които произвеждат  образуващите колаген и еластин влакна в кожата. В ранна възраст кожата има много млади и силни фибробласти, успешно произвежда  пресен колаген и еластични влакна. Резултатът е видим върху стегнатото младежко лице . ))) С напредване на възрастта, фибробластите отслабват  и производството им се намаляват драстично. И именно Фолиевата киселина стимулира производството на фибробластите в застаряващият организъм!  С това искам да напомня, че заедно с останалите витамини за  вътрешен прием е много важен и приема  на най-малко 400 mcg  фолиева киселина на ден.
Преди фолиевата киселина се намираше само във вид на хранителна  добавка, тъй като представлява кристали които не се разтварят  във вода или алкохол  и се произвеждат в специални форми, които да  могат да бъдат абсорбирани в стомаха. Но сега американският концерн DSM пусна за производството на козметични продукти на пазара фолиева киселина за козметични препарати. Така че аз с нетърпение очаквам  да добавя вълшебната дума «фолиева киселина» в състава на моите рецепти, а вие не забравяйте да си купите крем с«Folic Acid» , който ще бъде много ефективен  за подмладяване на кожата.

• пиридоксин, витамин В6   (pyridoxine HCl, vitamin B6) - витамин, който се прибавя към най-добрите продукти за красота за мазна и проблемна кожа. Той регулира себоотделнето, лекува себорея, дерматит и акне.

• биотин, витамин B7, витамин Н, коензим R (biotin, vitamin B7, H)  - е необходим за да се запази перфектна и гладка текстурата на кожата. Той регулира себоотделянето не по-лошо сярата или цинка, но за разлика от тези вещества, не изсушава кожата, а напротив, възстановява влажността на кожата подобно на ниацинамида.

Също така, биотинът премахва подпухналостта около очите, така че неговото присъствие в кремовете и серумите за тези зони е  много желателно.

• Витамин B12, кобаламини   (vitamin B12)  - премахва хиперпигментацията на кожата и е идеален във формулите срещу   акне, акне и себорея, подновява клетките на кожата.

Витамин F в крема

• Витамин F -  са мастните ненаситени мастни киселини  или казано по-просто, омега 3 и омега 6, или линоленова / линоленова киселина.В състава на английски козметични «версии»   изглежда като  Linoleic Acid, Linolenic Acid. Витамин F  может да бъде отбелязан в козметична формула и като vitamin F, може да е  обозначен именно като незаменими киселини от които всъщност вит.F се получава, например от масло от шафран, масло от пореч, масло от вечерна иглика, и други.Тук е доста сложно да сбъркаш : ако в състава на крема има много масла, значи  витамин F със сигурност има :)))

За какво е нужен витамин F?

Защото именно ненаситените мастни киселини възстановяват липидният слой на нашата кожа.А това е нужно както за сухата и груба кожа и кожа с акне, екзема, псориазис и дерматит,така и просто за зряла кожа.Грижата с витамин F прави кожата хидратирана, гладка, без пукнатини и сухи бръчки. Тя просто става здрава!

Резюме

Това е основната част от витамините които  най-често се срещат в козметичните форми и което ни е нужно за да разберем ефективността на крема. Горепречисленото е напълно достатъчно за да имате един супер-пупер-мега крем.:)))

 Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар