понеделник, 6 юни 2016 г.

Правим сами: Слънцезащитен крем





Аз направих много изследвания върху SPF  и, така да се каже, всички елементи се припокриват.

Моят извод е, че SPF 30 се използва най- често, защото:


SPF 8 блокира 88% от UVB

SPF 15 блокира 93% от UVB

SPF 30 блокира 97% от UVB

SPF 50 блокира 98% от UVB

Какво имаме  на разположение?


Кокосово масло: SPF = 8

Шеа: SPF = 6

Масла от семена на морков: SPF = 40  има естествен висок защитен фактор, тъй-като съдържа витамин А, витамин Е и мастни киселини,които осъществяват правилният баланс за защита срещу ултравиолетовите лъчи.

Какаово масло - Ефективно хидратира кожата,действа успокояващо след излагане на слънце, защитава чувствителната и раздразнена кожа.

И цинков оксид, но без нано - частици за слънцезащитен фактор 30, от който трябва да се сложи 20% във вашата подготовка.

Хидролат от жълт смил като успокояващ и стягащ лосион или козметична съставка за всички типове кожа,перфектно се адаптира  към крехката кожа, подходящ за слънчево изгаряне и акне.


И концентриран екстракт от черен оман.

Това растение съдържа: клей, алкалоида алантоин и етерично масло и има следните свойства: лечебно, успокоява, омекотява, стягащо и противовъзпалително.

Прах Achiote (urucum): Традиционно, индианците го използват в продължение на хилядолетия , за да се предпазят от слънцето.

Прах от гроздови семки. Екстрактът от гроздови семена се бори срещу срещу факторите на преждевременно стареене на кожата. Антиоксидантното действие на екстракта от гроздови семена е 50 пъти по-ефективен от витамин Е и 18 пъти от витамин С. Това помага в синтеза на колаген и еластин, овлажнява, подхранва, омекотява и внимателно ексфолира кожата в борбата срещу последиците от UV.

И сега, може би ще повторя, най-простата рецепта:



Мацерат от невен за неговото успокояващо действие върху кожата,  в частност това масло е ефективно срещу слънчеви изгаряния, дистилирана вода, восък - канделила, цинков оксид без нано частици.
Можете да използвате и друго масло, примерно сусамово смесено с шеа и кокосово.
И така, вземете 9 супени лъжици масло и 4-5 супени лъжици вода и ги сипете в различни съдчета. Към маслото прибавете 1 супена лъжица канделилски восък(можете да замените и с пчелен, така кремът ви ще бъде водоустойчив) и нагрейте двата съда на водна баня до стопяване на восъка.Не повече!След като восъка е стопен, добавете водата в маслото като непрекъснато разбивате с капучинатор.След като крема е разбит, прибавяме цинковият оксид - 1 - 2 супени лъжица,на малки порции, а не цялото количество изведнъж.Наблюдавайте текстурата и ако смятате, че вашият крем може да поеме още цинков оксид- добавете. Можете да добавяте до 20% цинк.Аз добавям между 15-20% и това е достатъчно.Бъдете внимателни! Сместта ви не трябва да бъде прекалено гореща иначе няма да се превърне в крем.По същият начин и цинковият оксид може да разслои крема, за това сместта от масло и вода трябва да е охладена(топла).Правете малки количества и съхранявайте в хладилник.От количеството вода, зависи колко цинк да добавите и каква гъстота на крема да имате.

А сега моята формула 30 SPF за ръцете на мама, която може да се използва и за лице: 



Състав: хидролат от жълт смил, растителен силикон за подсилено хидратиране, екстракт от черен оман, екстракт от миши чемшир за предотвратяване на алергия и като слънцезащитно, масло от семена на морков, шеа, кокосово масло, вечерна иглика и пореч, урукум на прах, цинков оксид без нано-частици, прах от гроздови семки, ванилов аромат. 

Не мога да твърдя, че се получени SPF 30,но мама беше без зачервяване след един следобед на слънце, без бели следи и с не мазна кожа.

 Напомням за вътрешният прием на витамин Д. За уточнение, прочетете статията посветена на този витамин.

И още нещо! Не се заблуждавайте, че е нужно да носите слънцезащитни кремове като постоянна част от вашата лятна козметика.Това отново е търговски трик. Нанасяйте слънцезащитни продукти само по необходимост, след което бързо ги измийте от кожата си и си нанесете пълноценни продукти.

Бъдете здрави и красиви! 

3 коментара:

  1. Супер!-благодаря :) Аз изразходих вече един плажен бътър от 250 мл на домашния плаж и оня ден си направих нещо като гъстичка емулсия-гъсто масло за флакон,но без вода и цинков оксид-само с твърдите масла-какао,кокос,карите-40% и моркови-60% + ет.масла от мента и лавандула.Заложих на естествения SPF :),защото и не стоя повече от 1 час на плажа.Какво ви е мнението,Зоя?

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Ами нищо не съм получила на gmail.Не бях влизала там от години-ползвах го преди.Най-сигурно на uran59@abv.bg

      Изтриване