За какво отворих този блог? За да повярвате, че вечната младост е възможна! И можете да живеете, без да се оглеждате за възраста си. Едно местенце за жени... и за мъже, които искат да разкрият истинската си красота по честен и реален начин с изпитани рецепти и мастер-клас за приготвяне на натурална козметика и парфюмерия в домашни условия, които ще споделя с Любов и Наслада! Добре дошли!
петък, 13 декември 2013 г.
Штолен с извара
Штоллен - е традиционен немски сладкиш, който по формата си и белия си цвят трябвало да напомня увитото в пелена бебе- Христос. В Германия дори правят фестивали посветени на този садкиш, където мили дами се съревнуват за получавнето на званието най- вкусен штолен.. Според общото мнение, най- вкусен е дрезденският.
Лично аз, съм пробвала много штолени..Но тази рецепта ми е фаворит..Приготвих го вчера , защото е най-бърз, вкусен и мога да го запазя цял месец...( ако успея)..
За 2 штолена около 1 кг ще ви трябва:
250 гр масло
250 ситна захар
2 големи яйца
250 гр извара
1 ванилия
кората и сок на 1 лимон
550-600 гр брашно
10 гр бакпулвер
150 гр бадеми
150 гр сухи плодове( или корички от мандарини-портокали)
200 гр стафиди
ром
За глазурата:
100 гр масло
пудра захар
Всичко е много просто:
Мекото масло разбиваме на крем със захарта. Прибавяме яйцата и продължаваме да разбиваме. Добавяме и изварата, ванилията, сока и кората на лимона. Бъркаме до еднородна смес. Прибавяме брашното с бакпурвера. И- бадемите, коричките или сухите плодове, накиснатите за една нощ в ром стафиди, оваляни в брашно преди да бъдат изсипани в тестото. Омесваме добре и делим тестото на 2 чсти.От всяка оформяме овални хлебчета. С длан правим вдлъбнатини - по държина като канавка 2/3 към 1/3 от площа на хлебчето.
По - малката част, увиваме върху по-голямата. Поставяме штолена върху застлана с хартия за печене тавичка и печем в загрята фурна около час. Ако започне силно да потъмнява - мокрим пергаментова хартия и покриваме от горе или използваме метално фолио.
Докато штолена е още топъл поливаме обилно с масло и посипваме с пудра захар. Оставяме масата да замръзне и повтаряме процедурата по глазирането още 2 пъти. ( маслото е добре да нанасяте с четка).
Изстиналият штолен увиваме добре във фолио и изпращаме на сухо и прохладно място до празника.
Предупреждавам - опаковайте добре, защото ароматът е невероятен и има вероятност, че до празника штолена няма да доживее ...:)
Бъдете здрави и красиви...и с добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар