понеделник, 9 декември 2013 г.

Ароматна масажна свещ



Массажната  свещ е разновидност на масажното блокче, или балсам за тяло. Тя не само изпълва въздуха с чудесен аромат, но е и разкошно средство за масаж, особено - романтичен. При горенето на свеща, влизащите в състава и масла започват да се топят, като постепенно се превръщат  в топла масажна консистенция  за чувствен, ароматен масаж. 

В предверието на празниците, бих искала да поговорим за масажните свщи, какви видове има и как да ги направите сами - още повече, че масажната свещ е чудесна идея за подарък, който ваша приятелка или близък човек би могъл да оцени.   

Ароматната масажна свещ, е прекрасен заместител на масажното масло в зимните дни..Доставете си удоволствие с един отпускащ масаж..Топлото масло  релаксира   мускулите   и добре попива в кожата.. 

Първоначално масажните свещи се появяват в салоните за красота, които се специализират в СПА - процедури. Това преди всичко е ритуал, ароматен и много отпускащ, а после вече - грижа за тялото..Нанасяйки топлото подхранващо масло върху кожата се задействат всички органи на чувствата и за сметка на ароматите от етеричните масла се постига отпускащият ефект за тялото и душата. А кожата след такъв ритуал се насища с хранителни масла и дълго време изглежда гладка и овлажнена.
  
 Видове масажни свещи


Преди всичко, това са релаксиращите масажни свещи - те съдържат етерични масла от лавандула, лайка, мандарина, нероли т.е. те са предназначени за почивка и пълно отпускане на целия  организъм.

 Масажните свещи могат да бъдат тонизиращи, ободряващи - с етерични масла от джинджифил, канела, хвойна и освежаващи цитрусови - те са предназначени за антицелулитни и стягащи програми. 

Има масажни свещи- афродизиаци - с етерични масла от подправки ( канела, джинджифил), пачули, роза, илинг-иланг, абсолют от жасмин - наситените,гъсти  цветни  аромати все едно идват от източни приказки и меко обглъщат тялото, създавайки особено вечерно настроение.  
За приготвяне на масажна свещ - балсам не са подходящи парафинови свещи, а са нужни само натурални съставки - пчелен восък, растителни и етерични масла.  

Има няколко основни рецепти за масажни свещи:  

Свечи на основа на соев  восък 

Свещи на основа на  масла с добавяне на  пчелен  воъск  и стеаринова киселина

Свещи на основа на  масло - какао с добавяне на  други растителни масла

Аз не обичам свещи на основа на соев восък, за това предпочитам да ги правя на основата на бътери и масла, с добавяне на пчелен восък, като предпочитам цветен восък(жасмин, мимоза, роза и т.н). 
  
Компоненти за масажни свещи

  Основно това са растителни масла, пчелен восък -жълт или бял, ароматни цветни восъци, стеаринова киселина-козметична, която се добавя за твърдост на свеща, етерични масла, натурални оцветители, ако искате свеща ви да има цвят.. 


Можете да направите и парфюмирани масажни свещи, като добавите висококачествени аромати за козметика( не бъркайте с аромати за сапун), или комбинация от етерични масла и абсолюти.
  
Рецепта за  зимна массажна свещ-балсам с портокал:

12 грама стеаринова  киселина(козметична)
8 грама  пчелен восък 
20 грама  масло- какао
10 грама масло- манго
20 грама масло- макадамия
30 грама мацерат -   ванилия
5 капки витамин Е (токоферол ацетат от  аптеката)
7 капки етерично масло - портокал 

Приготовление:

Разтопете твърдите масла, стеариновата киселина и пчелният восък на водна баня. Свалете сместта от огъня, добавете маслото от макадамия и ароматния мацерат, разбъркайте добре, охладете малко и прибавете витамин Е и етеричното масло. Прелейте сместта в стъклено бурканче, предварително поставяйки фитил.  

Как да използвате:

Запалете свеща - нека да погори, разпространявайки вълшебен аромат в стаята.Когато се образува слой масло, изгасете свеща, подръжте я няколко секунди доката маслото се поохлади и вземете малко масло с ръка и го нанесете по тялото. Топлото масло добре сваля стреса и отпуска..Друг вариант е докато свеща гори, внимателно да гребвате от края и да нанасяте горещото масло на активни точки, като внимателно масажирате..

При всички случаи масажната свещ е хубаво начало за романтична вечер! 




Бъдете здрави и красиви! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар