петък, 13 декември 2013 г.

Лесен сладкиш с ядки



Попитали Мъдреца :

– Можеш  ли да обясниш какво цели живота на човека?
– Не мога, – отвърнал той .
Тогава пак го попитали  :
–  Кажи поне  в какво е   смисълът на живота ?
– Не знам, – отвърнал мъдреца .
– А какво знае за живота твоята мъдрост  ?
Мъдрецът се усмихнал  :
– В живота смисълът и целта не са толкова важни. Главното е - да усещаш вкусът. По -добре е да ядеш сладкиш, отколкото да разсъждаваш за него..

 По този случай, спирам разсъжденията и ви предлагам един от най-лесните и вкусни сладкиши. Бидейки неравнодушна към ядките, постоянно пека нещо подобно и тази рецепта е подбрана идеално - малко брашно, малко масло, само две яйца, но за това пък -много орехи.... и достаточно големият, макар и не висок сладкиш е готов. Най-приятен е вкусът с лешници, но вие можете да иберете и други ядки. Постарайте се, когато използвате блендер, да не превръщате ядките в брашно...нека мъничките парченца от ядките се усещат..

И не забравяйте: оптималните диаметри на формата   - 20-23см.

За начало вземете   125г ядки и ги опечете.А след това ги смелете.
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
50г масло разбийте с    50г захар (по - добре-кафява)   . Добавете два жълтъка  и разбивайте докато сместта стане гъста и кремообразна.
Прибавете ядките и   25г брашно .
Разбъркайте с миксера на слаби обороти .
Разбийте белтъците на твърд сняг.На снимката е началото на процеса.
Изсипете захарта докато сместта стане по - плътна и се появи блясък.
Прибавете част от белтъците в ореховата смес и разбъркайте

Добавете останалата част от белтъците, разбъркайте и изсипете в намазана с масло и посипана с брашно тавичка
Изпечете  при 180С за 35 минути.
Разрежете
Може да похапнете!
Бъдете здрави и красиви ...и с добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар