И при нас дойде модата на попс-кексчетата - красиви, лесни сладкишчета, благодарение на които може да се избавите от останали парчета блатове за торта .... Но по същество, ние отдавна сме запознати с този метод, тъй като утилизирания блат е спомен от детството , наречено " Скаличка" :) Спомняте ли си тези сладкишчета - скалички или тортата "Жадна монахиня"? И ето, и аз реших да направя модната радост по мотиви на соц - класиката :)
За 10-12 сладкиша
3 яйца
90 гр захар
90 гр брашно
крем
120 гр масло
60 гр пудра -захар
1 ст/л есенция - ванилия ( ром-коняк)
40 гр сладко кондензирано мляко, наречено сгущонка, което има в руските магазини
глазура
100 гр бял шоколад
25 гр какао - масло (или масло)
кокосови стърготини
и малко червена сладкарска боя- за носа на свежното човече
Най-напред правим блата : разбиваме жълтъците с 2/3 от захарта. Белтъците разбиваме на твърд сняг с щипка сол, добавяме остатъка от захарта и доразбиваме .
Внимателно смесваме жълтъците с белтъците.Прибавяме и брашното с движения от горе на долу.
Изсипваме в покрита с хартия тавичка и печем 15 минут при 180 С
Изстудяваме и оставяме да престои една нощ.
Смиламе блата в блендер.
Разбиваме мекото масло със захарната пудра. Прибавяме ароматизаторите и сгущонката и правим крем.
Смесваме крема със сладкия сухар.
От готовата смес сформираме топчета и ги подреждаме върху плоска чиния.
Разтопяваме шоколада с маслото на водна баня.
Приготвили сме пръчки ( за сладолед), топваме пръчката в шоколада и нанизваме топчето. Отправяме топчетата за 20 минути в хладилника.
По-нататък поливаме топчетат със шоколадова глазура.
Топваме горната част на сладкиша в кокосови стърготини и поставяме върху хартия за печене. Оставяме глазурата да се втвърди.
В остатъка от глазурата капваме червена боя и с четка рисуваме нослето на снежното човече.
Очите и устата може да се направят от черен шоколад, който топим и нанасяме с четка.
Готовите сладкиши отиват в хладилника за 30 минути и след това са готови за употреба! :)
Бъдете здрави и красиви...и добър апетит !
И за настроение, вижте това видео:
Няма коментари:
Публикуване на коментар