Google+ Followers

неделя, 15 декември 2013 г.

Соц попс - кейк а -ла "Скаличка"



 И при нас дойде модата на  попс-кексчетата - красиви, лесни сладкишчета, благодарение на които може да се избавите от останали парчета блатове за торта  .... Но по същество, ние отдавна сме запознати с този метод, тъй като утилизирания  блат  е спомен от детството , наречено " Скаличка" :) Спомняте ли си тези сладкишчета - скалички или  тортата "Жадна монахиня"? И ето,   и аз реших да направя модната радост по мотиви на соц - класиката :)


За 10-12 сладкиша 

3 яйца
90 гр захар
90 гр  брашно

крем

120 гр   масло
60 гр  пудра -захар
1 ст/л  есенция - ванилия ( ром-коняк)
40 гр  сладко кондензирано мляко, наречено сгущонка, което има в руските магазини 

глазура

100 гр бял  шоколад 
25 гр  какао - масло (или   масло)
кокосови стърготини   
и малко червена сладкарска боя- за носа на свежното човече 

Най-напред правим блата : разбиваме жълтъците с   2/3 от захарта. Белтъците разбиваме на твърд сняг с щипка сол, добавяме остатъка от захарта  и доразбиваме .  
Внимателно смесваме жълтъците с белтъците.Прибавяме и брашното с движения от горе на долу. 
Изсипваме в покрита с хартия тавичка и печем  15 минут  при 180 С  
Изстудяваме и оставяме да престои  една нощ. 
Смиламе блата в блендер. 
Разбиваме мекото масло със захарната пудра. Прибавяме ароматизаторите и сгущонката и правим крем. 
Смесваме крема със сладкия сухар.  
От готовата смес сформираме топчета и ги подреждаме върху плоска чиния. 
Разтопяваме шоколада с маслото на водна баня.  
Приготвили сме пръчки ( за сладолед), топваме пръчката в шоколада и нанизваме топчето. Отправяме топчетата за 20 минути в хладилника.  
По-нататък поливаме топчетат със шоколадова глазура.  
Топваме горната част на сладкиша в кокосови стърготини и поставяме върху хартия за печене. Оставяме глазурата да се втвърди. 
В остатъка от глазурата капваме червена боя и с четка рисуваме нослето на снежното човече.   
Очите и устата може да се направят от черен шоколад, който топим и нанасяме с четка.  
Готовите сладкиши отиват в хладилника за 30 минути и след това са готови за употреба! :) 


Бъдете здрави и красиви...и   добър апетит !

 И за настроение, вижте това видео:

Няма коментари:

Публикуване на коментар