събота, 11 октомври 2014 г.

Основна система за грижа за кожата




Доста често, когато някой ми пише или се обажда по телефона с молба за крем, вдигам учудено вежди...Виртуалното пространство скрива недоумението изписано на лицето ми и започвам да обяснявам, че един крем...за съжаление не значи нищо, когато става въпрос за основна рутинна грижа за кожата.

Основната  система за грижа за кожата се състои от следните етапи:


Стъпка 1:

Почистете кожата - използвайте мек почистващ препарат, който почиства кожата, без да я лишава от естественато и  омазняване, но при това   отстранява добре грима и почиства от влиянията от атмосферното замърсяване, прах и мръсотия. Това може да  бъде пяна, мицеларна вода, хидрофилно масло. За много чувствителна кожа са  подходящи пасти за лицето въз основа на бадемово или овесено брашно. За суха кожа  можете да използвате почистващи кремове.

Детергентите обикновено се прилагат на влажна кожа, с изключение на метода за почистване на кожата с масло {няма нужда да се чака до следващата стъпка}.

Стъпка 2.

Ексфолиране – за меко ежедневно ексфолиране може да се използва микрофибърна салфетка или мек ексфолиращ козметичен продукт.Целта на ексфолирането е регулярното отстраняване на мъртвите клетки на кожата от повърхностният и слой.Такъв пилинг обновява и изглажда кожата, успешно се използва при разширени пори и зряла кожа.Ако използвате киселинни или ензимни пилинги, то употребата им не може да бъде по-често от 3-4 пъти на седмица.{не е нужно да се чака до следващата стъпка}

Стъпка 3:

Маска - можете да направите почистваща маска на базата на конвенционални или алгинатни глини за да изтеглите токсините от кожата. За мазна кожа, комбинирайте глината с билкови прахове и етерични масла. Използват се също алгинатни спа - маски които овлажнява кожата и я правят  по-гладка и по-стегната.

Можете да използвате овлажняваща, успокояваща и ексфолираща маска. Глинените маски винаги трябва да се овлажняват с хидрозол или термална вода, за да ги предпазите от изсъхване върху кожата.


За свалянето на маска с  глина или конвенционална маска са най-удобни морските сюнгери. Морската  гъба лесно отмива всеки тип (включително с глина) маска от лицето, така че няма нужда кожата да се търка. Морски гъби могат да бъдат закупени в аптеките.

Стъпка 4:

 Toник - подготвя кожата за следващата част от продуктите за грижа за кожата  и премахва  последните остатъци от мръсотия  и ако е необходимо  изравнява рН на кожата. Този продукт обикновено се прилага върху кожата с памучен тампон или спрей.   {ако е възможно се изчаква 5 минути преди преминаване към следващата стъпка}

Стъпка 5:

Активно лечебно или козметично средство.  Това може да бъде козметичен продукт с киселини или анти-ейдж компоненти   (пептиди или активни съставки), или терапевтично средство за акне, или изсветляващ продукт. {времето за изчакване е в зависимост от вида на продукта}

Това означава, че на този етап вие не слагате върху кожата си овлажняващ крем, а именно продукт който решава някои проблеми. След прилагане на терапевтични агенти трябва да изчакате няколко минути, преди да преминете към следващата стъпка.

За продукти с киселини се изчаква 20 минути.

За изветляващи продукти се изчаква 5 минути.

За средства  против акне-време на изчакване-5 минути.

Анти-стареене кремове (пептиди, и др.)- Време на изчакване:10-15 минути.


Стъпка 6:

Бърза хидратация. На този етап отново се прави   хидрататиране на кожата с хидрозол. Това помага да се укрепи овлажняването на кожата. Достатъчно е едно две впръсквания. {Не е нужно да се изчаква между стъпките}

Стъпка 7:

Хидратиращ серум  - това е лека течност на водна или маслена основа  която съдържа различни хидратиращи активи за   добро овлажняване на кожата,например, Д.пантенол,хиалуронова киселина, NMF, fukogel, полизахариден гел sepitonik, oligokean и др.  {Не е нужно да се изчаква между стъпките}

Стъпка 8:

Маслен серум (еликсир)

- защитава кожата от свободните радикали, повишава толерантността на кожата(предотвратява появата на възпаления, които могат да бъдат предизвикани от някои анти-ейдж активни съставки),

 - уплътнява кожата (след 30 години с кожата се случват особени промени - кожата става по-суха,произвежда по-малко защитен себум, в резултат на което се нарушава овлажняващата кожна бариера и всички бръчки изглеждат по-дълбоки и отчетливи.Повечето промишлени кремове съдържат малко количество масла и това е недостатъчно за да се забави загубата на влага от кожата.Благодарение на това, че маслата са липофилни могат  да преминат през липидния слой на кожата по-бързо като предотвратяват загубата на влага и уплътняват кожната влага по- ефективно като не и позволяват да се изпарява с което да изсушава кожата),

-спомагат за по-доброто усвояване на активните съставки (когато  употребявате маслен серум преди активното козметично средство,   молекулите на маслата се държат като миниатюрни троянски коне, помагайки на активните съставки, като например-ретинол,гликолева киселина и витамин С да навлязат по-близко и по-дълбоко до произвеждащите колаген фибробласти. И при това пъвърхността на кожата не се възпалява от тези агресивни вещества.)

Използва  се    2 - 6 капки от маслената смес. Можете   да  смесите маслото с водният хидратиращ серум  в дланта на ръката си. {Не е нужно да се изчаква между стъпките}

Стъпка 9:

Хидратиране на кожата - тази стъпка не винаги е необходима, тъй като получавате влага и мекота от хидратиращият серум и масленият еликсир. Овлажняващите кремове съдържат восъци и емулгатори, за да запазят влагата и омекотят кожата. На този етап може да се използва антиоксидантен защитен крем с високо съдържание на антиоксиданти и детоксикиращи добавки  за предпазване на кожата в замърсеният град  или   слънцезащитни продукти. {Не е нужно да се изчаква между стъпките, но ако използвате грим, най-добре е да се изчака 15-20 минути}

 ПЪЛНА УТРИННА ГРИЖА ЗА КОЖАТА НА ЛИЦЕТО:

Почистване. Почистете кожата с   препарат за почистване според вашият избор.

Пилинг. Нежна ексфолиация на кожата (с овесени ядки,убтан) или ръчно ексфолиация на кожата с помощта на микрофибърни кърпи.

Тоник - използвайте тоник или хидрозол или термална вода, в зависимост от нуждите на вашата кожа.

Активно лечебно или козметично средство - Ако използвате киселинни агенти, най-добре е да ги използвате само вечер.   Средствата против стареене или анти-акне се използват два пъти на ден.


Бърза хидратация  - Тоник с хидрозол или само хидрозол - спрей върху лицето.

Хидратиращ серум - Воден серум на базата на хиалуронова киселина или фукогел. Може да се използва в чист вид, но може и да се смеси с маслен серум директно в дланта на ръката.

Маслен серум - Подходяща комбинация от базови и етерични масла за вашият тип кожа.

Овлажняващ крем или лосион, ако смятате, че е необходимо.

Това е пълната рутинна грижа за сутринта, но вие можете да пропуснете някои етапи, в зависимост от състоянието на вашата кожа.

ПЪЛНА ВЕЧЕРНА ГРИЖА ЗА КОЖАТА НА ЛИЦЕТО:

Почистване - Почистете кожата с   препарат за почистване по ваш избор.

Пилинг - Нежна ексфолиация на кожата (с овесени ядки,убтан) или ръчно ексфолиация на кожата с помощта на микрофибърни кърпи.

Маска  - по няколко пъти на седмица.

Тоник - използвайте тоник или хидрозол или термална вода, в зависимост от нуждите на вашата кожа.
 
Активно лечебно или козметично средство - с киселини, анти-стареене, за изсветляване или анти-акне.

Бърза хидратация  - Тоник с хидрозол или само хидрозол - спрей върху лицето.

Хидратиращ серум - Воден серум на базата на хиалуронова киселина или фукогел. Може да се използва в чист вид, но може и да се смеси с маслен серум директно в дланта на ръката.

Маслен серум - Подходяща комбинация от базови и етерични масла за вашият тип кожа.

Овлажняващ крем / лосион, ако смятате, че е необходимо.

Още веднъж искам да ви напомня, че това е само отправна точка и можете, в зависимост от наличното време и здравето на кожата, както и според сезона да не  изпълнявате напълно  всички етапи от грижата за кожата.


Моята всекидневна сутрешна грижа за кожата ми тази есен :

Това е моята ежедневна "доза", която съм си утвърдила :) за октомври и която се харесва на  кожа ми.

Сутрешната грижа е крайно необходима за кожата защото трябва да я наситим с полезности за целият ден, както и да я защитим от вредното въздействие на окръжаващата ни среда.Нещо повече - правилната грижа за кожата ни позволява да не се срамуваме от лицето си в съвършено различни ситуации в които може да попаднем през деня.


 Първото, което правя за кожата на лицето си е нанасянето на хидрозол от нероли с етерично масло от петитгрейн.

Ако вече сте вдъхвали аромата на това масло, то ще разберете защо съм го избрала за сутринта.

 ..Това е удивително красив, животоутвърждаващ аромат, който повдига настроението и придава на утрото радост и топлина. А съчетаването му с  финият и скъп аромат на цветовете от нероли се получава просто подлудяващо - вкусна смес която оставя върху кожата аромат на скъп парфюм и приятно гъделичка носа още дълго време, като ме зарежда с позитивна енергия за целия ден. 


След тонизирането и «ароматизирането», нанасям серум от нискомолекуларна хиалуронова киселина с Lanablue (син ретинол) и Sepitonic.

Нискомолекуларната хиалуронова киселина не само превъзходно ще овлажнява кожата ми в течение на деня, но и ще я приповдигне от вътре с което ще я изглади и придаде по- млад и цветущ вид.  

Активната съставка Sepitonic ще напълни дермата с микроэлементи  необходими за запазването намладостта и красотата на кожата, а синият ретинол   Lanablue ще разглажда и възстановява повредените клетки на кожата като по този начин препятства на нейното стареене.


   
И крайният етап от моята сутрешна грижа е лек, дневен крем-флуид за мазна кожа.

Моята кожа е мазна, за това се старая да не я натоварвам с прекалено сгъстяващи съставки, които могат да запушат порите ми.За това крем-лосиона ми освен, че трябва да има себо-регулиращо и матиращо действие, трябва и да запазва младостта на кожата.

Маслената фаза на този крем-флуид е много лека, защото вместо масла използвах растителни триглицериди, които са некомедогенни и не натежават върху кожата.Сквалена леко прониква през епидермиса без да оставя усещането за мазнина и едновремено придава на кожата усещането за мекота и коприненост. Тази превъзходна съвместимост се обяснява с това, че сквалена е основният липиден въглеводород в повърхноста на кожата, който представлява 15% от себума на кожата на възрастен човек.А емулгаторът NeemWax е идеален за себорегулиращи и матиращи продукти. 

В качеството на основни активни съставки съм избрала Longevicell и Divatonyl. 
Longevicell ограничива процесите на гликация на кожата, които започват на 30 години и бързо прогресират ускорявайки стареенето на кожата и правят дори малките бръчици по-изразени и по-дълбоки. А Divatonyl намалява «зърнистостта» на релефа на кожата, матира я и се справя прекрасно със себорегулирането. 


След като лосионът ми попие, нанасям любимият си воден фон дьо тен.

Край! Кожата ми е овлажнена, наситена и защитена, добавям само спирала за очи и любимото червило. :)


Бъдете здрави и красиви!

1 коментар: