петък, 15 януари 2016 г.

Лифтинг ефект: как се получава и как да го задържим?



Отварям тази тема - обсъждалка за лифтинг-ефекта, как да го получим, какви лифтинг-продукти и процедури да изпробваме, кое ще работи и кое, меко казано, не съвсем.

Картинката която сложих, сама по себе си говори с основните идеи на лифтинга :) :)

Хайде най-напред да разберем наименованията. Какво имаме на козметичният пазар? Най-често на бурканчето с крем ще видите едно от утвържденията което се отпечатва на опаковката и работи като главна примамка за купувача. На етикета с антиейдж-крем това са: ботокс-ефект, лифтинг в шишенце, крем против бръчки, крем с повдигащ ефект и т.н.

С ботокс-ефекта всичко е ясно, в най-добрият случай в крема се добавят пептиди-миорелаксанти, които могат да повлияят за отпускане на мускулите, в най-лошият случай това могат да бъдат аналгизиращи съставки предизвикващи местно парализиране и боцкане върху кожата.

А какво се добавя в крем с лифтинг-ефект и как работи? Четем по-нататък:

Еластинът не позволява на кожата да увисне.

За да разберем как това работи, гледаме на проблема отвътре: Еластинът е поддържащо влакно в кожата което и позволява да се свива и разпъва. Представете си кожата като дюшек, еластина в него ще бъде като пружинка, а пространството между пружинките е колаген и хиалуронов гел ( казвам това съвсем опростено).

Когато еластинът е повреден, то кожата започва да увисва по същият начин както се деформира дюшека когато пружинките в него се счупят или износят(остареят).

А увисването на кожата в съчетанието с повреждането и от въздействието на слънчевите лъчи води към това, че кожата заприличва на  креп хартия с грапава повърхност. Това са последиците от фотостареенето на кожата.

Кратка справка за строежа на кожата: Дермата се състои от колаген (80%), еластин (1-4%) и протеогликани (основно от хиалуронова киселина). Коллагенът  придава здравина на кожата, еластина-еластичност,т.е. спосообността след разтягане да не обвисва, протеогликаните задържат влагата.

Два фактора влияят на еластина:

С възрастта количествто на еластина в кожата намалява (коллагена и хиалурона също стават по-малко)

Повредите от слънцето разрушават влакната на еластина в кожата.

И най-главното: ние практически не можем да повлияем на увеличаването на еластина в кожата, дори ако прибегнем към медицински процедури!

Можем да купим крем с еластин и колаген за решението на проблема и подмладяването на кожата. Но колагенът и еластинът са прекалено големи молекули и не са способни да проникнат през кожата за да може тя да възстанови или укрепи собствените си белтъчини. И дори да ви разказват за новите технологии на нано-размерите, такъв микроскопичен еластин въпреки това няма да може да се присъедини към вашият собствен еластин.


Лифтинг на кожата: какво наистина работи?

Ключът към разгадката е във влиянието на синтеза на колагена! Ние не можем да повлияем на еластина, но можем да действаме на колагена който също намалява с възрастта. Колагенът няма да подобри еластичността на кожата, но ще я поддържа и увисването ще бъде по-малко и по-малко ще се усеща!

Кремовете с колаген ще оставим за овлажняване и ще използваме реално работещи съставки в козметиката, които влияят на синтеза на собствен колаген.

Главните активни съставки влияещи на синтеза на колаген са:

1. Антиоксидантите и съствките които възстановяват кожата. Основни компоненти тук ще бъдат витамин С и някои от пептидите.

2. Слънцезащитни кремове с SPF25 и не по-малко! Такъв крем е главен крем против бръчки защото сдържа разрушаването на влакната на еластина и колагена в кожата. Ежедневно ли ползвате слънцезащитен крем за лице? А за ръце и шия? Именно за това врата и ръцете издават възрастта.

3. Регулярни  киселинни пилинги, с киселини от типа AHA и BHA, разликата е никаква. Изследванията  показват, че тези съставки усилват синтеза на колагена и тук сработва ефекта от насоченото травмиране на кожата.Киселините е добре да се използват курсово и без фанатизъм, спазвайки правилата.

4. Ретинолът в козметичните и рецептурните аптечни препарати.Това възможно е единственият компонент който влияе на   увеличаването на еластина  и синтеза на колагена в кожата. Използва се външно, вечер, върху суха кожа на лицето, има много козметични варианти с ретинол и неговите производни. В скоро време ще им отделя специално внимание.
 
5. Масаж на лицето  и упражнения. Върху синтеза на коллагена масажът пряко не влияе, но подобрява кръвообръщението на кожата, възстановява постъплението на кислород и подхранващи вещества и осъществява лимфодренаж.

За онези, които се съмняват в ефективността на упражненията, ето едно свежо откритие на учените:

Откритието на Shiseido: в кожата са открити нови структури

През август 2015 г. научната група на компанията Shiseido  направи откритието: за първи път в света, в кожата се откриха структури поддържащи овала на лицето. Те бяха наречени "опорни структури на кожата ",те са изпъкнали и са продължение на дермата в подкожната мастна тъкан - като малки котви.  Ето картинката:

Изследването на закотвящите структури е показало, че отговарящите за еластичността и твърдостта на влакната на елестина и колагена обикновено имат хоризонтална ориентация в дълбоките слоеве на дермата, а в тези структури е вертикална. В увисналата кожа на лицето числото на такива закотвящи съединения било по-малко. И, напротив, кожата увисвала по-малко ако в нея имало повече закотвящи структури.

В хода на изследването било установено, че загубата на тези структури може да се предотврати  с помоща на упражнения, които се състоят в съкращаване и отпускане на мимическите мускули. Тези упражнения са способни да стимулират фибробластите (компонента на закотвящите структури) и да предотвратят загубата на закотвящите структури.

Жени, които се оплаквали от увисване на кожата, в течение на 4-ри седмици са правили упражнения за мимическите мускули и са получили положителен резултат - кожата е станала по-твърда и стегната. В хода на изследването също е установено, че екстрактът от женско биле, вероятно притежава сходен ефект, но изследванията по повод тази вероятност все още не са приключили.

Shiseido е представила тези резултати на 28-ият Конгрес на Международното общество на козметичните химици (IFSCC) и е била наградена за най-добра изследователска работа. Официалната  публикация и картинките са тук:

http://www.shiseidogroup.com/news/detail.html?n=00000000000013&rt_bt=?rt_bt=top-news_003

Крем с лифтинг ефект

Каквото и да е написано на етикета на крема, реалността е такава: търсете пречислените по-горе съставки и ако ги има в необходимата работеща концентрация, то крема ви ще работи за синтеза на колаген, което значи, и за укрепването на кожата.

А кремовете с лифтинг ефект? Ако пречислените съствки отсъстват, то лифтинга се постига с използване на филмообразуващи вещества. Те образуват върху лицето филм ( или скелетна мрежа) която визуално повдига кожата и създава усещане за опънатост.

Ефектът е временен и с увиснала възрастова кожа такъв филм няма да се справи, но усещането за стягане за много хора е достатъчно за да усещат работещият ефект на лифтинга.

Възможно е такива кремове да са нужни някому като SOS — помощ за кожата при умора или пред важно събитие. Аз дори си мисля, че е нужна тема с най-популярните лифтинг-кремове и анализа на техният състав. :))))

 И както се казва, когато всичко казано по-горе, не дава резултати, единствената възможност е пластичен хирург и фейслифт..:))) Въпрос на личен избор.

https://www.youtube.com/watch?v=Qdhu0pBUNPw

Аз както винаги, ви желая да бъдете здрави и красиви!



3 коментара:

  1. Привет и благодаря за материала. Не става ясно в какво се изразяват споменатите упражнения. Може ли допълнителна информация за тях?! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Може да се възползвате от упражненията от приложеното видео. https://www.youtube.com/watch?v=Qdhu0pBUNPw

      Изтриване