четвъртък, 11 януари 2018 г.

Ексфолиантите: лекарство не за всеки ден. Какво се случва с кожата, когато сте твърде пристрастени към "ексфолирането"?



Десквамацията или ексфолиацията на мъртвите люспи от повърхността на кожата се появява постоянно,понякога дори не я забелязваме. Но ние веднага забелязваме, когато този процес е нарушен. Например, през лятото, когато себумът и потта се смесват с мъртвите кожни люспички, причиняват възпаление и правят кожата груба. Или през зимата, когато от студ по бузите внезапно се появяват значителни бръчки, които преди месец все още ги нямаше.

Също така наблюдаваме промените свързани с възрастта: ензимната система на кожата намалява своята активност, естественото ексфолиране се забавя, мъртвите клетки се натрупват и сега "сивото и уморено" лице гледа към нас в огледалото.

 Не е изненадващо, че принудителното излющване или ексфолирането е много популярна процедура. Днес за домашна употреба се предлага доста широка гама от продукти: от старите добри абразивни скрабове със смлени черупки до ензимни маски.

Най-популярни са три вида ексфолиация - с плодови киселини, ензими и скраб.

Плодови киселини.

 Механизмът на действие на киселините е много прост - те унищожават "лепилото", с което клетките се придържат една към друга, а именно веществото камин. В резултат на това клетките не се "държат" помежду си и се излющват.

Пилинги.

 Ферментативните или ензимните пилинги имитират действието на естествените протеази, които вземат активно участие в процесите на обновяване на епидермиса за сметка на разцепването на белтъчините до пептиди и аминокиселини. В резултат на процесите на стареене активността на протеазите намалява и с помощта на ензимните пилинги се "попълва". Ферменти за такива средства се получават от ананаси, папая, тиква или се синтезират от бактерии.

Скрабове.

 Това са гелове или кремове с абразивни частици, семена, зърна, ядки, сол, полимерни синтетични гранули или восъчни гранули. В тази категория попада и пилингът. Скрабът физически премахва горния слой на епидермиса. В този случай твърдите абразиви са най-опасните, тъй като оставят драскотини върху кожата. Изтриванията с меки полимерни топчета са по-безопасни, но вредят на околната среда, защото не са биоразградими, а рибите и другите водолюбиви птици умират ако случайно ги консумират.

 Много жени в неуморимото преследване на младостта включват ексфолиатори в ежедневието си. Изглежда логично - просто премахвай излишните клетки възможно най-често и изглеждай с 10 години по-млада. Въпреки това, козметолозите в никакъв случай не съветват да наблягаме  на "излющването". Защо? Защото с ексфолирането по какъвто и да е начин кожата не само се подновява, но и се уврежда. И последствията няма да ни накарат да чакаме.



Кожата ни предпазва от агресията на околната среда, така че повечето любителки на ексфолирането могат да сe  изненадат от появилата се пигментация  и да се чудят защо кожата им е станала мазна и чувствителна. Ако премахвате повече клетки  отколкото е необходимо (което се случва когато непрекъснато използвате "излющвачи")  нарушавате защитата на кожата. А производството на меланин и увеличаването на секрецията на мастните жлези са просто реакция на незащитената кожа към UV излъчването.

 Проблемът може да се влоши и от някои продукти влизащи във вашата рутинна грижа нанесени след ексфолираща процедура. Говоря за тоници (особено с алкохол или стягащи агенти), концентрирани серуми с химични разтворители (пропилен гликол, етоксидигликол, диметилизосорбид), кремове с киселини, етерични масла или голямо количество растителни екстракти. Повредената кожа  може да предизвика реакция на раздразнение почти мигновено. Скрабирайки  кожата с абразивни частици ( особено  популярното смляно кафе или кайсиеви черупки) й причинявате леко увреждане. Дори това да са микроповреждания  и  които се правят всеки ден  кожата няма да успява да се възстанови. Това ще доведе до активиране на имуннен отговор и до произвеждане на провъзпалителни цитокини с което можем да кажем: здравей! на алергична реакция. Фината суха или нормална кожа реагира почти веднага с възпаление, върху плътната кожа  може да се"поиздевателства" по - дълго, но и тя няма да понесе вечно такова отношение. 

Системата за ексфолиране е "деликатен въпрос", защото става дума за дразнещи процедури и е много важно в ежедневната   грижа  да се спази баланса  между подмладяването на кожата и нейното увреждане. Всяко от горните ексфолиращи средства може да се използва не по-често от 1-2 пъти седмично.

Бъдете здрави и красиви! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар