четвъртък, 11 януари 2018 г.

Масло..Масло.. Маслено..





 Страстта към "зелената" козметика и желанието да се избегне вредната "химия" днес е в тренда. Много козметични компании, следвайки модерните тенденции и желанията на клиентите произвеждат смеси от растителни масла за всеки тип кожа. Vichi, Decleor, L'Oreal - казват в един глас, че масленият серум е  като малката черна рокля и трябва да присъства във всеки гардероб на жената. Но какво е това - грижа за клиента или друг маркетингов трик? Основата на маслата са триглицеридите на мастните киселини - естери, образувани от глицерин и киселини. Те са незаменим елемент в структурата на клетъчната мембрана и липидната бариера на човешката кожа. Именно състава на мастните киселини определя ценноста на маслото: съществените омега киселини, палмитиновата киселина, фитостеролите, витамините, полифенолите - тези компоненти правят маслото уникално. И най-важната съставка. Най-ценното в козметичните маслени препарати са известните на всички омега киселини. Рекламирането на тези компоненти наистина може да се намери навсякъде, но знаете ли защо са толкова популярни? Факт е, че човешкото тяло е загубило определени функции в процеса на еволюцията. Например, ние не сме в състояние да синтезираме витамин С и омега-киселините, въпреки че те играят важна роля за мозъчната функция и са необходими за правилния растеж и развитие, включително за развитието на плода по време на бременност. Много изследвания показват важността на омега-3 киселините за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, хронични заболявания като диабет, артрит и рак. И освен това, тези киселини са необходими за нашата кожа!

Омега-3 киселините поддържат клетъчната мембрана във функционално състояние. Това е много важно, защото клетъчната мембрана, т.е. нейният външен слой е отговорен за приемането на хранителни вещества и оползотворяването на отпадъчните продукти и поддържа необходимото ниво на влага, което в крайна сметка осигурява гладкостта и мекотата на кожата. Докато клетките функционират нормално, бръчките няма да ви притеснят. Ултравиолетовото лъчение активира процеса на стареене на кожата, но има изследвания, които доказват способността на омега-3 киселините да поправят увредените клетки.

Омега-6-линолевата киселина, която под влиянието на ензимите се превръща в гама-линолова киселина също влиза в конфликт със застаряването. В тази борба тя се конкурира с ензимите, които причиняват възпалителни реакции. Верижната реакция на възпалителния процес активира вещества, които разрушават кожния колаген и еластин. Възпаленията не са просто неприятен естетически дефект, а път към бързото стареене.

С напредването на възрастта, клетките стават по-фини и по-трудно се държат една за друга - това отслабва бариерната функция на епидермиса, което позволява на влагата да се изпари, което пък води до сухост, кожата губи способността си за ефективно регенериране и структурните елементи, поддържащи кожата, започват да се разграждат. Почти при всички жени прекрачили 50-те кожата е напълно трансформирана в суха и основната причина за това е - нарушение на защитната бариера и угасването на функцията на мастните жлези. Обаче липидната бариера може да бъде повредена и в най-ранна възраст и причините за това са много: от неправилна и прекалено агресивна грижа до сухия въздух в стаята. Всички тези проблеми са поправими. Когато външно се нанасят масла с омега-киселини, то те енергично се вграждат в структурата на клетките на епидермиса, служат като структурни компоненти на липидната бариера на кожата и участват активно в почти всички важни физиологични процеси, които определят състоянието на кожаната обвивка.

Масла с омега-киселини


Кое да изберем?

Първо, бих ви посъветвала да обърнете внимание на маслата от гроздови семена, соя, шипка и тиква. Тези четири масла вече традиционно се използват в козметологията, тяхната ефективност се доказва от много клинични проучвания.

Маслото от боабаб -  извлечено от семената и плодовете на африканското дърво, включва ударна доза от витамини A, D, Е, F, както и балансирана комбинация от омега-3, -6 и -9 мастни киселини с палмитинова киселина като естествен компонент в липидната матрица. Използването на такова масло подобрява еластичността на кожата, изсветлява цвета и и предотвратява стареенето.

Маслото от морски зърнестец - е богато на бета-каротен, витамин Е, палмитинова и олеинова киселина (омега-9), укрепва и омекотява кожата, намалява възпалението и белезите, помага за естественото възстановяване на кожата. Особено е ценно за лечението на розацея, акне и различни кожни лезии, включително слънчево изгаряне.

Маслото от вечерна иглика - е богато на гама-линоленова киселина (омега-6) и поради високото съдържание на тази киселина често се използва за улесняване на лечението на предменструалният синдром и симптомите на менопаузата. В Германия  е официално одобрено за тези цели. Поради способността си да разрежда себума маслото от вечерна иглика успокоява и облекчава акне - обострянията, а високите му нива на антиоксиданти намаляват отрицателните ефекти на липидното окисление.

Маслото от червена боровинка -  прави ценна и уникална комбинация от омега-3 и -6 киселини - 1: 1, което рядко се среща в природата и в допълнение към това, в маслото от червена боровинка се съдържа огромна  доза от  токотриеноли и токофероли - различни форми на витамин Е. Поради този интересен състав маслото се препоръчва за суха, уморена, раздразнена кожа с розацея, както и като важен сегмент в антиейдж козметиката.

Арганово масло - течното злато на Мароко. Едно от от най-скъпите масла, главно поради липсата на суровини и производствен капацитет. На 36-40% се състои от линолова киселина (омега-6). Маслото е богато на витамини Е и А, това е една синергична смес, която гарантира здраве на кожата. Освен това аргановото масло съдържа уникална комбинация от фитостероли, които стимулират възстановяването на липидния слой на кожата. Маслото е универсален продукт за всички типове кожа и коса, защото не оставя мазна следа и лесно се преработва от кожата. Има изследвания, които показват положителни резултати от неговото използване по удължаване на ремисията при хора с псориазис, екзема и атопичен дерматит.

Класически заблуди

 Както всеки популярен продукт, козметичните масла постепенно обрастват с митове. Ще изброя най-широко разпространените от тях.

 Мит 1: "Маслата овлажняват кожата"

 Каквото и да ви казват, пълноценно да овлажнява може само водата. Преди 50 години прочутият учен Блак е направил един много прост експеримент - поставил парчета кожа във вода и в масло. Изваденият от водата епител бил еластичен и издържал натоварването от разтягане докато "намаслената" кожа се оказала твърда, крехка и не се разтягала дори при прилагане на значителни усилия. Работата е в това, че много мастни киселини участват в конкуриращи се реакции ставащи при участието на едни и същи ферменти и излишъка от един от тях може да изостри дефицита от друг.Например, вместо молекули омега-3, които човек не може да синтезира ще се синтезират молекули на омега-9 киселини, защото тяхното възпроизводство е възможно за организма. Като резултат ще се появят два и повече пъти  омега-9. Нарушаването на баланса може да доведе до различни проблеми, например до удебеляването  на роговия слой. Можем да кажем, че кожните люспички се слепват в едни места, а в други се образуват кухини и това обикновено се изразява под вид на "пергаментова" кожа. За да се избегне това, маслените смеси трябва да се нанасят върху влажна кожа. В този случай маслата ще задържат влагата вътре като образуват фин филм.

Мит 2: "Маслата не са подходящи за мазна кожа"

 Вярно е, че има тежки и мазни масла, които оставят върху кожата неприятен блясък. Вярно е и това, че  други масла   изчезват без следа и дори имат свойството да направят кожата матова. Каква е тайната тук? Тайната е в комбинацията от същите онези мастни киселини. Структурата на маслата, както и свойствата на отделните мастни киселини са добре проучени и това позволява на разработчиците да създават комбинации не само за всички видове кожа, но също така и за лечение на някои проблеми, включително стареене, белези, акне и пигментация. Да, не си позволявайте да ви объркат - растителните масла могат да бъдат полезни за мазна и проблемна кожа! Например масло от вечерна иглика, лешниково масло и екзотичното масло от нийм.

Мит 3: "Всеки крем може да бъде заменен с масло"

За разлика от многокомпонентната, балансирана и стабилна формула на крема, естественото растително масло остава да лежи на повърхността на кожата и е подложено само на частична модификация. Ензимите, които се намират в роговия слой се опитват да разглобят маслото на частици, които могат да се използват, например, за възстановяване на защитната бариера и нормализиране на биохимичния й състав.Неизползваните частици остават "навън" и се полимеризират  под въздействието на ултравиолетовите лъчи или топлината. Както разбирате, абсолютно не е необходимо да  допускате допълнителни окислителни процеси върху деликатната кожа на лицето, затова е по-добре да използвате маслени смеси през нощта и да отстранявате остатъците с кърпа след 5 минути. Това важи особено за масла, богати на полиненаситени мастни киселини (омега). Ето защо, дневният ни крем маслото, уви, няма да замени.

Заключение: Ако основната функция на крема е да овлажни и предпази, основната функция на маслото е да достави на кожата "градивните елементи", за да се възстанови деликатния баланс на липидната бариера. Кремът, благодарение на неговата структура може да пренесе влагата в по-дълбоките слоеве на кожата  и на практика почти винаги  ще намерите в състава му допълнителни вещества за специфични козметични изисквания, например NMF - естествения овлажняващ фактор, намалението на който е много нежелателно. Така че растителните масла не са напълно в състояние да заменят крема и по-специално дневният крем с неговата специфична защита. Но благодарение на техните свойства, те ще бъдат отлично допълнение към ежедневната ви грижа.

Бъдете здрави и красиви!


























Няма коментари:

Публикуване на коментар