неделя, 14 януари 2018 г.

Любимият крем вече не помага. Вярно ли е, че продуктите за грижа за кожата трябва периодично да се сменят, защото в противен случай ефектът ще изчезне?



Сигурна съм, че това се е случвало на всяка жена. След много изпитания и грешки изведнъж откривате продукт, който напълно отговаря на очакванията. Вие решавате, че сега това е "всичко за вас", защото след намазване кожата е толкова красива, мека и еластична, а самия продукт е супер приятен  - аромат, текстура, цвят - и ти се влюбваш веднъж и завинаги! Казвате на приятелите си, че сега сте завинаги свързани с него чрез връзките на красотата. Но след известно време приказката свършва. И уж не е съвсем лошо, но ефектът не е същият. Става ти обидно. Какво става? Може би кожата ви е "свикнала" и вече трябва да потърсите нов фаворит? Всъщност има няколко причини.

Причина номер едно: "Физиологична "

Кожата ви е свикнала с активните съставки в средството" е най-честият отговор, който получавате, когато се опитвате да кажете, че кремът вече не е същият. Фактът, че уморената кожа реагира по-добре на хранителните вещества, отколкото добре поддържаната и добре нахранената  е напълно логичен. И въоръжен с тази логика всеки продавач на козметика ще разкаже подробно защо е необходимо да се променят средствата и, разбира се, ще предложи алтернатива даже с отстъпка. В действителост има известно изкривяване на фактите. Всъщност, неподдържаната кожа отговаря добре на всякакви грижи, но с течение на времето тя не развива имунитет към средствата с които се грижите за нея. Кожата може да развие толерантност, например към местни ретиноиди, но това не означава, че те ще спрат да работят. Това означава, че реакциите на дразнене ще бъдат с  една идея по-редки и това е даже много добре. Кожата постоянно се обновява и дори да позволява създаването на "депо" в горните  си слоеве , където  могат да се натрупват активни вещества, но това не значи, че те могат да съществуват там вечно. Спомнете си физиологията - клетките се образуват в дермата и се придвижват на повърхността, където се превръщат в плоски люспи, които се излющват. Този процес обикновено отнема 28-30 дни, т. е. постоянно натрупване на вещества е невъзможно, на смяна на едни клетки идват други на които също са необходими хранителни вещества. И с възрастта стават все повече и повече необходими, защото процесите на самовъзстановяване на кожата деградират.

Причина номер две: химическа


Активните съставки в продукта могат да губят своята ефективност във времето. Сравнете новия си крем с този, който сте отворили преди шест месеца или една година, мисля, че веднага ще познаете кой е "по-активен". На първо място, този проблем е свързан с деликатни съставки, които лесно се окисляват при излагане на топлина, въздух и светлина, като например витамин С. Ето защо е важно да се помни, за срока на годност и условията на съхранение. Също така, козметичните продукти не винаги си взаимодействат успешно един с друг. Да приемем, че сте забелязали черни точки и сте решили да промените почистващото си средство или да включите средство със салицилова киселина. Салициловата киселина остава върху кожата, дори след като изплакнете лицето си с вода  и това със сигурност ще се отрази на ефективността на серума или крема, който ще приложите след това. Друг пример: има вещества, които работят при определено ниво на киселинност, например ензими или АНА-киселини  и ако  рН на кожата се промени  поради някаква промяна в грижата(нов тоник, тонер за почистване), то ексфолиращия или овлажняващия ефект от киселините няма да бъде толкова силен.

Причина номер три: психологическа


Вашето възприятие може да се промени. Когато за първи път използвате фантастичният си нов продукт, веднага виждате резултата, а ефектът се развива в продължение на известно време, но след 20-30 дни вие вече не забелязвате подобренията. Какво стана? Вашето възприятие се е променило, с други думи - вие сте преминали точката на невъзврата и е започнала нова ера на "нормалност" на вашата кожа.В първия ден от нанасянето на продукта вие все още си спомняте външният вид на кожата, която не ви е харесвала (затова сте търсели магически крем). Но с течение на времето, вашите стандарти се променят и в отправна точка се превръща  вече "новата кожа",а спомените от "старата" се изтриват от паметта като кошмар. И вие започвате да мислите, че продуктът е спрял да работи.


 Това наистина е труден момент. Преценете сами: когато седнете на диета вие имате ясна и лесно измерима отправна точка и крайна цел - вашето тегло преди и след. Ето защо резултатът е очевиден. С кожата и козметиката е по-трудно, от една страна, защото зашеметяващи промени под формата на пълно изчезване на бръчки или корекция на овала на лицето  няма как да се постигне  и второ, всяка сутрин вие се изследвате критично в огледалото. Така че, когато се видите с приятел  с когото не сте се виждали в продължение на няколко седмици и той ви направи комплимент за цветущият ви вид вие не веднага можете да разберете какво той има предвид, защото вие вече отдавна изглеждате така и дори сте успели да свикнете с този обик и дори искате вече нещо повече.Но приятелите ви гледат със "свеж" поглед, те не забелязват малките промени, които се случват от ден на ден  като вас и  те могат да оценят реалните подобрения дори ако вие вече сте спрели да ги забелязвате.

Както можете да видите, наистина има фактори, които водят до загуба на ефективността на любимия ви продукт. Но вашата кожа няма вина за това, напротив, тя ви е благодарна. А вие просто трябва да следите за срока на годност на  продуктите, които ползвате и правилно да си съставите програма за вашата рутинна грижа. И вашата любов ще бъде вечна.

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар