събота, 6 януари 2018 г.

Химически пилинг: плюсове и минуси





Пилингът вече е на върха на популярността. В съвременната козметология, страничните ефекти са сведени до минимум и потребителите са напълно информирани за процедурата и механизма на действие на киселините. Саманта - героинята от поредицата "Сексът и градът", с лице, изгорено след пилинг с цвят на зряла череша, е нещо от миналото. В резултат на това, на пилинг в салона за красота не се водят само децата. Наистина ли киселините са способни да спрат стареенето?

Екскурзия в историята: кога и къде всичко започва?

Концепцията за фото-стареенето на кожата е разработена през 90-те. Именно тогава учените съобщават на широките маси основният източник на всички злини. Според тази теория почти всички свързани с възрастта промени - бръчки, купероза, пигментация - се дължат на увреждания, причинени от ултравиолетовите лъчи и могат да бъдат коригирани, ако навреме се усетиш. Основното оръжие в битката са киселинните пилинги, антиоксиданти (друга вълшебна дума) и, разбира се, слънцезащитните продукти. Козметичният пазар реагира на изявленията на учените по същия начин както винаги - предлага голямо разнообразие от нови продукти и процедури. Така че има салонен пилинг, домашен пилинг, серуми с различна концентрация на антиоксиданти и цена от 10 до 500 долара, кремове с AHA и BHA-киселини, сънскрини с наночастици без бяла следа. Съществуват и нови теории, които обещават, че хранителните добавки ще удължат младостта и красотата. И въпреки това пилингът стана най-популярната и най-търсената процедура сред козметици, дерматологични клиники и у дома.

Химическият пилинг в действителност се е появил в древен Египет. Египтяните успешно са използвали млечни и плодови киселини за тази цел. Известно е със сигурност, че Клеопатра е вземала вани с кисело мляко и, без да го осъзнава е правела"пилинг" с млечна киселина. Нейното наследство не потъва в забвение, а се развива и подобрява. През 1882 г. салициловата киселина, резорцинола и фенола вече са започнали да се използват в Европа. През 1930 г. пилингът пристига в САЩ благодарение на Антоанета Ла Гоце и след това, както се казва, се понесе нататък. Протежето й Кора Галенити натрупва цяло състояние във Флорида, практикувайки пилинги, за да изглади бръчките. С други думи, контролираните увреждания на кожата имат дълга история. Контролирани, защото това е същността на химическите пилинги: използване на комбинация от киселинни средства за отстраняване на определени слоеве от кожата. Варирайки с дълбочината на въздействие е възможно да се стимулират процесите на редуциране, т.е. да се увеличи производството на хиалуронова киселина, колаген и еластин, и протеини, които създават рамка за поддържане на еластичността на кожата.

Митове за пилингите

Противно на голямото количество надежна информация, обясняваща действията и възможностите на пилинга, някои остарели идеи и митове все още са живи. Обмислете ги в следния ред:

 - Колкото по-силно, толкова по-добре.

"70% -ят пилинг с монокиселини е по-добър от 30% -ят" - такива отзиви често се намират в различни блогове. Всъщност всичко, което агресивният пилинг прави, е това, че"сваля" вашата кожа и усложнява лечебния процес. Това не винаги е най-доброто решение. Съвременните пилинги комбинират няколко ексфолиращи киселини - гликолова, млечна, азелаинова киселина, ферулова, фитинова и др ... В допълнение, съставът често включват екстракти от цитрусови плодове и витамини като ретинол (витамин А), антиоксиданти (обикновено ресвератрол, генистеин и витамин E), както и успокояващи средства (иван-чай или алое), за да се предотврати дразненето и зачервяването. Появи се практика в пилинга да се добавят детокс - агенти и вещества, които да стимулират микроциркулацията, като например, кокосов въглен. Намалявайки концентрацията на всяка киселина, комбинирането на няколко вещества в един продукт  се получава максимален ефект от всяка от киселините, което намалява до нула страничните ефекти - зачервяване, парене, лющене. Съставът на модереният пилинг подобрява проникването в живите кожни слоеве на включените в неговата формула антиоксиданти и витамини.

 - Излющването е знак за ефективността на пилинга.

 Това е най-удивителната заблуда. Клиентите многократно са принуждавали мои познати козметици да възкликват: "Боже мой, искат да им съдера кожата!" Днес, когато се разработват цели пилинг - системи, заедно с ефективността, производителите са задължени да осигурят максимална безопасност на продукта, за да се елиминират страничните ефекти. Кожата не трябва да бъде "съдрана". Има системи, които разтварят мъртвите епидермални клетки, обикновено това са"кисели хибриди", т.е. комбинации от различни киселини на витамини и антиоксиданти. Малкият размер на частиците им позволява да проникнат дълбоко в кожата (действат на микроскопично ниво). Вие можете напълно да контролирате процеса на отстраняване на увредената кожа, изравняването на нейния микрорейлер, изсветляването, овлажняването, изглаждането на бръчките и възстановяването на еластичността. Най-често използваната комбинация е с ретинол, капсулирана гликолова и млечна киселина (15% гликолова + 5% млечна) или полихидрокси киселина. Пример за това е глюконолактонът, неговата киселинна група е "маскирана" в структурата на пръстена на молекулата, така че когато попадне върху кожата, няма дразнене. Такива пилинги могат да се прилагат върху ръцете, шията и зоната на деколтето. Подхождат дори и на най-чувствителната кожа. В допълнение към подобряването на състава на пилинга самите процедури се подобряват. Съвременният  пилинг включва най-малко три стандартни части: подготовка на кожата, самият пилинг и в края на процедурата в зависимост от нуждите на кожата успокояващи гелове, маски, защита срещу UV излъчване. Такива процедури могат да включват последователно налагане на 5 до 10 лекарства,а  специалистът изгражда почти индивидуална програма. След края не виждате никакво дразнене или зачервяване, но има положителна динамика, която ще се усили за няколко месеца.

 - "Раните" трябва да се лекуват дълго време.
Тази точка има общо с предишната, но тук става дума за медианните и дълбоки пилинги при които базалният слой и дермата (разположен между най-дълбокият слой на кожата, подкожната мастна тъкан и епидермиса - външния слой на кожата) са повредени. Разбира се, избягването на странични ефекти при медицински и дълбоки пилинги е почти невъзможно. По един или друг начин все пак  се формират "рани", чувства се болка и има изгаряне, които могат да продължат няколко дни или седмици. По време на рехабилитационния период се препоръчва да се прилагат лечебни средства, като "Пантенол", а в някои случаи - продукти с антибиотици. На лицето се образува коричка, тя набъбва, а след това кожата се напуква и на пластове се отделя. Слава богу, всички тези ужаси са вече в миналото. Средствата на съвременните производители намаляват дискомфорта по време на пилинга и ускоряват лечебния процес след процедурата, като максимизират цялостната си ефективност. Например, най-травматичната трихлороцетна киселина (ТСА - "златен стандарт"за химически пилинг)  се съчетава с фитинова киселина или гликолова. В резултат на това, въпреки че след процедурата "коричките" са все още налице, те падат много по-бързо. След 3-4 дни ще можете да водите обичаен начин на живот, за разлика от 2-3 седмици с традиционния пилинг на TCA. Самата процедура протича много по-леко, отколкото при прилагане на чиста киселина.

В много марки днес включват модулатор - система от противовъзпалителни вещества и антиоксиданти с по-високо рН и това дава възможност за регулиране на дълбочината и областта на обелване, потиска възпалителни реакции. Пилингът на това ниво не е необходим за всички,  преди  е били свързан с определен риск, например с образуване на белези и хиперпигментация. Днес, за да се подобри безопасността на процедурата и да се намалят рисковете от усложнения се използват антиоксидантни лекарства за защита на всички нива. Специалната грижа у дома е задължителна, но благодарение на появата на козметични средства, специалистът лесно може да предложи подходящи за домашна грижа. Ако смятате, че дълбокият пилинг ще ви направи с 10 години по-млада, не е така. Да речем, че сте на 45 години,  вие и след пилинга пак ще изглеждате като 45-годишна жена, но само с по-свежа и добре поддържана, отпочинала и блестяща кожа.

 - Необходима е само една процедура.

 Всъщност броят процедури се избира индивидуално, в зависимост от проблемите, които трябва да бъдат разгледани. Например, лечението на акне често се простира в продължение на много месеци и изисква повторение на процедурата на всеки 2-3 седмици. Медиалните и дълбоки пилинги могат да се извършват веднъж. Обичайно е да се каже, че с повърхностни пилинги са необходими 7-10 процедури, но това е много условно. Днес съществуват системи, които дават видими резултати след първото приложение. След това клиентът решава дали трябва да фиксира резултата и в този случай се изискват поне 5 процедури.

 - Не харчете пари за козметици, химически пилинг може да се направи у дома.

Ронда Алисън, основател и главен изпълнителен директор на Rhonda Allison Clinical Enterprises, нарича пилинга форма на изкуство и твърди, че разбирането и уменията расте с опита - колкото по-опитен е професионалиста, толкова по-добра ще бъде процедурата и резултата който можете да получите от нея. Пълен химически пилинг, макар и повърхностен  не може да се направи у дома, освен ако, разбира се, не сте естетичен козметик и не сте били обучени в център за обучение. Всички професионални марки провеждат задължителни образователни курсове. Това обаче не означава, че изобщо не можете да направите нищо и сами. За битови нужди са разрешени средства с рН от поне 4.0. По принцип такива средства се класифицират като "подготовка" за пилинг. Има маса серуми с плодови киселини или комбинации от киселини - най-вече с гликолова като най-популярна на пазара. Тези средства са ефективни за ексфолирането на най-горните люспи на роговия слой и за овлажняването. Друг вид домашен пилинг са ензимните. Те са в състояние да разтварят кератинизираните кожни клетки  като придават здравословен, лъчезарен вид на кожата.


Химическият пилинг в наше време преживява ренесанс. Средствата непрекъснато се подобряват - изгаряния, сърбежи, дразнене от повърхностни пилинги вече не са проблем. Днес това е проста и безопасна козметична процедура, с която можете да премахнете признаците на фотостареенето и частично да коригирате ефектите от биологичното стареене. Колкото по-рано започнете да прилагате меки пилинги, толкова по-добре ще почувствате кожата си когато преминете в по-голямата възрастова група. Профилактиката на стареенето от 20 годишна възраст ще ви позволи да избегнете много процедури след това. Редовното меко въздействие на кожата с киселини в крайна сметка осигурява трайно превантивно действие. Ако вече са се появили дълбоки бръчки и назолабиални гънки, дори и най-дълбокият пилинг няма да даде ефекта, който бихте искали да видите.


    От мен: Пилинг с фитинова киселина и глюкоконактон делта



 Състав: фитинова киселина,глюконалактон делта,екстракт от Bergenia crassifolia,фукогел и лецигел.

Това е аналог на един от така наречените Холивудски пилинги.Този вид повърхностен пилинг е за предпочитане, защото няма сезонни ограничения: процедурата може да се извършва по всяко време на годината, без да се отделяте от работа и различни дейности.

Ефектът му се основава на лекото ексфолиране на мъртви клетки, които пречат на кожата да "диша".

Фитиновата киселина, на която се основава този метод, отстранява металните йони, които са причина за възпаление и пигментация, а също така дава на кожата здравословен и свеж вид.
Нанася се върху лицето за не повече от 5-10 минути!!!

Бъдете здрави и красиви!











Няма коментари:

Публикуване на коментар