четвъртък, 18 януари 2018 г.

Защо кремът не работи?




Купили сте си крем и той не оправдава очакванията ви - колко често сте се сблъсквали с това?
Четете етикета, дори можете да изредите серия от проучвания, доказващи ефекта на активните компоненти, но няма резултат?

 Защо?

 Ученият прави откритието си в лабораторията. Увеличаването на производството на колаген, еластин, стимулирането на фибробластите - всички тези открития могат да бъдат направени случайно ... или специално.

По-нататък същият учен прави представяне пред ръководството на компанията в присъствието на маркетинговия отдел. Те следят отблизо всички новости в козметологията и "научният отдел" се опитва да ги осигури.
Маркетинговата група започва да работи върху красива история, разглеждайки мненията на фокус - групи  стараейки се да използва техните предпочитания. В същото време, учените се опитват да намерят най-добрата формула и технология за крем / лосион или серум, или за всеки друг продукт на който ще посочи маркетинговия отдел. Тестовете продължават.

Когато се открие легенда, която да отликва на обществените очаквания, започва нова фаза. Маркетингът изисква нови изследвания и тестове на новата съставка, но вече включена в продукта. Обаче, това не е необходимо, т.е., ако не е включена - ок, доказателствата от лабораторията получени в началото на пътя са достатъчни за да оправдаят козметичните претенции.

Какъв е изводът от всичко това?

Повечето нови технологии в козметиката против стареене действително работят ... и повечето от тях само в лабораторията.

Съществува голяма разлика между поведението на кожните клетки в лабораторията и кожните клетки, разположени в тялото и в епидермиса. Повечето молекули на активните вещества са твърде големи, за да проникнат в епидермиса. И ако съставката не може да проникне, тя не може да работи. Няма проникване, няма ефект.

Не можем да намалим размера на молекулата, можем да намерим само по-малки молекули, които имат потенциал. Но, съществуват редица механизми, които помагат на активите да проникнат по-дълбоко като се създават микрокухини в епидермиса.

Ако размислите, не е изненадващо, че повечето активи не работят. Въпреки че имат и положителна страна - овлажняват кожата, всички анти-ейдж кремове го правят.

Козметика е призована да работи на повърхността на кожата и ако средството има потенциал да проникне в живите слоеве на епидермиса и е наистина в състояние да стимулира производството на колаген и растежа на фибробластите или да влияе върху метаболизма, то такова средство се определя като лечебно - козметично или лекарствено и което със сигурност няма да намерите на рафта на магазина. Но ... вие можете сами да създадете такова средство.

Над какъв вид кожа се извършват експериментите в лабораторията? Защо тя пропуска големи молекули?

Изследванията се извършват директно върху кератиноцитите или фибробластите за постигане на най-забележителните резултати. Понякога върху изкуствено отглеждана кожа, рядко върху кожата от клиниките за пластична хирургия. Също така, върху  кожата на животни - морски свинчета или специални лабораторни мишки, но върху тях не се правят анти-ейдж тестове, а тестове за УВ-защита, заздравяване и т.н.

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар