четвъртък, 25 януари 2018 г.

AHA-киселини: инструкция за безопасност или Как да използвате "киселини" всеки ден без дразнене на кожата





AHA киселините наистина правят чудеса - включвайки ги в грижата за кожата си, скоро ще видите как отражението ви в огледалото се е променило към младостта. Кремове и лосиони с киселини ексфолират горните мъртви клетки на епидермиса, а също така овлажняват кожата благодарение на способността си да свързват водата. Почистващите средства с киселини намаляват рН на кожата, възстановяват ензимите и регулират патогенната микрофлора. Серумите затягат кожата и изглаждат бръчките - тук киселините действат вече на нивото на долните слоеве на епидермиса и стимулират активността на клетките. Въпреки това, много жени, които са седнали на "киселинна" рутина, се оплакват, че кожата им е станала по-чувствителна, често има еритема, сърбеж, изгаряне и други проблеми. Наистина, когато се използват киселини, кожата става по-тънка. В края на краищата, киселините са ексфолиатори, намаляват защитната функция на кожата, което означава, че тя става по-чувствителна. Но всичко това се случва постепенно, незабележимо за вас. Ето защо наркотикът, който в началото "работи перфектно", месец по-късно, не носи нищо друго освен разочарование. Това означава ли, че можете да използвате киселини само за кратко време? Съвсем не. Просто трябва да спазвате някои правила.

Правилната киселина

Когато говорят за плодови киселини, по някаква причина гликоловата киселина винаги се появява първа в паметта, но има много киселини и винаги можете да изберете тази, който ви подхожда. Например, за чувствителна кожа, бадемовата киселина е много по-добра, тъй като тя не дразни кожата, за суха, тънка кожа - млечната, защото нейните овлажняващи свойства са по-силни от тази на гликоловата киселина. Между другото, използването на серум с млечна киселина и аминокиселина аргинин (L-аргинин) върху сухата кожа за един месец по ефекта на овлажняването няма да отстъпва на процедурата за биоревитализация.

Правилната концентрация

Като правило, концентрацията на киселини в продуктите за домашна грижа е 5-15%, в професионалната - до 70%. Въпреки това, това, което е посочено на етикета, не винаги отразява реалното състояние на нещата. Защо се случва това? Да разгледаме на примера   с гликоловата киселина. Съществува стойност на рН, след което концентрацията на свободната киселина в средствата се намалява наполовина. Например за гликоловата киселина това е рН 3,83, за млечната киселина - 3,86 и т.н. (таблиците за дисоциация на киселини могат да бъдат намерени в интернет). Това означава, че ако върху бурканчето е показана 10% гликолова киселина в крема, а нейното рН е 3.5, тогава "работещата" киселина ще остане само 6.81%. Ако рН е 4.0, киселината съответно ще бъде 4.03%. Грубо казано, колкото по-високо е рН, толкова по-малко са "киселините". Имайте предвид, че при концентрация 4% (реална и недекларирана), киселината има основно само овлажняващ ефект. Независимо от това, не си струва да преследвате ниско рН и висока концентрация, особено ако току-що започвате да използвате киселини. В противен случай, с голяма вероятност, вместо блестяща кожа, ще получите стягане и раздразнение. За грижи изберете продукти с концентрация на етикета до 10-12% и рН 3,0-3,5. За чувствителна кожа, най-добре е да започнете с 5%. В рамките на един месец ще можете да увеличите концентрацията и да намалите рН без странични ефекти, защото кожата ще бъде адаптирана.

 Правилното съчетаване

 В предходна статия съм говорила за несъвместимостта на ретинол и АХА киселини. Но ретинолът не е единствената неуспешна "двойка" за киселини. Също така с тях много зле се комбинира ниацинамид - водоразтворимата форма на витамин В3, която понякога се нарича витамин РР. Ниацинамидът стимулира синтеза на колаген, повишава метаболизма в клетките, нормализира микроциркулацията, укрепва защитната функция на чувствителна кожа, бори се с възпаление от акне, в голям процент ефективно премахва пигментацията. Той е почти универсален, така че може да се намери в много средства. Ниацинамидът е много стабилен ... освен ако не се влее в кисела среда. В този случай, се разлага на амоняк (това се придружава от ужасна миризма) и ниацин - никотинова киселина, което обикновено води до зачервяване на лицето. Ето защо, прилагането на средство с витамин B3 и комбинирането му с "киселинно"средство означава, че рискувате да получите най-малко еритема. Така че продукта с ниацинамид трябва да се използва    половин час преди прилагането на слаби киселини (концентрация не повече от 4% "реална"). Ако имате повече киселини, то е по-добре да ги оставите за през нощта, а витамин B3 да се прехвърли към дневните грижи.

И, разбира се, ако използвате AHA киселини, не забравяйте да използвате слънцезащитни продукти: мейкъп със  SPF или sanskrin - решавайте сами, но защитата със SPF 30-40 би трябвало да имате дори и през зимата.

Спазването на тези прости съвети ще ви помогне да избегнете раздразнението и лющенето на кожата и ще се"сприятелите " с киселините за дълго време.

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар