вторник, 16 януари 2018 г.

Прекомерната козметична грижа или Когато вашите опити за "подобряване на кожата" стават вредни: три основни грешки




Днес за жената е важно  да остане млада, гъвкава и мобилна, колкото се  може по-дълго.. Интернета е залят със снимки на модели след 60, с хубави прически, стройна фигура и сияйна гладка кожа - това е моделът, който искаме да бъдем! Какво може да се направи за това? Отговорът е един: да се грижиш за себе си от млади години и да поддържаш тази грижа цял живот. На жените е внушено, че рутинната грижа за кожата трябва да започне от 18-20 годиш-
ни. При най-малкият намек за черни точки или възпаление  е необходимо да се подложи на химически пилинг, а ако не дай боже  забележи на челото си бръчки - вече е време да се убоде с ботокс или да се купуват кремове със стволови клетки и пептиди - за да се събудят спящите фибробласти. Не е изненадващо, че до 30 години  жените натрупват тонове козметика, която се използва безразборно, често с отрицателен резултат. И всичко това е, защото в козметичната грижа принципът "колкото повече, толкова по-добре" не работи.

Като начало, нашата кожа е преди всичко защитен орган, който представлява сложна система от няколко слоя, които работят в синергия един с друг. Ежедневно кожата страда от атаки на нежелани микроорганизми или фактори на околната среда. Епидермиса и дермата не само разпознават "врага", но и се включват в борбата срещу тях, като същевременно възстановяват причинените щети. По принцип тази защита е доста жизнеспособна и функционира напълно независимо. Самата кожа може да се овлажнява и възстановява и най-важното за това е да не и се пречи с много козметика. Нека да разгледаме основните грешки в грижата за кожата, които почти всяка жена прави периодично.

Първата грешка: прекомерната ексфолиация


Скрабът отстранява мъртвите клетки, които могат да се натрупват в роговия слой. Да се помага на излишните клетки да се отделят от повърхността на кожата е възможно и  необходимо - особено след 30 години, когато всички процеси в организма се забавят. Всяка жена, поне веднъж в живота си е опитвала  пилинг с киселини. Дори и след домашна процедура, резултатът е веднага забележим: кожата става  видимо по-гладка, порите стават по-тесни, черните точки изчезват, кожата се подобрява. Забелязвайки това, много хора решават да се доближат до лъскавата картинка в списанието и да започнат да се "пилингуват" отново и отново, без да знаят мяра и без да следват препоръките на програмите за възстановяване.

Епидемията на преексфолирането започва още през 90-те години след появата на гликолевия пилинг, но сега е наистина космическа, защото можете да си купите професионален пилинг-препарат чрез интернет. Уви, всичко, което постигат пилинг - зависимите е суха, раздразнена кожа с пигментация.

Премахването на твърде много епидермални клетки винаги е травма и за да започнете програма за естествено възстановяване  трябва да имате добри резерви. Но ако кожата е изтощена (например, обезводнени, суха), страничните ефекти, няма да ви  накарат да чакате дълго: пигментация, възпалителна реакция (еритема),  себум - е обичайната реакция на кожата, измъчвана от киселини. Следователно, правете курс от химически пилинг не повече от веднъж годишно в сезон с ниска слънчева активност. И не спестявайте пари за възстановителни продукти - антиоксидантни серуми и кремове с ламеларна структура.

Втора грешка: увлечение по средства за почистване


Почистването е необходимо, защото избавя кожата от макияжа и праха и помага да се избегнат различни неприятности под вид на възпаления, запушени пори и т.н. Но вие вече знаете за хидролипидната киселинна мантия, която поддържа здрава кожната микрофлора и и помага нормално да функционира. Киселинната реакция на мантията (рН 4.5-5.5) не позволява на патогенните микроорганизми да се размножават. В допълнение, хидролипидната мантия регулира нивото на хидратация на кожата. Премахването на мантията с препарати и тонери разрушава дисбаланса на микрофлората и в крайна сметка води до суха кожа. Също така  повредената мантия води до развитие на микрокомедони, защото на повърхността на кожата има ензими, които естествено "белят" мъртвите люспички от роговия слой. Те са активни само при кисело рН на кожата, ако има промяна те замират, устието на космените фоликули се запушва, което ускорява образуването на комедони. Някои любителкии на "активно почистване" довеждат кожата си до такова състояние, че тя започва да реагира на всеки козметичен продукт с еритема (зачервяване) или дерматит. Така че не прекалявайте. Достатъчно е да почиствате кожата веднъж на ден - вечер. "За всеки ден" използвайте меки средства: хидрофилни масла, всякакви почистващи кремове, млека или просто вода.

Трета грешка: излишно овлажняване



Има хиляди различни формули, които се позиционират като "овлажняващи": от обикновения разтвор на хиалуронова киселина до оклузивен крем с масла или силикони. Можете да овлажнявате кожата си, но само ако наистина се нуждаете от помощ. След прилагането на овлажняващ крем с високо съдържание на масла (който често се среща в биологичните марки) подобен филм се създава върху кожата от смес от тези масла с емулгиращи вещества.  Елементите на маслата проникват в клетъчните мембрани и това може да доведе до дисбаланс в липидната система като пречат на кожата да произвежда свои собствени вещества.Ако прекалено се увличате от средства с овлажняващи агенти, които  способстват за привличане на влага, то  клетките на роговия слой на кожата има вероятност да се надуят от влага, като в същото време свиват потока на потните жлези. В резултат на това мастните жлези ще работят по-активно в кожата под "филма" от продукта, но излизането на себума ще бъде по-трудно.Рано или късно това ще предизвика комедони или, още по-лошо, акне. Във всеки случай ползването на мазни кремове не е нужно  при първите признаци на стягане на кожата.

 Както виждате грижата за кожата понякога действително идва в повече и за това е необходимо намирането на собствен баланс, без стремежа да приличаме на отфотошопените модели в списанията. Много е важно кожата да се почиства без дехидратация, да се ексфолира без излишно нараняване и да се хидратира без продължителна хиперхидратация.

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар