понеделник, 21 декември 2015 г.

Любимият ми десерт от пикантна дюля с нежен ванилов крем



За 2 порции
1 средно голяма дюля
2 супени лъжици мед
1 чаша бяло вино
кора и сок от 1 лимон
1 пръчка канела
2 супени лъжици стафиди
+
100 г течна сметана
100гр рикота
1 супена лъжица пудра захар
1 ванилия
50 г лешници
50 мл шоколадов ликьор(по желание)
Всичко се приготвя много просто: дюлята е измита, срязана на половина.
В тенджера под налягане слагам дюля, канела, стафиди, лимоновите кори и лимоновия сок, вино и мед. На слаб огън варя 10 минути.
Докато дюлята се приготвя, разбивам сметаната с пудра захар и ванилия, добавям рикотата и разбърквам.
Изстудявам дюлята.Филтрирам сиропа и го изпарявам до нужната ми гъстота.
Охладената дюля пълня с крема, поръсвам се със счукани орехи, шоколадов ликьор и сироп и ......ам-ам !!!
Бон апети !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар