петък, 5 юли 2013 г.

Днес, вдъхновението ми идва от Айда Хърбърт, която преподава йога и е на 96 години.





Айда   Хърбърт започва да практикува йога на 50 години  и веднага разбрира, че това е истинското  и призвание. 

Айда става учител по йога на възраст 76години  и   щастливо работи до сега.

Айда   Хърбърт, е може би най-възрастният   в света практикуващ йога - инструктор. Тя става всеки ден в 05:30 ч. и   прави    асаните за приветстване на изгряващото   слънце - суря намаскар.

 Айда   Хърбърт случайно се запознава с йога, когато вече над 50 годишна, вижда от прозорците на фитнес залата как    няколко жени изпълнява асани. "Нямах никаква представа какво   правят - спомня си тя. - Но изглеждаше ужасно интересно. Така че се присъединих към групата и също започнах да се занимавам. "

 Айда се занимава с удоволствие четвърт век. През цялото време тя усъвършенства уменията си и   трупа опит. Направила го е  за себе си, без практическа цел. Особено докато в Канада за йога почти никой не е  знаел. В допълнение към уроците в студиото  Айда  започва самостоятелно учене, четене на книги за йога. "Аз дори не се опитах да обясня на   познатите си, това, което правя.  Казах, че просто ходя на развлекателна гимнастика ", - казва тя.

"Фитнес обучението"  и  носи значителен резултат: тялото  и станало по-гъвкаво, състоянието на ума - умиротворено. 

Когато  Айда е на 76, тя и нейният съпруг започват редовно да  се местят за   зимата от Канада във  Флорида, за да избягат от студа. Айда, започва да преподава йога безплатно, просто за да има компания и да се запознава с нови хора.  "Аз не го приемах като учение - обяснява тя. - Просто  разказвах  и  показвах как да подобрят живота си ".

Да учи другите и е приятно и интересно.  

 След завръщането си в   Канада  тя получава  сертификат за инструктор по йога и започва да работи. Сега  има преподавателски опит от над 20 години. 

През есента на 2012    е записана в  Световните рекорди на Гинес като най-старият учител по йога в света. Това събитие донесло  радост не само на Хърбърт, но и за  "момичета на Айда  " - така нарчените над  50 -, 60 -, 70 - и 80-годишни студенти (най- ентусиазиряните  сами  си  направили тениски с подходящ надпис.) 

 Айда  се наслаждава да  обучава   възрастни  хора, тъй като  смята, че   личният пример е най-необходим. "В моята група аз все още съм най-старата - казва Аида. - Важно е да се разбере, че не можеш да бъдеш твърде стар, за да  се движеш. Могат да се движат всички. "

 Айда Хърбърт смята, че тайната на добрата физическа форма, не е само в йога. 

Важно е да се храните здравословно ( не в места за бързо хранене, но в следобедните часове можете да си позволите чаша шери)  и истинска любов за цял живот. 

Въпреки това, тя никога не пропуска възможност да се използва като жива реклама за любимите си  неща. "Хората виждат това, че   аз съм здрава и гъвкава и на    96години   и се записват в школата по  йога."
http://www.youtube.com/watch?v=GkCmluRaInA

Бъдете и здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар