събота, 6 юли 2013 г.

Екстракт от касис в растителен глицерин



Аз го купувам готов. Но вие можете да си правите лазлични екстракти и сами...от всичко за което се сетите..дори от банан, киви, краставица, авокадо,магданоз, вино  и т.н.Сега им е времето..

 Сочните плодове предварително трябва да се подсушат, след което се смилат на прах - брашно.
 За да направите глицеринов екстракт, използвате водка и глицерин в равни количества.С тях заливате билките, плодовете и цветята така че да са напълно покрити. Подгрявате на слаб огън на водна баня за няколко минути. Оставяте на тъмно  за два дни, след което сменяте дрогата и отново подгрявате.Смяната на дрогата се извършва до 5 пъти. 
 За тези, които не понасят спирт, въпреки, че в даденият случай той е в мизерно коричество и се изпарява, вече предложих начин за водно-глицеринов екстракт, чиято трайност е много малка...

 Друг начин за екстрагиране е без глицерин:

 Дрогата заливаме със 70 % спирт, и оставяме за   2 дни на тъмно, след което добавяме вода, така че да разредим спирта до   40%  , отново оставяме за два дни на тъмно място.После се прецежда. Вземаме отново "брашно" и заливаме със студена вода, оставяме за 2 дни на тъмно.Отново прецеждаме.Друго количество"брашно" заливаме с гореща вода, оставяме за 2 дни на тъмно и прецеждаме.На края смесваме получените течности и отново филтрираме утайката. 

  Конкретно за глицериновия екстракт от касис в козметиката:

  избелва 

  овлажнява 

  антиоксидант    (благодарение  на съдържанието на витамин C)

  ускорява регенерацията на клетките на кожата  - дължи се на съдържанието на плодови киселини

  витаминизира

 Касисът съдържат витамини (витамин С, В1, В2, В6, В12, D, Е, К),   веществото Р-витамин  (флавоноид ) каротеноид.

 В допълнение, танини, протеини, пектини, антоцианини (цианидин, делфинидин), гликозиди, етерични масла.

С растителни глицерин екстракт придобива следните свойства:

     микробиологична  активност

     смекчаване и активно   овлажняване

     антисептични свойства благодарение на  дехидратацията на бактерии

    свойство на емулгатор за производство на сметана и мляко



Приложение: Всички видове емулсии    за грижа за кожата, продукти за почистване (включително 2-в-1),  кремове, течности, мляко за тяло.

  Използва се главно като допълнителен компонент за овлажняване на кожата и стабилизиране на емулсията. Има успокояващо  действие.

Глицеринът не суши, не  гранясва , забавя растежа на бактериите.

Перфектна съставка за суха,против  стареене и чувствителна кожа.

Как се използва:  в обичайната в водна фаза на емулсията преди нагряване.

Разтворим във вода и алкохол.


Препоръчителна доза в козметиката 5,1%, максимално допустимата доза от 10%.

Какво можете да си приготвите с този продукт:

1. Защитен крем за суха и дехидратирана кожа

2. Крем -тоник за около  

3. Крем за мъжка кожа

4. Регенериращ  крем за зряла кожа

5. Почистващ гел за мазна кожа, склонна към възпаление

6.  Почистващ гел "Комфорт и хидратация"

7 . Подхранващ крем за ръце и тяло

8. Пшеница и розов крем за суха кожа (без емулгатор!)

9. Лайка крем " Антикупороза"

10. Serum спрей за след слънце

11. Овлажняващ касис, розов гел за смесена и мазна кожа


12. Успокояващ крем за  чувствителна  кожа

13. " Розов"  крем против стареене на   кожата   (с рифтинг ефект)


Докато търсите екстракта или то приготвяте, ще поствам горепосочените рецепти.

 А сега да изпием по един чай от касис:

Ето рецептата ми за касис чай: Вземете 3 супени лъжици листа от касис, 1 супена лъжица цвят от хибискус (Hibiscus), изсипете в чайник ,залейте с вряща вода и изчакайте 5-10 минути. Наслаждавайте се!

Касис Парфюмът: 

 Най-известният пример за използване на природен касис - класически е от Guerlain, парфюма от 1969 - Chamade , създаден от Jean Paul Guerlain. Друг, но също така и много специален   с  естествени черни пъпки на касис е  на Van Cleef & Arpels   през 1976 г. (парфюмер  - Jean-Claude Ellena).

Няма коментари:

Публикуване на коментар