четвъртък, 4 юли 2013 г.

Гел за мазна и смесена кожа "Розмарин" (просто и без нагряване!)





Един много лек гел, който е идеален за горещото време на годината или при много мазна кожа. Минималното количество съставки, осигуряват максимално лесна, но напълно достатъчна грижа за кожата (подходящ е и  за хора с розацея).

Състав:
  Масло от лешник   5 мл

    Гуар                0.2 гр

    Вода от хамамелис 15 мл

  Етерично масло от розмарин 0.25 1 Кaпка


 Приготвяне:


 Разтворете гуара ( това е сгъстител, който се използва в хранително -вкусовата промишленост)във водата от хамамелис( това е воден екстракт от растението) и разбийте с мини миксер.Оставете да набухне за 5 минути и отново разбийте.Прибавете в маслото от лешник( има го в дрогериите)  етеричното масло от розмарин и сипете получената смес във водната фаза.Отново разбивате с миксера.Пресипете в бурканче и съхранявайте в хладилник не повече от седмица.( количеството е достатъчно за една седмица).

 Съвет:

 Ако имате розацея, прибавете в този гел - етерично масло от мента, което освежава лицето и стеснява венозната мрежичка, розмарин- за тонизиране и пачули - за заздравяване.

 Правете си парна баня с ябълков оцет, от която съдовете се "крият".

  Екстрагирайте подходящи растения: листа, клонки и плодове от касис, цветове от хибискус, градински чай, листа от дива ягода, лимонови кори и краставица.

Екстракта се прави по следният начин:    50 % неразреден спирт, 50 % глицерин- смесвате в бутилка и сипвате растенията-плодовете-цветовете (от растението което сте избрали) - 1 към 5.Оставете за 3 дни при стайна температура, а после приберете в хладилник.Използвайте за тоник и козметика за лице.

Бъдете здрави и красиви!

1 коментар:

  1. Здравейте и благодаря за рецептата :) Може ли да използваме ксантан вместо гуар? И с какво можем да заместим водата от хамамелис или някак си да вмъкнем в цялата схема не вода,а тинктура от хамамелис?

    ОтговорИзтриване