понеделник, 22 юли 2013 г.

Смокинята в козметиката




Да не си помислихте, че смокинята не се използва в козметиката? Използва се, и още как! - овлажнява и ексфолира кожата, премахва подпухналостта на очите, 

възстановява суха и напукана кожа. 

Кремове и мазила, приготвени от пресни смокинови листа се използват за кожни язви. 

Концентрираният сух екстракт е богат на витамин А и С, съдържа пектини, захари и полизахариди. Той се използва в козметиката, заради своите уникални характеристики за омекотяване и възстановявяване на кожата и спиране на излющването. Полизахаридите и захарта дълбоко овлажняват кожата. Lynn Шулман, основател на линията на "Elixir Spa Торонто" на базата на смокиня, казва: "Причината, поради която избрах смокини, е много проста - ензимът Фицин, съдържащ се в смокините, е 20 пъти по-силен, отколкото папаин, и фантастично подновява кожата без никакви признаци на дразнене. "

Свойства:
- Успокоява и регенерира кожата
- Овлажнява кожата поради съдържанието на полизахариди
- възстановява и ексфолира клетките на кожата

Приложение:
- Хидратиращи и ексфолиращи маски
- Серуми и кремове за цвят и сияние на кожата
- овлажняващи маски за коса



Маска:

Месото на една или две смокини се смесва с две супени лъжици извара и разрежда със сметана за суха кожа или кисело мляко- за мазна.. Нанесете върху лицето, шията и деколтето за 20-30 минути, почистете с тампон, напоен в прясно мляко , а след това изплакнете с вода. Тази маска прави кожата по-еластична и кадифена, и действа противовъзпалително, спомага за зарастване на рани и кожни възпаления.. 

Лосион:

За мазна кожа:


Ако два месеца просто почиствате кожата си 2-3 пъти на ден с отвара от смокини резултатът ще надмине очакванията Ви. 2-3 смокини - в една чаша вряла вода, накисва се два часа и отварата е готова. Може да се съхранява в хладилник в продължение на 2 дни.

За суха кожа:

За изключително гладка и копринена кожа сварете 25 грама смокини в чаша топло мляко и го оставете да постои няколко часа. С тази тинктура може да бършете кожата няколко пъти на ден. Процедура се повтаря в продължение на няколко седмици, за преобразуване на кожата. 

За коса:

Против цъфтящи краища и изтощена коса, направете маска от 2 сухи натрошени смокини и чаша мляко.Сварете до хомогенна кашица и втрийте в корените.Увийте в кърпа и измийте след 90 минути с топла вода. 

Пепел от смокини смесена с олио може да боядиса косата в черно.

Пепел от смокини се използва за да избелите зъбите. Смесва се пепел с глицерин, до образуване на паста.Избелва и укрепва зъбния емайл. 

На снимката е, един наистина скъпоценен крем за контура около очите приготвен от мен...Основна съставка в него е професионален екстракт от смокиня, както и коктейл от активни ингридиенти сертифицирани от екосерт..:)) Дори ухае на смокиня...райското дърво, спомняте си, нали?...Да аромата е просто -райски! :)) меко, сладко, леко зелен, характеризирам го с захаросани смокини....
ПП. И да не си помислите, че това е бурканчето!! Това е просто дебел морков, който издълбах, за да закрепя бурканчето...:)))

1 коментар:

  1. Здравейте.Искам да си направя пастата за зъби.Може ли да кажете как се прави пепел от смокините.

    ОтговорИзтриване