вторник, 20 май 2014 г.

Ароматно масло за лице и тяло - римейк на "Еликсир" от Пейот



В поредно гланцирано списание видях   рекламната кампания на нов продукт  на Elixir от PAYOT.  
Написано е, както винаги в такива реклами, много хубаво и с  думи, които те карат да купиш сега и веднага :)
Ако не е старото ми хоби на производител на натурална козметика, сигурно щях да го купя, но сега с голямо удоволствие знам, че мога да направя сама точно същото ароматно масло със собствените си ръце. И дори още по-добре!

И така, с този пост добавям нов етикет в блога,наречен "Копие на  промишлени козметични формулировки ".

 В действителност това е много вълнуващо преживяване - да се направи същият ефективен козметичен продукт , но пет пъти по-естествено , по-здравословно и по-евтино . A рецептата на  маслото - копие за лице и тяло може да се прочете по-долу.

От рекламата : "Поглезете се вечерта с безплатна спа - програма с маслото за лице, тяло и коса Elixir , с балсамови екстракти от смирна и Amyris . Този коктейл от здравословни масла от ориз , лешници и бадеми , както и 1000 удоволствия се намират в една бутилка !   Можете  да си вземете вана , да си направите маска преди измиване на косата , да подхраните кожата на лицето и тялото. Ако смесите  няколко капки от Elixir с част от вашия нощен крем ,то ежедневната рутина   лесно  ще  превърнете в ритуал".

 И така, ето римейка на  рецептата за ароматно масло от Пейот в домашни условия:

40 мл масло от сладък бадем

30 мл масло от лешник

30 мл масло от оризови трици

30 капки етерично масло от сандалово дърво

20 капки етерично масло от смирна


10 капки абсолют на жасмин Самбак

Моят съвет при формулирането:

Тази рецепта  е за стандартно  ароматно масло за лице и  тяло. Ако искате да направите хидрофилно масло за тяло , което     при смесване с вода образува лек овлажняващ лосион ( мляко) , добавете в тази рецепта   още 10 мл  полисорбат .

Полисорбатът - е естествен растителен и много мек емулгатор , който позволява  на маслата да се използват в   банята като почистващи средства. Така ще получите почистващо масло, което може да се използва по време на душ , или да го добавите към ваната.

В оригиналната рецепта , аз замених етеричното масло Amyris на етерично масло от сандалово дърво . Между другото , сандаловото масло е много по-скъпо   отколкото Амирис . Амирисът е наричан също заместител на сандаловото дърво, или " сандал за бедните " , защото   мирише по-слабо, както и това, че с   козметичните си свойства амириса е много далеч от тези на   сандаловото дърво .

В тази рецепта, бих препоръчала да използвате рядкото етерично масло от  сандал-язу, което се произвежда в съвсем малки количества в Тасмания . Ароматът на маслото от сандалово дърво - язу е много подобен на аромата на известния Майсур - пак сандалово дърво, но   е много по- лек и обгръща тялото като топла уютна мъгла.

GET THE PARTY STARTED - DAME! :)

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар