събота, 10 май 2014 г.

Споделено с любов и благодарност за списание EVA, месец май 2014 г


  Днес Ви казвам добър ден, с тази статия от майският брой - 2014 г на списание EVA.
(Ако имате желание да я прочетете, просто изтеглете снимката и зумнете).


 Както често се случва, един обемен материал във вид на интервю с 16 въпроса на които не  е възможно да отговориш с две - три думи не винаги може да бъде разместен на една страница.

Но за това си имам блог, в който мога да публикувам непубликуваното:


1. Разкажете ни как и защо се запалихте по ръчно правената козметика. Откъде дойде идеята? Какво точно означава това? Кога започнахте да се занимавате?

Първата и основна причина  беше собствената ми алергична кожа. Когато купувах крем  ми беше трудно да кажа със сигурност  от какво се състои и как е направен. Красиви думи и разкошни модели възхваляващи продукта до небесата. Обаче, си струваше да се науча да "чета"  етикета и ми стана ясно, че всичко това е само продукт  на нефтопреработването съдържащ голямо количество химически добавки, основно стабилизатори и консерванти.
Когато сама си правя крем, зная със сигурност какво има в него, тъй като сама  съм добавила  съставките. Освен това, мога целенасочено да се боря с един или друг недостатък на  кожата си, използвайки  конкретни активни вещества.  Козметичните компании се стараят да създадат универсална козметика, която да подхожда на максимално количество потребители. За това, в един продукт могат да бъдат използвани десетки съставки. Но точно това е и задънената улица. Защото, колкото по-малко са съставките, толкова по-малко са шансовете да срещнеш  предизвикващ алергия компонент  и толкова по-лесно крема се понася и възприема от кожата.
Както се казва, всичко гениално – е просто. Този минимълизъм в значителна степен подхожда и за всеки вид козметика. 
Само чрез използването на качествени суровини и натурални компоненти успях да възстановя и защитя кожата си  от излишното химическо натоварване на което я подлагах в годините. Първата формула за моята кожа създадох през 2008 година.
В самостоятелното създаване на  козметика, за  мен  има някаква романтика, способна за миг да спре бързо бягащото време в  технократската епоха в която живея. Това е „свежият” полъх, който ми помага  да върна индивидуалността си в едноликото ни общество зомбирано от реклама  и натрапени еталони. 
Здравата алтернатива която ми носи радост и неизпитвани до сега усещания е  в моите  ръце. Приготвеният от мен крем  е винаги индивидуален. Мога да го използвам сама, или да го подаря на приятели и близки. Едва ли може да се измисли  по-индивидуален подарък... 

2. Разбрах, че сте изкарали курс в Лондон. Какво представляваше този курс?

Обичам Лондон, но го  навестявам по други причини. Семинарите и курсовете които посещавам се провеждат във Франция (Paris – L’Ecole de Médicine, Laboratoires  Hiteck ). Предстои ми да осъщесвя отдавнашна мечта - обучение във  Висшата школа по парфюмерия в Грасс. На семинарите  и курсовете се запознавам с новите продукти на лабораторията  изготвени от натурални компоненти със  сертификат на  BIO Ecocert и участвам в практически занятия  за формулиране на нови рецепти. Организацията Ecocert сертифицира кометични продукти в които минимум 95 % от състава са натурални съставки от растителен произход.Основните знания, които се получават са приготвянето на професионална  козметика клас – лукс в домашни условия, което е доста по – различно от домашната козметика, която  може  да се направи с подръчни средства.


3. Какво трябва да знае всяка жена преди да започне да употребява такава козметика? Има ли някакви опасности?

Може би трябва да отговоря дали домашният крем е подходящ за всички?  Почти всяка жена, минимум 2 пъти на ден, нанася върху кожата и косата си разнообразни козметични средства. Очевидно е, че това, с което „храним” кожата си е толкова важно, колкото и това, което ядем. Щандовете на магазините днес са препълнени с разнообразни средства за грижа за кожата и косата, но за съжаление, повечето от средствата са почти безполезни, а в най-лошият случай, могат да навредят на външния вид и здравето. В този план, козметиката, изработена собственоръчно, е гарантирано – качествена, състои се от проверен състав и притежава подбрани (обмислени) качества.
В действителност, емулсията (кремът)  има много прост състав: вода, масло и емулгатор, който им позволява да се смесят.  Дори и ако се направи крем, без добавянето на други активни вещества, а само на основа на натурални масла от  жожоба, кокос, авокадо и т.н., то такава емулсия вече чудесно ще се грижи за кожата! 
В производствените кремове, същото масло от жожоба се прибавя като „актив”  в много малки количества, докато натуралният крем  просто се състои  от него! Освен това, в крема могат да се добавят и споменатите „активи”, т.е. активни съставки, притежаващи  разнообразни полезни свойства: антиоксиданти, овлажнители и т.н.  
Всъщност, в самия състав на крема, се крие отговора на въпроса ”За всички ли е подходящ   домашен крем?” Както виждате, в него просто не влизат съставки, които могат да предизвикат алергия, изсушаване и прочие ”радости”. Домашният крем е идеален, например,  в грижите за бебета, по същата причина: в него влизат компоненти, осигуряващи прекрасна грижа и НЕ влизат десетки компоненти, призвани да осигурят на продукта евтино производство, приятен аромат от синтитични ароматизатори със срок на годност в течение на 3 години и т.н. 
Безусловно,  хубава натурална козметика може да се купи, но за това, трябва да се изберат продукти със сертификат от типа на Ecocert и статус «BIO».
Стойността на такава козметика не е огромна, но е усетима . Например, популярното масло за профилактика на стрии на  Веледа (вижте стойността му в гугъл за 100 мл). А сега да прочетем състава: бадемово масло, жожоба, пшеничен зародиш, маслен екстракт от цветовете на арника, смес от етерични масла – т.е. всичко това, можете да смесите и сами и да сметнете колко пари сте изхарчили като се има пред вид, че става дума за повърхност  като тяло, върху което 100 мл се изразходват за седмица   при редовна употреба. Изводите, оставям на Вас.. 

4. Разкажете ни вие самата как гледате на традиционната козметика? Не мислите ли, че скъпата козметика от висок клас все пак е по-ефективна? Много от нашите читателки ще реагират така, поне предполагам. Кажете вашето мнение. Вие имали ли сте период, в който сте ползвала такава козметика?

Радостта е най-добрият козметичен препарат за една жена. Аз нямам интерес да изглеждам по-млада.  Предпочитам да изглеждам здрава, радостна и просто да изглеждам като себе си.
Обаче не винаги беше така. Растях с мисълта, че момичетата и жените от кориците на модните списания изглеждат естествено. Винаги се сравнявах с тях и не се намирах достатъчно красива. Започнах да се гримирам още в гимназията за да изглеждам колкото си може по-близко до вдъхновяващите ме модели. Обичах да експериментирам с макияжа върху себе си и моите приятелки. И това беше забавно... докато не разбрах, че под грима, крия себе си.
Когато прекрачих 40-те, започнах да се замислям за възрастта. И разбрах, че новият етап от живота  ми открива  маса  възможности, които по едни или други причини  са ми били недостъпни на по-млада възраст. Много жени започват да стареят и да губят здравето си  като смятат, че живота им е минал  и забравят за това, че пред тях стоят много нереализирани неща  и щастливи събития. 
Променяйки  подхода си към възрастта си ние се преобразяваме и външно. Минах през дълга и трудна борба със самооценката си. Разсъжденията върху повърхностната красота и красотата на характера  се превърнаха  в тема за дълги философски размисли. От опита си с духовни практики  разбрах, че получавам повече с възрастта. Защото имам повече неща  които да ценя - здраве, любов, търпимост, радост, състрадание, самоуважение, контрол, дисциплина, образование, знания. С една дума -  моят жизнен опит и мъдрост.
Да! Да се забавляваш с мода и грим може да бъде истинско удоволствие. Мисля, че е добра идея  от време на време, всяка от нас  да проверява каква е мотивацията  и за това. И съм сигурна, че тя ще е източник на шега, а не на страх от възрастта.
В моят път като ароматерапевт и козметик, имах възможност да проверя множество от продуктите  предлагани като грижа за  кожата на пазара. Повечето продукти се делят на две категории. Първата група  са обработени  с небезопасни химически вещества, а втората включва много билки и така наречените натурални съставки. При избора на продукти, аз прилагам своите знания и опит посредством разшифроването на дългия списък с ингридиенти и ликвидирането на небезопасните и ненужните от тях. И забелязах, че колкото описанието е по-сложно и цената  по-висока, толкова по-малко  този продукт е подходящ за мен.
По-малко е повече. Доверието в  собственото  ти тяло  и  хармоничното следване  на неговите  естествени цикли и процеси  доказва, че така то  работи най-добре. Лицето ми разказва удивителната  история на моят живот... Защо да крия това?

5. Разкажете ни стъпка по стъпка (доколкото може, разбира се) от какви съставки се прави един дневен крем, да кажем. Как се смесват? Какви съдове се използват? Какви правила се спазват и т.н.?

За да си „сготвите” крем, е нужно: 
1. Да разберете от какво той  се състои, т.е.: 
МФ + ВФ+ АФ + емулгатор + консервант = ЕМУЛСИЯ (КРЕМ)
МФ - маслена фаза 
ВФ -  водна фаза 
АФ - активна фаза (активни добавки) 
2.  Маслената  фаза се състои от базови масла  (описанията на базовите масла, следва добре да се изучат, преди да съставите списък от подходящите за вашата кожа).
3. Водната  фаза е течността, която се добавя в крема (нужно е да изучите състава  на водата или другите течности, които бихте искали да добавите в крема си).  
4. Активната  фаза се състои от компонентите, които ще работят в крема: ще овлажняват, стягат, лекуват и т.н. 
За целта е нужно, добре да се изучат растителните екстракти и концентрати,  киселините, различните комплекси, активните добавки, овлажнителите и други компоненти., както и действието на етеричните масла, които активно ще работят във вашият крем.
5. За да съедините в крема, МФ и ВФ, ще ви бъде нужен – емулгатор (за целта се изучават емулгатори, техните типове, комбинации и емулсии).   
6. За да запазите вашият крем, е нужен специален растителен консервант. 
7. Сега е нужно да усвоите технологията на приготвяне на  емулсия (в случая - чрез нагряване): 
Първо си измисляте и изчислявате състава на рецептата за емулсията. 
 Ще ви трябват и: 
-  ръкавици за еднократна употреба
-  термоустойчиви чашки
-  съд за водна баня
-  лопатки или лъжички
-  стерилни бурканчетаза съставките и за съхранямане на приготвеното изделие
-  малка теглилка, мини - миксер, воден термометър 
Загрявате МФ заедно с емулгатора и ВФ на водна баня до еднаква температура на двете фази.
Може да се прибави ВФ в МФ или обратно. Аз особенна разлика не забелязвам, всеки може да го прави както иска. 
Прибавяте активните съставки и консерванта (без консервант, кремчето има годност 3-4 дни).
Разбивате сместа с мини-миксер, като я поставяте  в съд със студена вода - така емулсията се сгъстява по-бързо. 
Емулсията при хомогенизирането си  често е течна. Окончателната си консистенция, кремът придобива  след  24 часа. За това е добре, докато го разбивате,  да го  охлаждате. 

6. Как си доставяте необходимите съставки? Откъде? Провеждате ли курсове за жени, които биха искали да се занимават с това?

Всички активни  съставки, етерични масла, абсолюти и СО-2 екстракти, базови  масла и хидролати купувам най–вече от водещи лаборатории във Франция, както и от доказали качеството си, екосертифицирани ферми  по света. Това ми дава възможност да правя елитна козметика, клас – лукс, в домашни условия.
Да, понякога правя курсове, но не съм сигурна дали ще продължа.

 7. Мога ли аз например, без да съм преминала през никакво обучение, да си забъркам у дома някакво добро кремче, което да има някаква трайност все пак? Ако да – как? Тоест – коя е най-простичката рецепта за домашно кремче?

 Да! Например, бито масло от шеа.  Ако в къщи имате като козметичен компонент само масло от шеа, то от него  може лесно да си направите бито масло от шеа!
Това е разбира се е шега, но всичко останало е истина – бито масло от шеа може не само лесно да се направи, но е и много по- удобно за използване от обичайното масло от шеа. Освен това е универсално – подходящо е за подхранващ, защитен и овлажняващ крем, а за деца и ветровито време, както и за след плаж  – е просто незаменимо! 
Моят  съвет:  вземете малко бито шеа и го нанесете на косата си преди да я измиете, като пълноценно масло за грижа за косата. Оставете върху косата за 15тина минути и я измийте, както обикновено. И ще се учудите, каква блестяща коса ще имате.
Битите масла, са отличен начин за освояването на азовете в кремоваренето  с лесни рецепти. Но дори когато рецептите са много прости,  те не стават от това по-малко ефективни, защото в състава им влизат полезни натурални масла и отсъстват 2/3 химически съставки, които ще откриете във всеки втори купен крем, примерно от  Бодишоп. Битите масла, могат да се правят от чисти твърди масла   (шеа, манго, какао), а може и да се комбинират едно с друго.На мен ми харесва битото масло от шеа , както и комбинацията между шеа и масло от манго, от шеа и какао или кокос.Твърдите бътери  могат да се комбинират с меки растителни бътъри – авокадо бътър, бътър от печено кафе и т.н. Вие трябва да опитате няколко комбинации за да разберете кои съчетания ви харесват и, повярвайте, дори в такава простичка рецепта, простора на фантазията е огромен и всяка рецепта става неповторима! 
Ето и рецептата за  бито масло от шеа:
80 % рафинирано масло от шеа  
18 %  изберете едно  овлажняващо масло -  от  гроздови семена, кокос, жожоба, оризово. 
1 % витамин Е  
1 % етерично масло-по желание

Технология на приготвяне:
1. Ратопете маслото от ши до съвсем леко меко състояние на водна баня. Маслото трябва да стане меко, но не и –разтопено. Това ще предотварати зърнистоста на маслото от шеа.  
2. Отделно нагрейте течните растителни масла до топло състояние.
3. Използвайте електрически миксер и разбийте маслата до мека, кремообразна текстура.
 4. Когато получите нужната текстура, добавете витамин Е (по необходимост) и етеричните масла. Изсипете в бурканче и използвайте като подхранващ  и защитен крем. Или като овлажняващ, ако сте добавили овлажняващи масла.  
 5. Докато разбивате, може да добавите 2-3% царевично нишесте за по- копринено усещане по кожата и намаляване на усещането за мазнина.

Вариации от рецепти на бито масло от шеа :
1 вариант,  рецептата, която написах по- горе:   
   80 % масло шеа 
   20 % течни масла   (включвайки  витамин Е и  етерично  масло)

2 вариант,  с малко по-плътна  текстура:
    85 % масло шеа
    15 % течни масла
Съветвам ви да опитате и двата варианта и да изберете този, който ви хареса повече! 

И няколко съвета по рецептата:

 За да не стане прекалено твърдо, към битото масло се прибавят  течни растителни масла, които правят  консистенцията мека. През зимата, прибавяйте масла с високо съдържание на линолева киселина, които възстановяват повредената кожа – оризово, сусамово. Ако искате да получите по-овлажняващ ефект и противовъзпалително действие   на битото масло – добавете масла с високо съдържание на олеинова киселина – масло от гроздови семена, зехтин.   Ако е нужно да намалите ефекта на омазняването, избирайте леки масла – лешник, сасанква-камелия, оризово, гроздови семена или добавете   2-3% царевично нишесте при разбиване на маслото.  Всички масла, при комбинирането им с твърди басла-бътъри, възстановяват повредената кожна бариера и отлично защитават кожата. 

 Овлажняващият ефект, може да бъде значително повишен, добавяйки натурален мед или алое-гел в битото масло. Аз обикновено прибавям 1 чаена лъжичка мед и алое вера, на всеки 100 грама  твърдо  масло. Но такива масла вече не са подходящи за дълго съхраняване и се използват в рамките на 5-7 дни, като стоят в хладилника.
Съхраняването на битите масла 

 Битите масла се отнасят към безводните маслени прдукти  и за това се съхраняват дълго ( средно 3 месеца) и не се изисква добавянето на консервант в рецептата. Но вие може за прибавите витамин Е за по-дълго запазване на битото масло и за допълнителен овлажняващ ефект. Можете да използвате желатиновите капсулки с витамин Е от аптеката, както и липосоми с витамин Е и СО-2 концентрат от пшеничен зародиш или просто масло от пшеничен зародиш, което е богато на природен витамин Е.

8. Кой е най-сложният продукт, който сте правили вие самата? С най-екзотични съставки? Или пък идеята е да се използват само местни масла и растения?

С Ваше позволение, ще обобщя въпросите със следното заявление: най-добрата козметика е качествената козметика. 
Уверена съм, че ще се съгласите с това утвърждение. Но по какви критерии можем да оценим качеството на козметиката? По безопасност, цена, състав или ефективност? Според мен, изразите  “качествена козметика” и “ефективна козметика” трябва да бъдат синонимни, за това за мен най-добрата козметика е ефективната козметика. Но как да намерим точно тази  НАЙ-ДОБРА козметика? Какви компоненти наистина влияят  положително на кожата и кои са поредният рекламен ход?   
Ако погледнем с каква скорост се появяват все по - нови козметични средства, можем да изпаднем в сериозно затруднение.И всеки новороден крем задължително е по -добър от другия, и съставът му е, разбира се, основан на някакви изследвания и е от последните научни разработки.А най- главното, компонентите са един от друг по - екзотични.И колкото са по- екзотични, толкова ефекта е по голям!!Според мен е по - важно да си изясним какво реално работи в полза на нашата кожа.
Кожата изпълнява защитна функция за организма и в нея почти нищо не може да проникне, включително и екзотични компоненти, но когато избираме козметика ние забравяме за това. И забравяме и това, че всички не проникнали в кожата вещества остават на пъвърхността, образувайки леренка запушваща порите.Като резултат ние вече не се стремим да намерим ефективна козметика, а лекуваме кожата от пъпки.За това кои вещества са комедогенни(провоцират появата на пъпки) съм разказала много,но и вие сами можете да прочетете за тях. Сега предпочитам да поговорим за ефективните и безполезните съставки в нашите кремове.
Например: 
 1. Екстракт от  плацента и пчелно млечице.
Тези компоненти се добавят в анти-ейдж козметиката с цел да попълнят недостатъка от хранителни вещества, като се предполага, че щом плацентата храни ембриона, а пчелното млечице - пчелите и значи, че и нашата кожа ще хранят така ефективно.НЕ! Дори и за това, че с пчелното млечице пчелите се хранят, а не се мажат с него, а плацентата е временен"хранопровод" за ембриона, т.е. - проводник на хранителни вещества.  
И двата компонента са вещества от животински произход, които имат много големи молекули и които не могат да преминат през кожните отвори.Със същият успех може да се правят опити да се вкара тенисна топка през гърлото на бутилка.Така че никакъв ефект   тези чудо - съставки не оказват.
Тук може да се причисли и чудото на корейския тренд - не по-малко екзотичният  екстракт от черен хайвер (DNA gel),козметиката със стабилизирани животински клетки и т.н. 
 2. Албумин, лецитин.
Производителите ги рекламират като вещества  изглаждащи бръчките.В рекламните клипове е много популярна фразата:Блъчките се изблъскват от вътре.." С какво? С албумин и лецитин? Нито едното, нито другото не може да проникне в кожата и да изтласка бръчката от вътре заради същата голяма молекулярна маса, но помага за нейното изглаждане.(!) Как? Лесно! Застивайки на повърхността, тези съставки стягат кожата като създават визуална илюзия за намаляване на дълбочината на бръчките.Но след като  измиете лицето си всичко се връща обратно в  кръга си.
3. Злато, платина и други метали. 
Разбира се, че е приятно да носиш скъпоценности.И златото, и платината украсяват всяка жена, но уви, това е всичко на което металите са способни. Никакво въздействие върху кожата те не оказват.Как мислите, защо преди няколко години, стоматолозите махаха именно златните зъби на пациентите си? Защото златото на встъпва в реакция с нашия организъм. 
По същата причина пластичните хирурзи опъват лицето със златни нишки. А от крема не е възможно да постигнеш ефекта на "златните нишки".Всичко което получавате като резултат е светоотражение, което нивелира кожните недостатъци.Същото може да се каже и за скъпоценните камъни - това е само капан за да си купите крем с внушителна цена. 
 4. Еластин, колаген, хиалуронова киселина. 
Тези вещества са съставни части на нашата кожа. Еластинът отговаря за нейната еластичност, колагенът - за нейната твърдост, а хиалуроновата киселина осигурява подхранващата среда за кожните клетки( фибробластите). С възрастта влакната на еластина и колагена се разрушават, а хилауроновата киселина се произвежда по - малко.Логично е тези вещества да се добавят в крем за да се запълни недостига от тях.Но има едно НО. Тук всичко зависи от това, в каква форма тези компоненти се съдържат в крема. 
Ако на етикета е написано  “колаген”, “еластин”, “хиалуронова киселина”, то смело оставяйте този крем да си стои на рафта в магазина, т.к. в чист вид нито едното, нито другото, нито третото няма да проникне в кожата.Търсим бурканче с етикетче на което пише:  “  хидролизат на колаген  ”, “ хидролизат на еластин”, “  хидролизат на  хиалуронова киселина ” или “ еластин от  растителен  происход”, “натриев хиалупонат”.  Видяхте ли? Смело га вземете и знайте,че този крем ще помогне да попълните недостатъка от жизнено важни  неща за вашата кожата.  
И така, нека да обобщим.Всички екзотични съставки, са не нещо друго, а рекламен ход.Те не оказват никакъв ефект на кожата.Скъпата козметика не е задължително качествена козметика.Като правило ние плащаме за красиво разказана приказака за това колко красиви ще станем от екстракта на черния хайвер, плацентата  или мастта на щрауса Ему.Разбира се, от тях няма да ни стане зле, но и добре - също.   
Всичко, от което кожата се нуждае във всяка възраст е овлажняване и попълване на недостига на колаген и еластин.За това, наистина ефективни, са кремовете съдържащи колаген, еластин и хиалуронова киселина в горепосочените форми.
Но да си мислим, че от качествената(или ефективната) кометика ще се подмладим с няколко години, не си струва. Това също е мит.  И най - добрата и ефективна козметика е способна само да забави естествените  процеси на стареене на кожата, но не и да върне времето назад. 
Изделията и рецептите, които представям в блога, са примерни. Винаги коригирам рецептата, според нуждата на отделния човек, защото  универсални състави „ за всички типове кожа”, „ всички типове коса” – няма.
Домашната козметика именно за това е хубава защото дава възможност да се подбират и съставят индивидуални рецепти. Дори крем за суха или мазна кожа за няколко човека може да бъде различен. На някой е нужно повече овлажняване, на друг  - повече подхранване, на още някой – е нужно да бъде възстановен хидро-липидния баланс или са нужни допълнителни противовъзпалителни компоненти и т.н. Съставът на етеричните масла, процента на добавяне на един или друг компонент може да е различен  във всеки случай.
Преди да приготвя даден продукт, задавам  много въпроси не от празно любопитство. Това е необходимо  и за мен и за човека, който ми се е доверил защото по този начин мога правилно да съставя рецепта, като  се съобразявам  с неговите индивидуални особености. Ако не ви задават подобни въпроси, когато си поръчвате ръчна козметика, това трябва да бъде достатъчна причина за да не направите поръчка. По същият начин, когато  отказват да отговорят на въпросите ми,  това е достатъчна причина да не приема поръчката.

9. Възможни ли са алергии при продукти, приготвени по този начин? Или някакви други странични ефекти? Подходящи ли са за деца или за бременни жени? Имат ли въобще противопоказания?

Алергията е нещо индивидуално. И може да се прояви във всяка възраст, т.е. ако трийсет години не сте имали алергия, примерно на бобови растения, това не значи, че на трийсет и една няма да я получите. Често спусков механизъм за проявата на алергията служи битовата химия. Пералните препарати, душ-геловете, боята за коса — внезапно разрушават крехкото равновесие на кожного покритие и започва етапа на мъчителна борба за връщане на изгубеното спокойствие. 
Ако на кожата има негативни проявления, това означава, че в организма вече са попаднали токсини с които черният дроб не се справя. Глупаво е да прибавяш още една порция"отрова", за това препоръчвам да се спасяваме с органика и от вътре и от вън. Апропо, с това е свързан още един мит: че органичната козметика е доста алергенна заради високото съдържание на екстракти от растения и етерични масла. В действителност синтетичните вещества предизвикват отхвърляне и непоносимост много по-често, отколкото растителните. 
За съжаление, надписът "хипоалергенен"не означава, че именно във вас  няма да възникне алергична реакция на някоя от съставките. Представката "хипо" означава "малък, нисък", а надписът на етикета "хипоалергентен" говори за това, че производителят смята, че това е продукт с по-малка вероятност да предизвика реакция. В домашната козметика, произведена с качествени материали, преминали тестване не в една лаборатория и държава и струващи доста скъпо, не се съдържат такива известни алергени като консерванти и парфюмерийни ароматизатори, за това шансовете, че ще станат причина за обриви са достатъчно малки, въпреки, че не са изключени напълно.
Ще се повторя като кажа, че нищо не изключва възможността от възникване на алергична реакция. Алергичните хора трябва много внимателно да проследяват реакциите на организма си. Винаги! Но не е нужно и да се преувеличава тази опасност. 
От къде са тръгнали слуховете за това, че натуралната и органична козметика е по-алергенна от обичайната, не е известно. Въпросът  "заговор ли е това или глупост?"е винаги по-добре да бъде разрешен в полза на глупостта. Така, че единственият ваш съветник е вашият организъм. Да, и ако имате достатъчно време, може да се научите да четете съставките, за да се запознаете с всеки компонент "в лице". Но това е сложен път...
В козметиката, която приготвям за бременни, кърмачки и бебета изключвам присъствието на етерични масла и пчелен восък. Пчелният восък, поради "парниковият ефект", който оказва върху кожата, използвам единствено за мехлеми и кремове за пети...  

 10. Каква промяна забелязвате в кожата си откакто използвате домашна козметика? Или пък споделете какво ви разказват ваши клиентки? Разкажете ни интересна история с ваши клиенти, ако има такава.

 За себе си, аз отдавна направих избор в полза на натуралната  козметика, която си приготвям сама и моята кожа ми казва само ”благодаря”.

Споделено: 

С козметиката Love Joy Homemade Cosmetics се запознах след дълго бродене по пазарите на козметика за чувствителна и проблемна кожа. Имам розацея и поленова алергия което стеснява значително кръга на възможните продукти които лицето ми може да понесе. Начинът по който бе извършен прегледът ме впечатли силно, защото беше изключително прецизен и обстоен. След това започна изготвянето на продукти съобразени строго с моята индивидуалност и с тенденция за промяна съобразно въздействието им и с цел максимално подобряване на визията. Продуктите на Love Joy Homemade Cosmetics са с изключително нежен и недразнещ аромат, нанасят се много лесно и икономично, кожата ми винаги е охладена и едновременно с това хидратирана, нямам усещането за парене и зачервяване. Фон дьо тенът е със силно изразено покривно качество, като едновременно с това стои тънко и почти незабележимо върху лицето, не се размазва при по-висока температура, напротив, дори придава лека матовост на кожата. Не получавам обичайните себореени признаци за суха и сърбяща кожа дори и след продължителната им употреба, такива каквито съм получавала от други реномирани, но масови марки в този клон на козметиката. С едно изречение мога да обобщя, че това е козметиката която желая да ползвам, защото нищо не е серийно производство, а е спрямо момента и състоянието ми.
Милена Иванова Управител на счетоводна кантора

Шести месец общувам с Love Joy и се наслаждавам на уникалните вълшебства, които създава за мен, и с които кожата ми се чувства наистина комфортно /особено жените с чувствителна или проблемна кожа, няма как да не оценят такова преимущество/. 
Не мога да не се похваля с последните си продукти от Love Joy Homemade Cosmetics - няма да изреждам всички, т.к. грижата за всеки е персонална и различна, както сме различни самите ние.
Вечер свалям следите от грим и умора с почистващия и матиращ тонер с хидрозол от зелен чай и мента, хлорофил и алантоин  – освен че отлично почиства кожата ми, я освежава и й оставя приятно ментолово усещане за свежест.
Флуидът с фрагония и зелен чай се грижи за лицето ми през нощта, а сутрин се зареждам със свежест с крем-серума с мимоза, центелия и бамбук. Накрая нанасям „десерта” - "Dry Touch"
уникален е! Не прилича на нито един от познатите ми тониращи кремове. Фините пигментни перли изравняват, озаряват и се адаптират към тена на лицето, туширайки дребните несъвършенства, без кожата да лъщи и без (д)ефекта на маската-шпакловка, която оставя класическият фондьотен.
Моята натурална пролетна грижа от Love Joy Homemade Cosmetics  е съобразена и със сезона, и с нуждите на кожата ми. Разбира се, вече изпробвах всичко  Чувствам се отлично с пролетната си козметична серия и бързам да споделя отзиви: Нежният измиващ бонбон с фина розова глина деликатно почиства лицето ми, без да изсушава кожата; Двуцветният бонбон - пилинг с шоколад и ванилия прави меко и гладко лицето, не зачервява и не дразни, въпреки че кожата ми е много чувствителна; Двуфазният почистващ лосион  е любимото ми средство за демакиаж, а новите ми пролетни серуми са чудесни, както и завършващият цялостната визия крем с пигментни перли, обогатен вече и със закачливо пролетно сияние - приятно изглажда и озарява тена и ухае свежо, пролетно, вкусно. 
Нетърпеливо изпробвах и седмичната си маска за лице с любимата ми центелия и други полезни съставки - прекрасна е! А маската кондиционер за коса идеално допълва натуралния ми шампоан (удивително е как това наглед малко бонбонче стига за толкова много измивания!) Косата ми е мека, с блясък, жива (при все, че я травмирам периодично с боя и преса) 
Очарована съм от всичко, което създаваш за мен! И ти благодаря. 
БлагоДаря ти, Love Joy! За вълшебствата, които създаваш с любов, за персоналната грижа и отношение, за позитивизма, с който ни зареждаш! 
БлагоДаря и за това, че ни напомняш най-важното - че истинската красота идва отвътре, а за да даряваме любов, трябва да има хармония и любов в нас самите! 
Марина Бенова –  студентка

Не вярвам в случайности и затова не се учудих като открих страницата за козметика на Любовчето. Така я наричам, защото Зоя е любов в действие. Това е специална козметика за специални хора, без да звучи като клише, защото всичко от кремчето за лице през шампоана до дезодоранта е направено само за теб. Ти си уникален, твоите нужди също. Обичам нещата с дух! Със собствен характер! Ако знаете само какво е чувството, когато ти е обърнато внимание, бил си посъветван компетентно, усетил си лично отношение. Определено не е като да идеш в магазина и да вземеш крем от рафта. Ами моментът, в който пристигне серията ти? Сякаш си дете, което разопакова дълго чакан и много желан подарък
Чували сте несъмнено израза "събуди Богинята в себе си", последван от купища съвети какво да правим и какво не. И така, неусетно се объркваме, следвайки ги. Богинята в мен, обаче се прояви от нещо наглед съвсем естествено и просто. Случи се спонтанно, когато открих Love Joy. Любовта, която е вложена в серията специално направена за мен, дава такава силна искра, озаряваща женското начало у мен, че Богинята, която съм, просто се прояви. Сама, от аромата на ванилия. Научих се да си давам специално време, когато съм Богиня, когато свещенодействам е единение с еликсирите на Love Joy. Тези мигове ме изпълват с любов и благодарност, че съм жена.
 За да не съм голословна, ще ви споделя едно от чудесата, които изживях с Love Joy. Моята коса е силно изрусена. Ползвала съм какви ли не шампоани, маски, ампули, бабини рецепти, всичко. Но винаги е оставала по-суха, отколкото ми се е искало. До миналия декември, когато получих своя шампоан. Фризьорката ми забеляза промяната и дори ме похвали, но заслугата никак не е моя, а на Love Joy. Дали ще се върна към другите шампоани? Едва ли! 
Таня Касабова-Христова - автор, нумеролог 

11. Вашата дъщеря Вероника ползва ли вашата козметика? Имате ли известни хора сред клиентите си? Скептична ли е българката?

Вероника и сестра й са винаги от първите изпробващи всеки от продуктите ми.  
Да! Но не съм поискала разрешение за да цитирам имена... Но, с любезното съгласие на Симеон Василев, вижте неговият отзив:
„Козметиката на Зое е истинско гурме преживяване за кожата. Не се бях чувствал така зареден с енергия и хормони на щастието никога преди. След като веднъж изпробвате нейните магически съединения никога няма да искате да се върнете към конвенционалната козметика. А и за какво би ви било, когато Love Joy ви дарява продукти, специално създадени за вас самите. Личното отношение и внимание към детайла и съставките проличава във всичко. Зое изненадва и с формите - маска за лице като бонбон, и с ароматите  .... А и има нещо наистина специално, подобно на правенето на парфюми, създадени за известни личности, в това да получиш козметика, "сътворена" единствено и само за теб”.
Project Manager на Credo Bonum Foundation и Owner and Founder на DJBOOK.b

Нямам мнение по последния въпрос. 

12. Имате ли любима съставка, която да е типично българска?

Еднозначно - Мурсалски чай!

 13. Кои са недостатъците на ръчно правената козметика, ако има такива?

Една немалко важна подробност: такава козметика не може да действа мигновено. Всичко се обяснява много просто - процесът на деление на кожните клетки, тяхната миграция към повърхностните слоеве на кожата заема 26–28 дни при хората на средна възраст и до 70−80 дни в старшата възрастова група. И разбира се, краткият срок на годност. 

 14. Успявате ли да превърнете хобито си в бизнес? Кои са най-сериозните пречки?

За сега - не. Все още се наслаждавам на творческия процес в създаването на формулите и индивидуалния подход в общуването.

 15. Представете ни се с няколко изречения. С какво сте се занимавали преди това и така нататък.

Докато учих медицина в съзнанието ми ясно се оформи желанието това да не бъде моя основна професия. За това изоставих медицинската диплома в чекмеджето и  удолетворих детската си мечта да се занимавам с искуство като завърших университета за култура и изкуство в Санкт Петербург по специалност ивент-мениджър, а медицината превърнах в хоби като насочих вниманието си към арома-терапията.Така попаднах в света на алтернативната медицина и духовните практики. Сега се вглеждам в живота си като в айсберг. Над водата виждам това, което се вижда в суетата на деня. А то  е бледо сравнение с това, което човек може да види в дълбочината на живота. 

 16. Как избрахте името на марката си?

 Подарък ми е от приятел. Приех го с радост, любов и благодарност.

Бъдете здрави и красиви!

С любов и благодарност,

 Ваша Love Joy
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар