събота, 29 юни 2013 г.

Изборът на билки за мацериране



 Как да си направим  мацерат от   билки ,   написах   в  съседният пост , а  сега предлагам няколко идеи за приготвяне на различни  мацерати. Разбира се, най-добрите мацерирати са пресните билки, събрани със собствените си ръце в полетата и горите, дистанцирани на не е по-малко от 10-20 км от магистрали с висок трафик. Но ако това не е възможно, може да   накиснете билки  купени от билкова в аптека.
Събрах списък на най-популярните билки за мацериране с различни козметични и лечебни свойства. Може би ще намерите няколко нови идеи :)

       Какви билки може да се използват за накисване:


 Арника (цвят) - използва се за външно лечение на физически травми, навяхвания, натъртвания и други наранявания. Но се използва само ако увреждането на кожата е затворено и няма рана. Може да се използва веднага след тежко   мускулно натоварване за предотвратяване, облекчаване и намаляване на мускулни болки, синини и отоци. Това масло е особено полезно за спортисти.


  Невен (цветове) - това е една от любимите и най-популярните   мацерати, защото има по-широк спектър на действие. Накиснатите  цветя от невен чудно лекуват и са подходящи за чувствителна кожа и деца. Невенът  помага за лекуване на  порязвания, ожулвания, ухапвания от насекоми, обриви и възпаления.


  Лют червен пипер - използва се за артрит, мускулни и болки в лумбалните прешлени.


  Окопник  - използван за лечение на рани и натъртвания.


  Маточина - добре успокоява кожата и се използва за лечение на херпес.


  Лопен (цвят) -   за отстраняване и намаляване на болката, както и за ушни инфекции.


  Мента - подходящ за масаж на уморените мускули, болки в мускулите.


  Живовляк - успокоява и помага за ускоряване на възстановяването на увредената кожа - драскотини, пришки, ухапвания от насекоми.

 Розмарин -   стимулира растежа на косата, се използва за болки в мускулите, и разбира се, се използва в средиземноморската кухня.


 Жълт кантарион (цвят ) -  мацерат от жълт кантарион се прави само от свежи цветя и има наситен червен цвят. Маслото има противовъзпалителен ефект, ускорява заздравяването на рани, натъртвания,   използва се за разширени вени, отоци, слънчево изгаряне, пчелни ужилвания, ожулвания на кожата.


 Мащерка - силен антисептик,   използва се външно за порязвания и ожулвания и е    много ефективен за болки в мускулите.


 Бял равнец - използва се за различни видове кожни обриви и малки кожата екзема.


 Действието се засилва чрез създаването на  билкови смеси, при които   билките   увеличават ефекта си от всяка друга:


  Релаксиращо масло от цветя  :


   Това  е ароматно масло,  за  повдигне духа ви и е с деликатен цветен аромат. Маслото има овлажняващ, успокояващ и успокояващ   кожата ефект. За да  го направите,  вземете  свежи розови листенца, лавандула и цвят от лайка и мацерирайте в     масло от жожоба. Нанася се върху кожата след душ, вана или масаж.


 За   релаксиращ  масаж  :


  Ароматна смес от билки, които се прилагат кожно  вечер след душ или вана, успокоява, отпуска и  подготвя за сладки сънища :) Смес от хмел, лайка и лавандула се  накисват в  бадемово или масло от жожоба.


 Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар