Битите масла, са отличен начин за освояването на азовете в кремоваренето с лесни рецепти. Но дори когато рецептите са много прости, те не стават от това по-малко ефективни, защото в състава им влизат полезни натурални масла и отсъстват 2/3 химически съставки, които ще откриете във всеки втори купен крем, примерно от Бодишоп.
Днес ще ви разкажа, как да си направите бити масла и как да ги използвате.
Битите масла се правят от твърди масла ( наричат ги бътъри от английското butters) – масло шеа, масло манго, масло какао, масло кокос..
Твърдите масла, остават твърди при стайна температура и се превръщат в течни само при нагряване. Твърдите масла са сложни за директно използване, защото се нанасят трудно върху кожата, за това се добавят в кремове, масажни плочки и балсами за устни. Но твърдите масла притежават забележителени подхранващи и защитни свойства, за това използването им не е за пренебрегване във всеки сезон. За това, днес ще се научим, да правим от тях бито масло с нежна, мека, кремообразна консистенция, която може лесно да се нанася върху кожата на тялото, ръцете, и детските бузки.
Битите масла, могат да се правят от чисти твърди масла (шеа, манго, какао), а може и да се комбинират едно с друго.На мен ми харесва битото масло от шеа , както и комбинацията между шеа и масло от манго, от шеа и какао или кокос.Твърдите бътери могат да се комбинират с меки растителни бътъри – авокадо бътър, бътър от печено кафе и т.н. Вие трябва да опитате няколко комбинации за да разберете кои съчетания ви харесват и, повярвайте, дори в такава простичка рецепта, простора на фантазията е огромен и всяка рецепта става неповторима!
Съхраняването на битите масла
Битите масла се отнасят към безводните маслени прдукти и за това се съхраняват дълго ( средно 3 месеца) и не се изисква добавянето на консервант в рецептата. Но вие може за прибавите витамин Е за по-дълго запазване на битото масло и за допълнителен овлажняващ ефект. Можете да използвате желатиновите капсулки с витамин Е от аптеката, както и липосоми с витамин Е и СО-2 концентрат от пшеничен зародиш или просто масло от пшеничен зародиш, което е богато на природен витамин Е.
Съвети по рецептата
За да не стане прекалено твърдо, към битото масло се прибавят течни растителни масла, които правят консистенцията мека. През зимата, прибавяйте масла с високо съдържание на линолева киселина, които възстановяват повредената кожа – оризово, сусамово. Ако искате да получите по-овлажняващ ефект и противовъзпалително действие на битото масло – добавете масла с високо съдържание на олеинова киселина – масло от гроздови семена, зехтин. Ако е нужно да намалите ефекта на омазняването, избирайте леки масла – лешник, сасанква-камелия, оризово, гроздови семена или добавете 2-3% царевично нишесте при разбиване на маслото. Всички масла, при комбинирането им с твърди басла-бътъри, възстановяват повредената кожна бариера и отлично защитават кожата.
Овлажняващият ефект, може да бъде значително повишен, добавяйки натурален мед или алое-гел в битото масло. Аз обикновено прибавям 1 чаена лъжичка мед и алое вера, на всеки 100 грама твърдо масло. Но такива масла вече не са подходящи за дълго съхраняване и се използват в рамките на 5-7 дни, като стоят в хладилника.
Ако в къщи имате като козметичен компонент само масло от шеа, то от него може лесно да си направите бито масло от шеа! Това е разбира се, шега, но всичко останало е истина – бито масло от шеа може не само лесно да се направи, но е и много по- удобно за използване от обичайното масло от шеа. Освен това е универсално – подходящо е за подхранващ, защитен и овлажняващ крем, а за дете и ветровито време, както и за след плаж – е просто незаменимо!
Моят съвет: вземете малко бито шеа и го нанесете на косата си преди да я измиете, като пълноценно масло за грижа за косата. Оставете върху косата за 15-на минути и я измийте, както обикновено. И ще се учудите, каква блестяща коса ще имате.
А сега, основната рецепта за бито масло от шеа:
80% рафинирано масло от шеа
18% изберете едно овлажняващо масло - от гроздови семена, кокос, жожоба, оризово.
1% витамин Е
1% етерично масло-по желание
Технология на приготвяне:
1. Ратопете маслото от ши до съвсем леко меко състояние на водна баня. Маслото трябва да стане меко, но не и –разтопено. Това ще предотварати зърнистоста на маслото от шеа.
2. Отделно нагрейте течните растителни масла до топло състояние.
3. Използвайте електрически миксер и разбийте маслата до мека, кремообразна текстура.
4. Когато получите нужната текстура, добавете витамин Е( по необходимост) и етеричните масла.Изсипете в бурканче и използвайте като подхранващ и защитен крем. Или като овлажняващ, ако сте добавили овлажняващи масла.
5. Докато разбивате, може да добавите 2-3% царевично нишесте за по- копринено усещане по кожата и намаляване на усещането за мазнина.
Вариации от рецепти на бито масло от шеа :
1 вариант, рецептата, която написах по- горе:
80% масло шеа
20% течни масла (включвайки витамин Е и етерично масло)
2 вариант, с малко по-плътна текстура:
85% масло шеа
15% течни масла
Съветвам ви да опитате и двата варианта и да изберете този, който ви хареса повече!
Няма коментари:
Публикуване на коментар