събота, 29 юни 2013 г.

Слънчев мацерат





Мацерирането е  инфузия на пресни или изсушени билки в растително масло, за   извличане  на мастноразтворимите компоненти от растението, и последващата употреба на мацерата в козметични или медицински цели 
Всъщност, има няколко начина  за мацериране на билки (студено, горещо, и т.н.), но най-вече ми харесва слънчевото накисване - метод, който е с използването  на пряката слънчева светлина. По този начин се   получава не само полезен извлек, но и слънчева енергия.

Мацерацията по този метод е подходящ за всякакви билки, можете да ги комбинирате и да   създадете мацерат   с мощно насочено действие. За базово масло е най-добре да изберете рафинирани и стабилни на слънчева светлина масла, които имат дълъг срок на годност и не гранясват, като например масло от жожоба или масло оризови трици.

Метода е следният:

1. Комбинирайте билки в чист, сух буркан . Ако имате нужда от цветя за мацерат, като жълт кантарион, вземете само цвета, а не    а не цялото растение. При използване на пресни билки, най-добре е да ги държите на сянка в продължение на 12 часа, за да се отстраните остатъчната   влага (твърде много влага може да предизвика  неприятна миризма), нарязани на малки парченца (или по-добре да скъсаш с ръце), и се слагат в буркан. При използване на сушени билки, просто ги  счукайте в хаванче и  сложете в буркана. 

2. Налейте маслото в съда , така че изцяло да покрие билките,   но така че   половината от буркана да оставасвободна, защото билките могат да растат в обем.   Може да се окаже, че билките ще абсорбират част от  маслото, и тогава ще трябва да допълвате отново, така че билките да са  изцяло покрити с масло.

3. разбъркайте с лъжица   и затворете буркана с хартиена кърпа или плат.

4. Поставете буркана  на ярко слънце, например, на слънчев перваз на прозореца или на двора.Разклащайте      няколко пъти на ден.

5. След 4-6 седмици,  прецедете през тензух. 

6. Изсипете в стъклен буркан с плътен  капак   съхранявайте на хладно и тъмно място.Слънчевият мацерат може да се съхранява    1-2 години.

Забележка: Зехтина, маслото от гроздови семена, НЕ са стабилни масла.По-добре ги заменете с бадемово, например.

Бъдете красиви и здрави!

Няма коментари:

Публикуване на коментар