За какво отворих този блог? За да повярвате, че вечната младост е възможна! И можете да живеете, без да се оглеждате за възраста си. Едно местенце за жени... и за мъже, които искат да разкрият истинската си красота по честен и реален начин с изпитани рецепти и мастер-клас за приготвяне на натурална козметика и парфюмерия в домашни условия, които ще споделя с Любов и Наслада! Добре дошли!
събота, 29 юни 2013 г.
Слънчев мацерат
Мацерирането е инфузия на пресни или изсушени билки в растително масло, за извличане на мастноразтворимите компоненти от растението, и последващата употреба на мацерата в козметични или медицински цели
Всъщност, има няколко начина за мацериране на билки (студено, горещо, и т.н.), но най-вече ми харесва слънчевото накисване - метод, който е с използването на пряката слънчева светлина. По този начин се получава не само полезен извлек, но и слънчева енергия.
Мацерацията по този метод е подходящ за всякакви билки, можете да ги комбинирате и да създадете мацерат с мощно насочено действие. За базово масло е най-добре да изберете рафинирани и стабилни на слънчева светлина масла, които имат дълъг срок на годност и не гранясват, като например масло от жожоба или масло оризови трици.
Метода е следният:
1. Комбинирайте билки в чист, сух буркан . Ако имате нужда от цветя за мацерат, като жълт кантарион, вземете само цвета, а не а не цялото растение. При използване на пресни билки, най-добре е да ги държите на сянка в продължение на 12 часа, за да се отстраните остатъчната влага (твърде много влага може да предизвика неприятна миризма), нарязани на малки парченца (или по-добре да скъсаш с ръце), и се слагат в буркан. При използване на сушени билки, просто ги счукайте в хаванче и сложете в буркана.
2. Налейте маслото в съда , така че изцяло да покрие билките, но така че половината от буркана да оставасвободна, защото билките могат да растат в обем. Може да се окаже, че билките ще абсорбират част от маслото, и тогава ще трябва да допълвате отново, така че билките да са изцяло покрити с масло.
3. разбъркайте с лъжица и затворете буркана с хартиена кърпа или плат.
4. Поставете буркана на ярко слънце, например, на слънчев перваз на прозореца или на двора.Разклащайте няколко пъти на ден.
5. След 4-6 седмици, прецедете през тензух.
6. Изсипете в стъклен буркан с плътен капак съхранявайте на хладно и тъмно място.Слънчевият мацерат може да се съхранява 1-2 години.
Забележка: Зехтина, маслото от гроздови семена, НЕ са стабилни масла.По-добре ги заменете с бадемово, например.
Бъдете красиви и здрави!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар