The Music is HIRE:http://yadi.sk/d/XFGXEUAO5tAHa
Сред естествените багрила не са прекалено много тези, които дават на кремовете и балсамите красиви розово-червени нюанси. Едно от тях -е на масленият екстракт от Айважива , който е идеален за използване като естествен оцветител за кремове и балсами за устни. Днес ще разкажа как да си направите мацерат от корени на пореч за да го използвате в козметиката си.
Корените на растението съдържат оцветител alkanin, който е разтворим в мазнини и се използва под формата на червено багрило храни и козметика.
Тъй като alkanin - е мастноразтворим, той може да бъде изолиран от корените чрез накисване, т.е. корените се накисват в растително масло. Полученият мацерат нарича екстракт, инфуз, или маслен екстракт. В мазни или маслени среди alkanin има дълбок и плътен червен цвят, а в алкална среда - лилав цвят.
Alkanin е антиоксидант и има антимикробна активност срещу стафилококус ауреус и Staphylococcus Epidermidis. Известно е също така, че спомага при зарастване на рани , има противотуморен и антитромботичен ефект.
Рецепта за мацерат от Айважива:
25 грама сушени корени от Айважива
200 мл масло от жожоба или бадемово масло
Препоръчвам тези масла, защото са устойчиви и няма да гранясат.Загрейте олиото на водна баня до горещо състояние и добавете счуканите корени. Оставете сместа на топло място в продължение на няколко дни, като се разклащате периодично.Колкото по-дълго сместа стои, толкова по-тъмен и по-наситен ще бъде цвета.
Ако искате мацерата да стане по-бързо,само за няколко часа, смелете корените, залейте ги с горещото олио и оставете съда във водна баня на бавен огън за 2-3 часа.
Козметичният ефект на мацерата от Айважива:
Използва се като козметична боя за оцветяване на кремове и балсами, червила в богатите нюанси на розово и червено.
Мацерата от Айважива има антисептични, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Може да се добавя към терапевтични и козметични кремове за кожата на лицето за облекчаване на възпаления и успокояване на кожата.
От мен Хубав Ден, вечер и...Живот!
Няма коментари:
Публикуване на коментар