понеделник, 17 юни 2013 г.

Време е за мацерати - Мацерат от Айважива, паче гнездо, винче - Alkanna TINCTORIA

Повече за Айважива: http://bilki.bg/page/1701/ayvazhivata-pri-stomashno-chrevni-razstroystva.html
Сред естествените багрила   не са прекалено много   тези, които дават на кремовете и балсамите красиви розово-червени нюанси. Едно от тях -е  на масленият  екстракт от Айважива  , който е идеален за използване като естествен оцветител за кремове и балсами за устни. Днес   ще разкажа   как да си направите мацерат от   корени на пореч  за да го използвате в козметиката си.

 Корените на растението съдържат оцветител alkanin, който е разтворим в мазнини и се използва под формата на червено багрило храни и козметика.

 Тъй като alkanin - е мастноразтворим, той може да бъде изолиран от корените чрез накисване, т.е. корените се накисват  в растително масло. Полученият мацерат нарича екстракт, инфуз, или маслен екстракт.    В мазни или маслени среди alkanin има дълбок и плътен червен цвят, а  в алкална среда - лилав цвят.

 Alkanin е антиоксидант и има антимикробна активност срещу стафилококус ауреус и Staphylococcus Epidermidis. Известно е също така, че спомага при зарастване на  рани   ,  има противотуморен и антитромботичен ефект.


   
   Рецепта за мацерат от  Айважива: 

25 грама сушени корени от  Айважива

200 мл масло от жожоба или бадемово масло

  Препоръчвам тези масла, защото са устойчиви и няма да гранясат.Загрейте олиото на водна баня до горещо състояние и добавете счуканите корени. Оставете сместа на топло място в продължение на няколко дни, като се разклащате периодично.Колкото по-дълго сместа  стои, толкова по-тъмен и по-наситен   ще бъде цвета.

   Ако искате мацерата да стане по-бързо,само за няколко часа, смелете корените, залейте ги с горещото олио и оставете съда    във водна баня  на бавен огън за 2-3 часа. 

 Козметичният  ефект  на мацерата от  Айважива:

    Използва се като козметична боя за оцветяване на кремове и балсами, червила в богатите нюанси на розово и червено.  
 Мацерата от  Айважива има антисептични, антибактериални и противовъзпалителни свойства.   Може да се добавя към терапевтични и козметични кремове  за кожата на лицето за облекчаване на възпаления и успокояване на кожата.

От мен Хубав Ден, вечер и...Живот!

Няма коментари:

Публикуване на коментар