неделя, 2 юни 2013 г.

Защо „ домашна” козметика?




Почти всяка жена, минимум 2 пъти на ден, нанася върху кожата и косата си разнообразни козметични средства.Очевидно е, че това, с което „храним” кожата си е толкова важно, колкото и това, което ядем. Щандовете на магазините днес са препълнени с разнообразни средства за грижа за кожата и косата, но за съжаление, повечето от средствата са почти безполезни, а в най-лошият случай, могат да навредят на външния вид и здравето. 
В този план, козметиката, изработена собственоръчно, е гарантирано –качествена, състои се от проверен състав и притежава подбрани ( обмислени) качества.

Какво не е така в промишлената козметика? 
Първо, кремовете за кожа се състоят основно от вода   (90-95%), т.е. притежават низка хранителна ценност за кожата,  докато маслеността на „домашните”, съставя   40-20% (това се определя от личното пристрастие, състоянието на кожата и т.н.)   
Второ, съставът на крема. В промишлените кремове, за понижаване на себестойността, за бърз ефект,  който изчезва след няколко часа, се добавят евтини и вредни компоненти.   Например, минерални масла  – това са продукти от нефтопреработването, тези масла се ползват в качеството на „основа”, „ маслената съставяща” на крема, и са склонни  да предизвикват алергични реакции, пъпки,   производните на  формалина – те се използват в качеството на консервант и предизвикват стареенето на кожата и интоксикиране на организма.   И има още хиляди други вещества,  които се използват в съвременната козметична индустрия.   А в действителност, крема  има много прост състав: вода, масло и емулгатор, който им позволява да се смесят.  Дори и ако се направи крем, без добавянето на други активни вещества, а само на основа на натурални масла от  жожоба, кокос, авокадо и т.н., то той вече чудесно ще се грижи за кожата!   В производственните кремове, същото жожоба се прибавя като „актив”, в много малки количества, докато натуралният крем   просто се състои  от него !    Освен това, в крема могат да се добавят и споменатите „активи”, т.е. активни съставки, притежаващи  разнообразни полезни свойства: антиоксиданти, овлажнители и т.н. А това е вече- трето.
 Активните съставки ( разнообразни киселини, екстракти от растения, витамини, етерични масла и т.н.), действат ефективно само в определени дози, често в достатъчно високи концентрации, докато в производствената козметика,  се добавят в микродози!  Т.е. формално заявеното,   например,  розово масло присъства, но колкото и да е чудесно, в концентрация 1 капка на половин литър и това по никакъв начин не може да повлияе на кожата  да изглежда по-добре. Общо казано, промишлената козметика е направена така, че просто не е способна да прониква в дълбоките слоеве на кожата, т.е. тя по-никакъв начин не подобрява състоянието на кожатав истинския смисъл на думата. Като правило, това е няколкочасов ефект, а в случаите с евтина козметика, просто до изсъхването на крема.   
Всъщност, в самият състав на крема, се крие отговора на въпроса:” За всички ли е подходящ един домашен крем?” Както виждате, в него просто не влизат съставки, които могат да предизвикат алергия, сушене и прочие”радости”. Домашният крем е идеален, например,  в грижите за бебета, по същата причина : в него влизат компоненти , осигуряващи прекрасна грижа и НЕ влизат десетици компоненти, призвани да придадат на продукта евтино производство, приятен аромат от синтитични ароматизатори, със срок на годност в течение на 3 години и т.н. 

Безусловно,  хубава натурална козметика може да се купи, но за това, трябва да се изберат продукти със сертификат   Ecocert и статус «BIO».

Стойността на такава козметика не е огромна, но е  достатъчно усетима. Например, популярното масло за профилактика на стрии Веледа(вижте стойността му в гугъл за 100мл) . А сега да прочетем състава: бадемово масло, жожоба, пшеничен зародиш, маслен екстракт от цветовете на арника, смес от етерични масла – т.е. всичко това, можете да смесите и сами и да сметнете колко пари сте изхарчили за това, учитайки, че става дума повърхност, като тяло, върху което 100мл се изразходват за седмица-максимум  при редовна употреба. 
Изводите, оставям на Вас..От мен, безоблачни усмивки!

Няма коментари:

Публикуване на коментар