Google+ Followers

неделя, 23 юни 2013 г.

Как да си направим козметичен билков оцет



 Козметичните оцети имат много предимства  като  естествен продукт за грижа за кожата. Те съдържат голямо количество естествени витамини и минерали, както и органични Аха-киселини (ябълчна, винена, лимонена). И те могат да бъдат направени самостоятелно чрез  накисване на  билки, цветя и плодове  в натурален  ябълков оцет. Последният оцет, който   направих -  е ат вишни. Аз го направих с двойно накисване , т.е. сменях плодовете два пъти за  да получа по- концентриран и наситен оцет.   Резултатът е наситен  цвят на нар   и силен  аромат на вишни  (точно като на белгийското lambic :)

Защо да използвате билкови оцет?

- Билковите оцети пречистват и омекотяват кожата, тонизират и стягат порите. Те смекчиват водата, свързвайки солите  и могат да се използват в чист вид или разредени. Благодарение на високото съдържание на АХА - киселини , оцетът върши  отлична работа на лек пилинг и овлажняване на лицето.

 - Като лосион за почистване на лицето, тонизиране и стягане порите.

 -За  изплакване  на  косата - билковите оцети правят косата лъскава и мека  ( изплакване с вода в съотношение 1:1.) 


 - За  тонизираща    маска за суха и мазна коса.

  - За различни козметични рецепти.

  - За готвене -  овкусяване на   зеленчукови и плодови салати.

  Как да си направим Билков Оцет?

  За приготвяне на билков оцет имате нужда от натурален ябълков оцет,  билки и цветя (сушени или пресни), и можете да използвате пресни плодове - ягоди, череши, касис и малини. Аз обикновено  вземам като основа  натурален  ябълков оцет,  защото неговото рН е близо до рН на кожата. Най-добре е да си купите Немски ябълков оцет, който се продава в магазини за природни храни. Харесва ми Hamburg Kuhne, той естествен и  нефилтриран.

Билки и цветя от тези, които обичате   - Аз ще напиша кратък списък, от който можете да започнете: роза,    лавандула, жасмин, върбинка, листа розмарин, маточина, лайка.

 Рецепта за козметичен оцет:

 300-500 мл ябълков оцет (  аз обичам концентриран оцет)

 50 грама сушени   цветни венчелистчета или два пъти повече  пресни билки-цвтя. Ако използвате пресни плодове, първото, което трябва да се направи е да се оставят за един ден на хладно място за отстраняване на излишната влага, след което добавете  оцета - така че оцета да покрие плодовете на около 3-4 cm

 Приготвяне:

Нагрейте ябълковият оцет до кипене, отстранете от огъня, добавете растенията, цветните листенца или плодовете. След охлаждане, изсипвате  в стерилизирани буркани и затворете. Нека се накиснат  2 седмици, след това прецедете. Отново, изсипвате   в стерилизирани буркани. Билковите оцети, се съхраняват в продължение на няколко месеца, за предпочитане на тъмно място. Аз държа оцета в хладилника.

* Ако  искате да направите двойно накиснат билков оцет,  след   две седмици изхвърлете   старата трева и плодове, загрейте отново и добавете прясна партида   от суровина. Тогава оцет ще бъде два пъти   по-концентриран и по-ароматен. Например, както моят оцет от вишни..


Бъдете здрави и красиви!

1 коментар:

  1. Благодаря за чудесното предложение :) А плодовете цели ли се накисват или нарязани?

    ОтговорИзтриване