Козметичните оцети имат много предимства като естествен продукт за грижа за кожата. Те съдържат голямо количество естествени витамини и минерали, както и органични Аха-киселини (ябълчна, винена, лимонена). И те могат да бъдат направени самостоятелно чрез накисване на билки, цветя и плодове в натурален ябълков оцет. Последният оцет, който направих - е ат вишни. Аз го направих с двойно накисване , т.е. сменях плодовете два пъти за да получа по- концентриран и наситен оцет. Резултатът е наситен цвят на нар и силен аромат на вишни (точно като на белгийското lambic :)
Защо да използвате билкови оцет?
- Билковите оцети пречистват и омекотяват кожата, тонизират и стягат порите. Те смекчиват водата, свързвайки солите и могат да се използват в чист вид или разредени. Благодарение на високото съдържание на АХА - киселини , оцетът върши отлична работа на лек пилинг и овлажняване на лицето.
- Като лосион за почистване на лицето, тонизиране и стягане порите.
-За изплакване на косата - билковите оцети правят косата лъскава и мека ( изплакване с вода в съотношение 1:1.)
- За тонизираща маска за суха и мазна коса.
- За различни козметични рецепти.
- За готвене - овкусяване на зеленчукови и плодови салати.
Как да си направим Билков Оцет?
За приготвяне на билков оцет имате нужда от натурален ябълков оцет, билки и цветя (сушени или пресни), и можете да използвате пресни плодове - ягоди, череши, касис и малини. Аз обикновено вземам като основа натурален ябълков оцет, защото неговото рН е близо до рН на кожата. Най-добре е да си купите Немски ябълков оцет, който се продава в магазини за природни храни. Харесва ми Hamburg Kuhne, той естествен и нефилтриран.
Билки и цветя от тези, които обичате - Аз ще напиша кратък списък, от който можете да започнете: роза, лавандула, жасмин, върбинка, листа розмарин, маточина, лайка.
Рецепта за козметичен оцет:
300-500 мл ябълков оцет ( аз обичам концентриран оцет)
50 грама сушени цветни венчелистчета или два пъти повече пресни билки-цвтя. Ако използвате пресни плодове, първото, което трябва да се направи е да се оставят за един ден на хладно място за отстраняване на излишната влага, след което добавете оцета - така че оцета да покрие плодовете на около 3-4 cm
Приготвяне:
Нагрейте ябълковият оцет до кипене, отстранете от огъня, добавете растенията, цветните листенца или плодовете. След охлаждане, изсипвате в стерилизирани буркани и затворете. Нека се накиснат 2 седмици, след това прецедете. Отново, изсипвате в стерилизирани буркани. Билковите оцети, се съхраняват в продължение на няколко месеца, за предпочитане на тъмно място. Аз държа оцета в хладилника.
* Ако искате да направите двойно накиснат билков оцет, след две седмици изхвърлете старата трева и плодове, загрейте отново и добавете прясна партида от суровина. Тогава оцет ще бъде два пъти по-концентриран и по-ароматен. Например, както моят оцет от вишни..
Бъдете здрави и красиви!
Благодаря за чудесното предложение :) А плодовете цели ли се накисват или нарязани?
ОтговорИзтриванеБлагодаря Много! още днес ще сложа розмарин в ябълков оцет
ОтговорИзтриване