неделя, 23 юни 2013 г.

Как да си направим козметичен билков оцет



 Козметичните оцети имат много предимства  като  естествен продукт за грижа за кожата. Те съдържат голямо количество естествени витамини и минерали, както и органични Аха-киселини (ябълчна, винена, лимонена). И те могат да бъдат направени самостоятелно чрез  накисване на  билки, цветя и плодове  в натурален  ябълков оцет. Последният оцет, който   направих -  е ат вишни. Аз го направих с двойно накисване , т.е. сменях плодовете два пъти за  да получа по- концентриран и наситен оцет.   Резултатът е наситен  цвят на нар   и силен  аромат на вишни  (точно като на белгийското lambic :)

Защо да използвате билкови оцет?

- Билковите оцети пречистват и омекотяват кожата, тонизират и стягат порите. Те смекчиват водата, свързвайки солите  и могат да се използват в чист вид или разредени. Благодарение на високото съдържание на АХА - киселини , оцетът върши  отлична работа на лек пилинг и овлажняване на лицето.

 - Като лосион за почистване на лицето, тонизиране и стягане порите.

 -За  изплакване  на  косата - билковите оцети правят косата лъскава и мека  ( изплакване с вода в съотношение 1:1.) 


 - За  тонизираща    маска за суха и мазна коса.

  - За различни козметични рецепти.

  - За готвене -  овкусяване на   зеленчукови и плодови салати.

  Как да си направим Билков Оцет?

  За приготвяне на билков оцет имате нужда от натурален ябълков оцет,  билки и цветя (сушени или пресни), и можете да използвате пресни плодове - ягоди, череши, касис и малини. Аз обикновено  вземам като основа  натурален  ябълков оцет,  защото неговото рН е близо до рН на кожата. Най-добре е да си купите Немски ябълков оцет, който се продава в магазини за природни храни. Харесва ми Hamburg Kuhne, той естествен и  нефилтриран.

Билки и цветя от тези, които обичате   - Аз ще напиша кратък списък, от който можете да започнете: роза,    лавандула, жасмин, върбинка, листа розмарин, маточина, лайка.

 Рецепта за козметичен оцет:

 300-500 мл ябълков оцет (  аз обичам концентриран оцет)

 50 грама сушени   цветни венчелистчета или два пъти повече  пресни билки-цвтя. Ако използвате пресни плодове, първото, което трябва да се направи е да се оставят за един ден на хладно място за отстраняване на излишната влага, след което добавете  оцета - така че оцета да покрие плодовете на около 3-4 cm

 Приготвяне:

Нагрейте ябълковият оцет до кипене, отстранете от огъня, добавете растенията, цветните листенца или плодовете. След охлаждане, изсипвате  в стерилизирани буркани и затворете. Нека се накиснат  2 седмици, след това прецедете. Отново, изсипвате   в стерилизирани буркани. Билковите оцети, се съхраняват в продължение на няколко месеца, за предпочитане на тъмно място. Аз държа оцета в хладилника.

* Ако  искате да направите двойно накиснат билков оцет,  след   две седмици изхвърлете   старата трева и плодове, загрейте отново и добавете прясна партида   от суровина. Тогава оцет ще бъде два пъти   по-концентриран и по-ароматен. Например, както моят оцет от вишни..


Бъдете здрави и красиви!

2 коментара:

  1. Благодаря за чудесното предложение :) А плодовете цели ли се накисват или нарязани?

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Много! още днес ще сложа розмарин в ябълков оцет

    ОтговорИзтриване