събота, 29 юни 2013 г.

Анна Халприн, която танцува с Бога



На 51 години Анна Halprin  рзбира, че умира. Лекарите диагностицират  тежък, неизлечим рак на червата. Всичко, което оставало на     Aнa, било  да   се примири със    смъртта. Вместо това, Анна започва да танцува и  няма значение колко фантастично  звучи, в  резултат  побеждава рака. . Оттогава тя вече   40 години танцува - не заради самото изкуство,  а  в името на здравето. В своите 92г  Anna Halprin  танцува много и  обучава.  Учи другите да се лекуват чрез танц.

  Това  не  е магия или нещо свръхестествено, казва Анна:   

"Естественият     механизъм за самолечение е построен във всяка клетка на тялото - обяснява тя - Трябва да се научим да го задействаме  , това е всичко."

 Според Анна  ,   чудесен начин  за задвижване на  този механизъм -  е да  се танцува.Не  просто  като танц ,а    движението  да се свързва  с   чувствата и преживяванията. 

 Ето какво е направила Анна. 

 След като научава за болестта, тя взема голямо платно и рисува с бои своя рак - така, както си го представяла. Получило се грозно, абстрактно петно. Ана закачила картината на стената и поканила приятелите си и изтанцувала пред тях”Танца на рака”. " Идеята  ми беше,  с  езика на танца да "поговоря" със своите страхове и съмнения". Изглеждало доста необичайно, а на моменти дори страшно: по време на танца, Анна извършвала резки движения с ръце, съскала, стенела.В танца и имало нещо почти религиозно.  

 " Като дете гледах как  чичо ми се моли и се люлее в молитва, - казва Анна Halprin. - Тогава си помислих, Бог вероятно е танцьор ".

 Изненадващо е, но "Cancer Dance" и е помогнал. Днес Anna Halprin е напълно излекувана.

"Моята борба със заболяването, се превърна за мен в прекрасен подарък - признава тя. - Преди рака живеех за да танцувам. След това – танцувам  за да  живея ".

 Това   изкуство - танца за живот, Halprin  преподава  на своите  ученици.Нейният метод е в  установяването на  дълбока връзка между  разума,  безсъзнателното  и  физическото тяло. Например, тя изисква от студентите си да нарисуват   на хартия  всичките си  страхове, преживявания - каквото  им идва на ум. И тогава, те импровизират, "танцуват", този модел.

  Искам да кажа, че ние  говорим за едни и същи преживявания  чрез  езика на движението.

"Аз преподавам на хората да слушат тялото си - обяснява Анна Halprin. - Те се лекуват сами, аз   просто  им посочивам техните ресурси. Но все пак, това ме прави много щастлив. "

 Сега, в навечерието на 93-ия си рожден ден, Anna Halprin два пъти седмично, прекарва три часа в студиото  си   и все още провежда семинари. Тя работи не само с пациенти,   но и с всеки, който иска да се научи как по-добре  чувства  тялото  си.

 Например, тя проведе семинар за развитието на творческите способности. Той продължи   6 часа на ден в продължение на 5 последователни дни. В допълнение, Anna редовно  учства в танцови фестивали.

  В продължение на 40 години, Anna Halprin лекува хората чрез танц, може да се каже, че танцува с Бога.

  

  Бог, както изглежда, е наистина добър танцьор.

   Да танцуваме Живота си!

2 коментара:

  1. Благословенна да си Анна Халприн! Дано Бог ти даде възможност да танцуваш още N-десетилетия. С твоя танц да увличаш ще много ученици след своето изкуство на Любов.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви, за отзива!Не спирайте вдъхвовението си да Живеете!Сега, в този Миг!

    ОтговорИзтриване