събота, 8 юни 2013 г.

Горещо масло за коса



Вие сигурно вече сте забелязали, че почти  всички козметични концерни, използват в   средствата си за коса, кокосово масло. 

  И така, в какво се състои тайната на кокосовото масло?  

 Да започнем с това, че то е проникващо масло. 

Всички  масла, употребявани в грижата за косата се делят на проникващи и обвиващи. 

 Проникващи –  са тези, чиито молекули са способни да проникнат в ствола на косъма, да го напълнят и напоят с витамини, стероли и мастни киселини, необходими за въстановяването на косъма от вътре.
  
 Обвиващи – това са масла, чиито молекули нямат способността да проникнат в самия ствол на косъма, но пък прекрасно го обвиват, увлажняват и предпазват.  

 За това, проникващите масла, следва да се ползват за лечение на косата: маски, лечебни концентрати и серуми. И такива процедури се правят преди измиване на косата.  

 А обвиващите са прекрасни в процеса на самото измиване на косата. 

 Да се върнем към кокосовото масло и  лечебните му действия. 

   1.Това е най- доброто проникващо масло!  

   2. Маслото от кокос    на 50% се състои от     лауринова киселина. Това е най-наситената мастна киселина, която на практика е идентична със състава на естествените белтъчини на кожата и косата.Благодарение на голямото количество  на лауринова киселина, кокосовото масло, прекрасно се „вгражда” в стените на косъма и „закърпва” всички повреждения на ствола на косъма, в това число и „ цъфтящите” краища. 
  
   3. Благодарение на  наличието на  витамините  А и Е  състава,   кокосовото масло, притежава висока антиоксидантна активност.Това означава, че това масло е просто необходимо да бъде използвано след активна инсолация, тогава, когато кожата на главата и косата са подложени на атаката на слънчевите лъчи, предизвикваща образуването на карцерогенни вещества. Кокосовото масло премахва въспаленията и лекува повредените кожа и коса на главата. 

  Както виждате, несъмнената полза от кокосовото масло в грижата за косата е на лице! 

  А сега, искам да Ви споделя, рецепта за гореща грижа за кожата.Всички масла в тази рецепта са проникващи, което означава, че ако оставите маската за цяла нощ, те ще напълнят косъма на косата от вътре и ще го обогатят с ценни и хранителни вещества.  

  Горещо масло за коса : 

 20 г   кокосово масло
 20 г зехтин екстра Върджин
 20 г масло от  авокадо
 20 г  мед
 5 капки етерично масло от лимон   
 5 капки етерично масло от иланг-иланг  

Приготовление: 

 На водна баня, нагряваме всички масла и меда, докато кокосовото се разтопи и се смеси с останалите масла.Сваляме от огъня, оставяме да изстине до   30 – 35 градуса и прибавяме етеричните масла.Нанасяме топло върху косата и оставяме да престои през ноща. Сутринта  измиваме с шампоан и   отразяваме усмивката на Живота!

    

Няма коментари:

Публикуване на коментар