петък, 7 юни 2013 г.

Как да си направим крем-суфле за тяло?



  По какво се различава крем –суфле от обичайният? По необичайната си текстура – сметанова, наситена и мека, топяща се и много приятна върху кожата. Тайната е в особенната технология, поради няколкото етапа на замразяване и разбиване. Но, повярвайте – резултата си струва. Веднъж направите ли си такова суфле – ще  повтаряте отново и отново.За онези, които за пръв път попадат в този блог, рецептата за крем- суфле не е за ядене, а за овлажняване на кожата!  

Базова рецепта за ванилово крем – суфле :  
  18% – масло шеа нерафинирано   
  16% – масло кокос върджин  
  16% – мацерат ванилия на основа на  бадемово  масло (или просто масло заменяме с бадемово)
  12% – кайсиево масло 
  10% – масло жожоба
  10% – алое-вера гел (овлажнява и успокоява кожата)
  5% – растителен глицерин ( овлажнява кожата  и  укрепва  текстурата на  крема)
  10% –  царевично нишесте (придава гладкост и  подобрява”пързалянето” на крема по кожата)
  3% – цветен восък (може и    пчелен   , но крема ще стане по-тежък, зимен)  
  витамин Е  (  около 1% овлажнител и антиоксидант)
  консервант (по  избор )

Приготвяне:

1.На водна баня разтопяваме шеа ,кокос  и цветния восък. Но не до край, а до размекване - като картофено пюре. Разбиваме добре  с миксер и поставяме сместа в камерата на хладилника. 
2. Когато по краищата започне да замръзва, изваждаме от хладилника , изстъргваме замръзналите краища в чашката и разбиваме отново, като прибавяме и алое вера.Връщаме отново в камерата.
 3.Когато сместта отново започне да замръзва, изваждаме, разбиваме и прибавяме течните   масла  (постепенно,  на няколко етапа  ) и връщаме в камерата..
4. Повтаряме етапите на замразяване – разбиване няколко пъти, докато получим сметанова, топяща се,  въздушна текстура.   
5. Когато получим желаемата текстура, прибавяме глицерин и още веднъж-  разбъркваме. Глицеринът ще закрепи въздушната текстура  и тя няма да се промени.  
6. На края добавяме витамин Е, консерванта, етеричните масла, ако  вкусният аромат на ванилия не ви е достатъчен. 
7. После на тънка струйкка - с посипване, прибавяме нишестето, като разбиваме непрекъснато. 
8.  Крем-суфлето е готово,пресипваме в бурканче..

Допълнения:

 Благодарение на царевичното нишесте, този крем – суфле, попива бързо, не лепне и не е мазен.Харесва ми да използвам цветните восъци, защото придават много вкусен аромат на крема и самият крем става по-сметанов и наситен.   
Апропо, промишлените производители на козметика, започнаха също да използват цветни восъци. Неотдавна, на летището ми се наложи да си купя крем за тяло   Bronze Goddess от Estee Lauder, и в него имаше цветен восък от жасмин и нарцис .

В тази рецепта за крем – суфле пропорцията на маслата е   50/50 –   50% твърди   (кокос, шеа,манго) и 50%  течни. Вие можете да опитате други съчетания,   например, 70/30 или 60/40 – в зависимост от това, вашият крем - суфле ще бъде или по-сметанов или по-въздушен-топящ се. 

1 коментар: