По какво се различава крем –суфле от обичайният? По необичайната си текстура – сметанова, наситена и мека, топяща се и много приятна върху кожата. Тайната е в особенната технология, поради няколкото етапа на замразяване и разбиване. Но, повярвайте – резултата си струва. Веднъж направите ли си такова суфле – ще повтаряте отново и отново.За онези, които за пръв път попадат в този блог, рецептата за крем- суфле не е за ядене, а за овлажняване на кожата!
Базова рецепта за ванилово крем – суфле :
18% – масло шеа нерафинирано
16% – масло кокос върджин
16% – мацерат ванилия на основа на бадемово масло (или просто масло заменяме с бадемово)
12% – кайсиево масло
10% – масло жожоба
10% – алое-вера гел (овлажнява и успокоява кожата)
5% – растителен глицерин ( овлажнява кожата и укрепва текстурата на крема)
10% – царевично нишесте (придава гладкост и подобрява”пързалянето” на крема по кожата)
3% – цветен восък (може и пчелен , но крема ще стане по-тежък, зимен)
витамин Е ( около 1% овлажнител и антиоксидант)
консервант (по избор )
Приготвяне:
1.На водна баня разтопяваме шеа ,кокос и цветния восък. Но не до край, а до размекване - като картофено пюре. Разбиваме добре с миксер и поставяме сместа в камерата на хладилника.
2. Когато по краищата започне да замръзва, изваждаме от хладилника , изстъргваме замръзналите краища в чашката и разбиваме отново, като прибавяме и алое вера.Връщаме отново в камерата.
3.Когато сместта отново започне да замръзва, изваждаме, разбиваме и прибавяме течните масла (постепенно, на няколко етапа ) и връщаме в камерата..
4. Повтаряме етапите на замразяване – разбиване няколко пъти, докато получим сметанова, топяща се, въздушна текстура.
5. Когато получим желаемата текстура, прибавяме глицерин и още веднъж- разбъркваме. Глицеринът ще закрепи въздушната текстура и тя няма да се промени.
6. На края добавяме витамин Е, консерванта, етеричните масла, ако вкусният аромат на ванилия не ви е достатъчен.
7. После на тънка струйкка - с посипване, прибавяме нишестето, като разбиваме непрекъснато.
8. Крем-суфлето е готово,пресипваме в бурканче..
Допълнения:
Благодарение на царевичното нишесте, този крем – суфле, попива бързо, не лепне и не е мазен.Харесва ми да използвам цветните восъци, защото придават много вкусен аромат на крема и самият крем става по-сметанов и наситен.
Апропо, промишлените производители на козметика, започнаха също да използват цветни восъци. Неотдавна, на летището ми се наложи да си купя крем за тяло Bronze Goddess от Estee Lauder, и в него имаше цветен восък от жасмин и нарцис .
В тази рецепта за крем – суфле пропорцията на маслата е 50/50 – 50% твърди (кокос, шеа,манго) и 50% течни. Вие можете да опитате други съчетания, например, 70/30 или 60/40 – в зависимост от това, вашият крем - суфле ще бъде или по-сметанов или по-въздушен-топящ се.
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриване