понеделник, 22 юли 2013 г.

Балсам от невен и лавандула


  Като дългогодишен почитател на Хар и Потър Винаги съм харесвала идеята да съз давам свои собствени отвари  Напоследък експериментирам със създаването на балсами с билки. И като свърши моя крем за ръце,обърнах внимание на невена и лавандулата, които сега са в изобилие . Тези издържливи и пъстри цветя са чудесно средство за възстановяване на кожата. И днес искам да споделя моят майсторски клас с вас.
Както се оказа, балсам с невен е много лесно да се направи и ще ви трябват само няколко основни натурални съставки - зехтин или бадемово масло, сухи цветя, шеа-масло, кокосово масло и етерични масла. Няколко капки от масло от жожоба и витамин Е също така допълват тази рецепта. Лавандулата успокоява и лекува кожата добре, докато невена се използва широко като билково лекарство за различни кожни проблеми.

Този балсам лекува и успокоява не само суха кожа и напукани ръце, но се използва и за решаване на различни проблеми на лицето. На мен ми помага при ухапвания и незначителни раздразнения по лицето, както и нововъзникващите пъпки. Зехтинът и бадемовото масло подхранва кожата, невена и лавандулата лекуват, шеа-маслото овлажнява и образува защитен слой. Опитайте го, и след няколко дни Вие ще можете да видите положителни резултати. 


Ще ви трябва:

Смес от 1 част маслиново и бадемово масла с които да мацерирате лавандулата и невена -100мл


5 грама шеа-масло

1 чаена лъжичка кокосово масло

1 желатинова капсула на витамин Е (от аптеката)

Мацерацията :

Със смес от зехтин и бадемово масло се заливат изсушени цветове от невен и лавандула. За да използвам лечебните свойства на цветята на максимум, аз се опитах да направя няколко различни вида накисване. Мацерат без нагряване (или с нагряване ) за да се получи най-добрият вкус и цвят. Аз ще ви разкажа за своите експерименти

Студен (слънчев) метод за мацериране:

Напълнете стъклена бутилка със сушени или пресни ( леко подсушени) цветя. Напълнете изцяло със зехтин. Поставете на топло слънчево място за няколко седмици и разклащайте добре всеки ден.

Мацерация във водна баня

Този метод е полезен, когато трябва да мацрирате бързо.На водна баня, оставете цветовете и маслата на бавен огън за няколко часа.

Мацериране на тиган

Смесете свежи цветя, лавандула, невен, зехтин и бадемово масло в тиган и оставете на много бавен огън. Маслото започва леко да отделя мехурчета, докато прясна вода се изпари. След 20-30 минути, изключете котлона и оставете да се накисват в продължение на няколко часа.

Добавяне на цвят

За да има балсама красив цвят, можете да добавите естествени багрила: куркума ще придаде слънчево жълто, а челвеният пипер- оранжево . Просто добавете ½ чаена лъжичка подправка към половин чаша олио, след като сте го накиснали с невен и лавандула.

След получаването на мацерата прецедете през филтър за кафе . Това е бавен процес, но гарантирам, че маслото вече няма да има утайка. Изсипете мацерата в стъклени бутилки и затворете добре.


Комбинации от етерични масла

Експериментирането с етерични масла не само има терапевтичен ефект, но и придава ароматен мирис. Можете да използвате етерични масла в единична версия, или да направите вашия собствен микс.

Лавандула и лайка засилват лечебните свойства на балсама

Лавандула и балсам от чаено дърво ще превърне балсама в добро средство за лечение от ухапвания от насекоми

със здравец и лайка ще създадете ароматен букет от цветя

Процеса на "готвене"

На водна баня (на слаб огън), сложете твърдите масла-шеа и кокос и добавете мацерата. Когато сместа стане гладка, отстранете от огъня, добавете етерични масла (около 30-40 капки на 100 грама смес от масла ) и 1 капсула витамин Е. Витамин Е помага да се удължи срокът на годност на балсама, и защитава растителните масла от окисляване. 

Сместа се изсипва в бурканче и се оставя да се охлади напълно . 

Този балсам е чудесен за суха кожа, грижа за ръцете, детски дупенца (само намалете наполовина етеричните масла), за градинари, розацея, както и за бързото зарастване на рани и пукнатини по кожата. Може да се използва за намаляване на сърбеж след ухапване от насекоми. 
Това е един 100% натурален, терапевтичен и успокояващ балсам, който предпазва и перфектно ухае. 
Бъдете здрави и красиви!

1 коментар: