понеделник, 21 септември 2015 г.

Програма "Перфектна кожа" - част 1

Днес най - после намерих време да преведа част от  програмата за перфектната кожа.
Надявам се да ви е интересна и полезна.  

Тази програма е разработена Chizu Saeki - една от най-известните гурута на продукти за грижа за кожата в Япония.   Повече от 40 години работи в световната бюти индустрия като козметолог - консултант в добре познатите ни  американски и френски козметични компании.
Само за компанията Christian Dior, тя е обучила над 600 консултанти.

Днес тя провежда семинарите си  в Япония,появява се  по телевизията, президент е на школата за красотата, и на 60 години (!) отваря собствен шоурум в Ginza - Токио. (процедурите и са по  1,5 - 2 часа, цена + - 400 - $ 600).

Преди 7 години тя решава да открие някои от тайните си за грижа за кожата, и  публикува първата си книга за японските жени. Оттогава тя е автор на повече от 30 книги, всички от които са станали бестселъри.

През 2009 г. за пръв път публикува книгата си и за англоговорящите жени. Книгата се нарича "Революционната японска грижа за кожата. Как на всяка възраст можеш да имаш най-красивата кожа в живота си."

ЧАСТ 1. Грижа за лицето

Акнето и порите - са следствие от неправилната грижа за кожата

Това е което "разстройва" нашата кожа

1. Честото миене

Твърде честото миене, особено със сапун,разрушават защитния слой на кожата. Стерилизацията способства размножаването на пъпките, втвърдените пори стават видими.

2.  Висококалорични храни
  
Храната която слагаме в устата си  често се "вижда" на лицето ни. Преяждане, мазни, пушени,  солени храни, захар, безалкохолни напитки са основните фактори на акне.

3. Дългото излагане на слънце

Ние всички знаем, че ултравиолета" лекува" пъпките притежавайки известна способност към дезинфекциране, а тенът добре прикрива червените петна от пъпките, обаче не трябва да забравяме, че високите дози ултравиолет предизвикват и обратен ефект.  

4. Липса на влага

Влагата е основният източник за красива кожа.Върхуа напуканата кожа лесно се формират разширени пори, а поради по-ниските защитна функция на кожата може да се появи и акне.

5. "Маскирането"

С укриването на пори и петна с помощта на фондьотен и грим се правите "лоша услуга." Кожата в тези условия не диша  и състоянието й постепенно се превръща от лошо в по - лошо.


6. Стресът

Тъй като стресът намалява защитната способност на организма, резултатът  от него има негативен ефект и върху нашата кожа.

7. Бръснене, Епилация

Обезкосмената  кожа е  отворена, отслабена и се превръща в "плодородна почва" за акне и различни други кожни проблеми.

8. Невежеството към ритъма на тялото

Състоянието на кожата е пряко свързано с ритмите на женското тяло  и неразбирането за това води до неправилна грижа или липсата и в точното време.

9. Тютюнопушенето

Пушенето води до недостиг на кислород в организма, дехидратация, лоша циркулация, ускорява стареенето на кожата и  допринася за появата на пъпки и пори.

10. Негативното отношение към света

Наследственост, лекарства, козметика ... Има много фактори, които влияят на състоянието на кожата. И това определено няма да я направи по-красива  ако се упреквате за нейните несъвършенства.
Махаме пъпките и възстановяваме порите  с помощта на теорията на "Соевата извара ( тофу)"

Структурата на кожата се изравнява  ако правилно се овлажнява 

Представете си, че на бюрото ви има парче сухо замразена соева извара:изсушена, втвърдена, с кафеникаво - жълт  оттенък - жалко зрелище, нали? Но ако преди готвене отново я напоите с вода, тя ще абсорбира влагата, ще се освежи и ще придобие приятен млечен цвят.

Теорията за "тофуто"

Подобно на коприната, фината текстура на прясното тофу е пълна с гъвкавост и еластичност. Но сухозамразената соева извара  може да се сравни с памучна кърпа поради  неравността и диспропорциите си. Влагата е нещото което е в състояние сложи в ред структурата на кожата. Нашата цел - "Копринена кожа"!

Друг пример. Представете си, разтеглен  пуловер -  смачкан,захабен, грозен ...Но ако го подържите над пара, след известно време ще бъде като нов. Това  се случва благодарение на овлажняващия и затоплящ ефект на парата.
Тези аналогии ми бяха необходими, за да можете да  разберете: кожата ни е като тофуто и  захабените пуловери . Когато на кожата липсва влага тя става захабена, суха, има различни проблеми  и променя цвета си. Но когато  започнем да и обръщаме подобаващо внимание, да я овлажняваме и подхранваме, тя постепенно започва да цъфти, става еластична, гладка, а   цветът и  е приятен за окото.

Правете си от време на време  "опаковаща маска" която ще помогне на кожата да запази влагата,ще подобри нейната структура, порите ще бъдат здрави и акнето ще изчезне.

Как да се грижим за кожата си преди и след менструация

Знаейки ритъмът си, вие знаете какво и кога искате кожата ви

Всеки от нас има вътрешен биологичен ритъм на който се подчинява целият ни организъм.И ако това  се знае и разбира , можете лесно да подготвите кожата си, за "трудния" период, за да й дадете необходимата грижа и подкрепа. Още повече, че в действителност това  никак не е трудно. Чрез измерване на температурата, ще разберете какво именно се случва в момента  и по този начин да предскажете времето за поява на пъпки. Запомнте фразата: "Предупреден - значи въоражен". Това е точно нашия случай!

Биоритъмът на женското тяло може да бъде разделен на 5 големи периоди: менструация, узряването на яйцеклетките, овулация, жълтото тяло (хормона на жълтото тяло  ), предменструален. По време на узряването на яйцеклетките, нашата кожа обикновено не причинява проблеми - тя е умерено омазнена и рядко се появяватпъпки. Периодът на овулацията може да се нарече "критичен период на висока температура" (виж  Диаграмата). В тези дни обмяната на веществата се забавя, което води до задържане на течности. Кожата става мазна, може да се появят пъпки. В предменструалният период положението не се е подобрило дори става обратното. Но не се притеснявайте, когато менструалния период свърши, тялото ви ще се възстанови и да се върнете към предишният си "мейнстрийм".

Измервайки дневната си температура лесно можете да се подготвите за определен период.



Защо  се появяват пъпки?

Една от причините: е запушване на порите

Има различни причини за акне: увеличаването на производството на себум в предменструалния период, възпаление на космените фоликули, и разбира се на запушени пори.

Нашата кожа се защитава като използва естествения си крем от мазнината която се отделя върху нея от дълбочината на мастните жлези и влагата излизаща от потните жлези. И ако по една или друга причина себума който изпълва порите се запуши се образуват пъпки. 
Причината за запушването на порите е в това, че при някои хора поради нарушен хормонален баланс себумът започва да  се отделя в големи количества; това може да се случи поради стрес и нарушаване на метаболизма. 
Запушените пори водят до натрупване на себум и повишен космен фоликул  и в резултат на това се появяват пъпки.
  
За да се справите с този проблем, трябва да се грижите за тялото си и отвън и отвътре.

  Къде и защо се появяват пъпки?

В зависимост от точните места където те се появяват върху лицето: на челото, бузите или брадичката - можете да определите причината.

На челото - стрес, некачествена козметика и т.н.

На бузите - проблеми с белите дробове и черният дроб.

Около устата - при проблеми със стомаха.До това води недостатъкът от вит В или така нареченият витамин на красотата.

Ако долната част на брадичката се покрива с "бели" пъпки това най - вероятно е признак за повишен холестерол. Причината за появата на такъв обрив може да бъде и недостатъчното движение.

Ако нервите ви са разтроении или имате хормонален дисбаланс в центъра на брадичката и отстрани лесно могат да се появят пъпки.Подобни пъпки могат да се появят и преди менструация.

Защо се разширяват порите?

Три основни причини: липсата на влага, слънчево изгаряне, прекомерно триене

Както знаем, нашите пори са мобилни - те се отварят и затварят, т е., те са или видими или не се виждат.. Нека се опитаме да разберем защо това се случва.

Казахме вече, че основната причина за акне и разширени пори - е  липсата на влага. И също така - дългото излагане на слънце и прекомерното триене. Роговия слой на кожата става по-тънък и поради недостатъчната защита  кожата става суха,лицето се зачервява, полезните бактерии изчезват и всичко това води до разширени пори.

Но ако правилно се грижим за кожата си и разбираме   това, което и липсва в един или друг момент, този проблем може да бъде избегнат.

Да видим местата на разширените пори

Здравите пори са кръгли по форма; когато има проблеми с кожата, те са опънати вертикално и стават големи. Разширените пори имат различни форми в зависимост от това  в коя част на лицето се намират.
 На картинката ( неоцветен участък) - порите приличат на лунни кратери под формата на капки.С времето като правило те потъмняват.
 На горната част на бузите ( оцветено в синьо) порите са във формата на сълза и са резултат от увисване на кожата.
На бузите и носа ( оцветено в розово)порите са обикновено под формата на горка ягода.Причината е в повишената секреция на мазнини и пот.Най - често се появяват при хора с повишено тегло.

 Условия за запазване на красива кожа

1. Правилно и своевременно нанасяне на крема върху лицето



Много е важно не само да се използва добър крем,но и да го използвате умело и целенасочено. Първо изсипете определено количество крем върху дланта си за да се затопли в ръцете ви и след това нанесете на лицето. Вие ще загубите няколко секунди, но крема ще бъде по-мек, еластичен   и лесно ще можете да го нанесете  с кръгови движения по лицето без да разтягате   кожата. Друг плюс, затопленият в ръцете крем  по- добре подхранва кожата.

2. Правилно почистване на кожата


Преди да нанесете крема или грим, почистете кожата си, това е важно. Днес разполагаме с редица подходящи средства: лосион за лице,пяна за измиване, за някои ще е е по-подходящ сапун. Ако кожата е замърсена (прах, частици от козметика и т.н.)   колкото и грим да сложите тя няма да стане по - гладка.Хората, които страдат от акне и разширени пори могат да направят кожата си по-красива като просто правилно и своевременно я почистват.  

 3. Оставете за 3 минути



След като почистите  кожата си със специални средства и дайте почивка за 3 минути, да"подиша" с импрегнираните полезни вещества. Вие почиствате  не само кожата, но също и порите и предотвратявате появата на акне. Ако просто почистите с тоник лицето си от остатъците от препарата за почистване, ефектът от използването му ще бъде значително намален.

 4. Нанесете тоник (лосион) за лице



Тоникът (лосион) за лице премахва остатъчните средства за почистване  и освежава и тонизира кожата, помага за премахването от повърхността кожата на излишната мазнина. Нанасяйки изобилно тоник (лосион) върху памучен тампон, изчакайте 2-3 минути и след това избършете лицето си. След приключването на тази процедура, изчакайте 2-3 минути   тоникът (лосион) да проникне в кожата и след това нанесете серум и крем.С тези паузи се постига максимален ефект защото така козметичните средства внимателно подхранват  и овлажняват кожата.

5. Еднодневен "пост"

Дневният грим, ултравиолетовите лъчи, прах, въздух ...  понякога е необходимо да  давате на кожата си почивка. "Постът" - е ден, прекаран без грим. Просто не се гримирайте един ден след измиване с топла вода. Вслушайте се в кожата си. Проверете количеството на мазнини и влага които тя отделя.

6. Премахнете мъртвата роговицата

Както знаете,   горния слой на кожата - това е роговия слой. Той се състои от мъртви клетки, които се актуализират постоянно, като отнасят със себе си   праха, отпадъчните продукти от кожните жлези и микроорганизмите. Ако те не са отстранени от лицето с помощта на скраб, запушените пори и пъпки се появяват. За да избегнете това, използвайте ексфолиант веднъж седмично, и кожата ви ще бъде мека и гладка.

7. Сутришна грижа   - "профилактика"


За да може кожата да бъде здрава и възможно най-дълго да остава еластична, трябва редовно и последователно да се грижим за нея.   След посочените по-долу стъпки от програмата  можете лесно да стигнете до желаната цел. При липса на достатъчно време  маските може да правите само в края на седмицата. В дните със слънчева  активност в тази програма можете да добавите защитно блокиране на слънчевите лъчи или да използвате по това време крем със слънцезащитни частици.

Програма: - почистване - маска - тоник ( лосион) - серум - крем - основа - грим

 8.Вечерна грижа  - "подхранване"

Нашата кожа се подлага ежедневно на различни дразнители. Целта на грижите вечер са кожата да се подготви за следващия ден,   да й дадем почивка и адекватно хранене. Тази процедура трябва да се извършва за 1.5-2 часа преди лягане, така че кожата да  абсорбира продуктите за нощна грижа.  Ако използвате маслен крем, оставете за час и премахнете остатъците от него със салфетка.

Програма - почистване - измиване - маска - тоник(лосион)- серум - крем

Масажът - най-добрият лек за акне и разширени пори

Много хора, които са загрижени за акнето и разширените си  пори, мислят, че колкото по-малко   докосват лицето си, толкова е по-добре. В действителност това не е така. Когато докосвате с  ръцете си кожата си топлината им се предава върху нея и тя реагира на натиска и вибрациите от ръцете ви което я прави бодра и жива.  Нормализира  се водно-липидния баланс, подобрява се състоянието на кожата. Все пак, моля, преди да докоснете лицето с ръцете си, измийте ги обилно.
И така, нашето лице може да бъде разделено на няколко зони: мускули( цялостната зона), нерви( линии),лимфа( точки).След като се научите да ги различавате, пристъпете към масажа.

На картинката в розово са мускулите.
В червено са нервите( масажните линии)
Точките показват лимфните възелчета.

Ето и самият масаж:


Нашата цел - " ОГСЕР"!

Ако знаете какво да се стремите ежедневната грижа става по-лесна и по-приятна.

Как виждате вашата кожа? Как си представяте една красива кожа, на какви параметри трябва да отговаря?

Има 5 съвършено оптимални критерия за кожата: тя трябва да бъде достатъчно овлажнена, гладка, стегната, еластична и румена. Ако вземете първата буква на всяка дума се получава ОГСЕР. Това е Целта, която ние се опитваме да постигнем.

А сега да се  погледнем по-внимателно и помислим върху това какво разделя кожата ни от този идеал, какво и липсва?     Тествайте лицето си, както е описано по-долу,  и вие ще намерите отговори на тези въпроси.

Овлажняването

Хидратираната  кожа - е кожа, съдържаща в изобилие влага. Поставете палците си в нишата зад ушите и дланите си върху бузите и  направете леко движение, без да сваляте ръцете си от лицето. Ако имате усещане за "залепване" на ръцете към лицето, това е добре, това означава, че кожата е влажна. Ако ръцете веднага се"отлепват"означава, че на кожата ви липсва влага.

Гладкост



Гладка кожа - кожа с фина, равна текстура, с оптимален хидролипиден баланс. За да проверите вашата кожа, поставете ръцете си върху Т-зоната на лицето, натиснете надолу и след това погледнете вашите пръсти. Ако себумът умерен, означава, че кожата е достатъчно гладка. Ако е много, това означава, че има отклонение. 

Стегнатост

Поставете дланите на лицето към първоначалната позиция: палците във вдлъбнатината на ухото, средният палец на слепоочието. След това издърпайте кожата, движейки ръцете си внимателно от ушите към слепоочията. Ако при това се появят естествени хоризонтални бръчици   - кожата ви е достатъчно стегната. Ако в допълнение към хоризонталните се появят още няколко бръчки - това означава, че стегнатостта се губи.

Еластичност

Сложете показалеците си на бузите, а палците на брадичката.Защипете и издърпайте кожата. Ако след това ще се запазят същите контури, тогава кожата е достатъчно еластична. Ако при защипването на кожата  не чувствате слаба болка  означава, че еластичността се губи и е необходимо да я възстановите.

 Руменина

Розовият цвят е цвета на нормалната и здрава кожа! Поставете върха на пръстите под външния ъгъл на окото, както е показано на снимката. Докато натискате, за да ги движете към носа. Ако след тази процедура бузите порозовея , тогава всичко е добре. Ако не, тогава има някакви проблеми.
Докосванията на ръцете ви са достатъчни за да разберете дали вашата кожа има някакъв проблем. 

Какво да правим с излишните мазнини по лицето?

Като правило, хората, които страдат от акне и разширени пори  страдат от изобилието на отделящият се себум.   Кожата блести, често има блед цвят и грапава текстура. И уви, не винаги имаме под ръка правилното средство с което да отстраним проблема.Но не се притеснявайте, винаги може да се намери изход!

Погледнете внимателно лъскавината по лицето си. Най-вероятно, Т-зоната е мазна, а кожата под очите (по бузите) е суха и се нуждае от допълнително подхранване.Натиснете с чисти ръце Т-зоната на лицето, след това разнесете освободената мазнина по сухите райони: по бузите и около устата. Използвайте "естественият си крем", за да помогнете на кожата си.
Или, намокрете салфетка и овлажнете цялото лице. Направете го внимателно, не търкайте силно. В противен случай, лишени от влага, пъпки и порите ще станат много забележим.

 Всяка от нас е красива по свой собствен начин, на всяка е предвиден определен потенциал който можем да използваме. Така, че каквито и проблеми да имате с лицето си  - не се отчайвайте. Красотата ви е - на една ръка разстояние!
 Корегиращо средство: себум плюс слънцезащитен крем

По-рано говорихме за начините на борба с блясъка на кожата чрез прилагане на собствения си себум като естествен крем. Въпреки това, без значение колко влага кожата отделя, психология на жените е такава, че преди среща и т.н. е необходимо да използват коригиращ грим и което за мазна кожа не е много добре, т.е.. малките частици, от които е съставена пудрата или фондьотена, могат да запушат порите, като по този начин допринасят за образуването на акне. За да избегнете това, преди важно събитие, използвайте така нареченият "хитър трик" - домашно приготвено коригиращо средство, което е много лесно да се направи.

Натиснете с чисти ръце лицето и  разпределете равномерно себума. Оставете лицето в покой в продължение на 2-3 минути, за да свикне с усещането. След това нанесете слънцезащитен крем.. Този японски крем прилича   на латекс и е  бледобежов на цвят. Но не прекалявайте - по - добре по - малко, отколкото много.Чрез смесването на първоначално бледата  основа и себум се  създава ефект на здравословна белота и адекватна влага. И също така, благодарение на светлоотразяващите вещества в слънцезащитния крем, вашата кожа под светлината ще изглежда безукоризнено.  Но най-важното - "хитрият трик" ще скрие от любопитните очи акнето и разширените пори, а лицето ви ще изглежда страхотно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар