вторник, 22 септември 2015 г.

По –добре от диета

 И няма повест по - печална на света отколкото повестта за мен и моята диета...: ) :) 



Какво вижда  в огледалото жената на  30+ и 35+ ..и нататък? Ако тя не е , да предположим, адепт, не е слаба по „рождение”, а обикновена жена  на 35+ ...и повече?

Тя вижда нещо приличащо на това което е била на   25, но само че разлято, а понякога много повече от разлято.

(Надявам се, че няма да има коментари в стила ”ама аз на 25 бях дебела, а към 35 станах по –стройна), и така се случва, но ние говорим за тенденциите).

Обикновено силуета на жената на   35+  ( и нататък) се разплува, тялото става по – отпуснато, контурите не са толкова добре очертани и като цяло са по – широки. Лицето при това също  „плува”: и под брадичката, и бузите, всичко започва да плува надлъж и шир. И жената си мисли: ” трябва да сваля килограми, имам забавен метаболизъм, а ям, примерно, толкова колкото и преди, но дебелея”.

Всъщност, причината не е все още в метаболизма, а  в лимфата. Стагнацията на лимфата, която се увеличава с възрастта,  води до задържане на течности. Но нека да видим какво ще се случи с тази жена по – нататък.

 Тя седи на диета, изчислява нормите на калориите по известни таблици   изваждайки   1000 или 500 калории, или просто взема  готова диета, като например -"Закуска: яйце +   кафе без захар Обяд: 100 гр пилешки гърди + зелена салата Вечеря: извара 0% "и започва на тази диета да" седи ".

Мозъкът на жената преживява ужасен стрес, докато тя се облива в слюнката си опитвайки се да не мисля за пайове и сандвичи, макар че мислите стават   все повече и повече натрапчиви.
Когато древните хора са гладували, мозъкът им се е занимавал с търсене на храна, мозъкът е имал една цел и е принуждавал човека да  тича из саваната   за всякакви корени, треви, птици или гризачи, в най-лошия за мъртъв гущер  . Когато на човека се удавало да намери   гущер  и да го изяде мозъкът му е триумфирал и   подкрепял   програмата му за търсене на храна.

 Когато съвременна жена безкористно седи на диета в непосредствена близост до пълен хладилник, или стиснала волята си в юмрук взема в   кафенето не хамбургер, а  кафе, бидейки гладна , мозъкът й   работещ по проблема за оцеляване, създава много специална програма. Ако в  първия случай, врагът е липсата на храна и е трябвало да я получи,  сега врагът е волята на  жената, която осъжда   тялото и мозъка си на страдание и бърза смърт. Ето защо в мозъка се  появява програмата " изключване на волята" , създават се  специални инструменти, които да изключват фронталния кортекс когато наблизо се появи храна.  Така  жената се разболява от булимия: пароксизмална, неконтролирана, с компулсивно усвояване на храната и която е главно сладка и мазна. И  това си е чисто невропсихологично разстройство.

Към времето, когато  и се случи  първия или втория пристъп на  булимия,  жената вече  е успяла да  отслабне  от диетата си, при това – прилично.   Теглото й е намаляло с 5 кг, а обемът на тялото видимо се е стеснил, овалът се е стегнал и тя триумфира. За съжаление, в действителност, на въглехидратни диети   се осъществява обезводняване, а не  намаляване на мастната тъкан,   и резултата е : обезводняване + задължително унищожаване на мускулната тъкан.

Сега  вече жената   наистина е забавила метаболизма си, защото е  загубила 2 кг мускули (като мазнината е  останала почти без промяна). Веднага след като тя получи първата атака на булимията ( мозъка ще се погрижи за това)   тя  ще изяде цяла кутия шоколадови бонбони, огромен пакет с чипс и горещ френски хляб и на следващата сутрин   ще се събуди  дебела. Разбира се, това не е   мазнина, а  вода, която   излишно е препълнила  тъканите   изсъхнали    от въглехидратната диета. Тъканите, шокирани от  диетата, са  се опитали да абсорбират максимално количество вода, така че само за ден  или два   лакомия, жената се превръща в  топка.

   Ужасът и е безграничен,и  жената отново сяда на същата диета или на още по – жестока. Цикълът се повтаря, булимията се  фиксира, мускулите изгарят още повече, а мазнините остават отново   почти  без промяна  защото организма е ангажиран да ги запази.  Разбираемо е защо, нали?  Защото колкото по – малко са   мускулите, толкова по – бавен става метаболизма и мазнините могат да се съхраняват по – дълго, докато организма е гладен и се опитва да оцелее. В същото време мозъкът работи, за да  направи  от   булимията правило.

   Скоро жената започва да пълнее  вече и от обичайното количество храна. Метаболизма е станал много бавен, течността  се задържа в тъканите все по - активно. От всяко парче хляб тя може да „се напълни”   и   да се появи тлъстина.  Тя  укрепва идеята си, че да яде хляб и овесена каша е вредно и е  необходимо да се яде само зеле. Въпреки това, на този етап, много жени вече престават да се борят   с мозъка си  и просто започват да живеят. Но сега те живеят в много по - голямо тяло, което за известно време все още расте.

 Това означава, че жените напълняват от диети.  От  липсата на въглехидрати, от липсата на калории, и аз се надявам, че доказах това поне  малко. Защото  за сега  постоянно виждам на страниците  на   приятелите си бодри постове за   диети с голям дефицит на калории, мазнини и въглехидрати. И това е  - пътят към бездната. Без глюкоза (въглехидрати), мозъкът умира, най-малкото той  може да започне да се отказва от много сложни функции. Човекът не забелязва как затъпява.   Може би това е причината  по – умните  от момчетата в детството си момичета когато пораснат  да стават по-глупави  от  мъжете?

 Как  в действителност  може да се реши този проблем?

Проблемът със задръстването на лимфата се решава  с помощта на лимфен масаж с четка. Да, ежедневно   масаж с  четка от естествен косъм, най – добре от австралийски кактус. Масажът започва от краката с поглаждащи движения, които постепенно се издигат по-високо и по-високо, строго - от отдолу-нагоре по цялото тяло, след това от пръстите до раменете и завършва  с масаж на главата. От съществено значение е   цялото тяло да е внимателно обработено от долу-нагоре защото именно тогава  лимфата възстановява движението си. Възстановява се не веднага, но  постепенно - да. Важно е да се започне с много леки движения, с три минути масаж, постепенно (постепенността е  важна) увеличавайки   силата и времето на въздействие. Кожата не  веднага  свиква с твърдата четка, но постепенно започва да я възприема. Ефектът започва не веднага, а след   натрупване. Но бързо видими резултати не е необходимо да се  чакат, защото основната задача е  - да се реконструира  лимфната система.

 Правете  си масаж с четката   първо толкова често, колкото ви е възможно, най-малко веднъж седмично, но по-добре - всеки ден, може  и  сутрин и вечер. След масажа, не забравяйте да  изпиете чаша вода (Варианти:  Вода + ч.л. ябълков оцет или + лимонов сок или слаб зелен чай) за премахване на токсините. След два часа след масажа  пиенето на вода може да  бъде твърде късно.

За лице (в допълнение), има много видове масаж срещу задържане на течности в тъканите. Например, масажът, известен като  Asahi( има го в блога),   вакуумен масаж  или можете просто  да масажирате лицето си  с мека четка нагоре по масажните линии. Това помага да се избавим от онова което много жени приемат за тлъстини и се опитват да го „изгорят” с помощта на диети.

На диета не е нужно да се стои. Няма нужда да убивате вашия метаболизъм. Необходимо е да  получавате своята норма от  калории и въглехидрати и да имате  физическа активност (тъканите се  се нуждаят от кислород). Максимално можете да намалите калориите от 300- 500 – което е вече е твърде много, защото мускулите ще отслабват.  Минус 500 могат да си позволят само жени, които редовно се занимават с физически упражнения, при тях организма пази мускулите повече.   Останалите  е по-добре да забравят за диетите и просто да се  опитат да не преяждат. И главното което трябва да  помните е, че онова което изглежда като безобразна тлъстина се състои от излишна течност която трябва  да се извежда от организма с помощта на правилен режим за пиене   (обикновено 2 литра вода на ден), двигателна активност и масаж с четка. И разбира се с  храна, без химически добавки, които нарушават нормалните процеси на лимфата.

 Вярно е, че за много добра фигура трябва да се занимаваме със силови упражнения за да формираме мускули. Но, за нормална фигура стига и това, което написах, разбира се, ако ситуацията  не е твърде  сложна. Защото по – лошо от диета ( или онова, което се разбира под тази дума) изобщо няма друго. И най- обилната храна е по – добре. :) :)

Бъдете здрави и красиви!



Няма коментари:

Публикуване на коментар