петък, 7 юни 2013 г.

Почистваща паста за лице «Ангелска кожа»



Lush (Fresh Handmade Cosmetics ) имат специална паста за измиване и почистване на лицето със същото наименование - ангелска кожа.Според думите на производителите, тази паста има   свойството  да почиства  лицето, да премахва  мъртвите клетки на кожата, като запазва нейната влажност. 

 пастата се прави по средновековна рецепта от млени бадеми, с прибавяне на глицерин, бяла глина, вода и етерични масла. И така, пастата от тази рецепта, е аналог на лъшовската, но разликата е в това, че ще си я направим – сами. И това е доста лесно.На мен ми харесва  да  «копирам състава» на известни   козметични средства, правейки аналогични текстури и прибавяйки повече полезни компоненти за кожата.  

 Почистващата паста за лице не може напълно да изчисти лицето от макияжа (за това има други козметични средства). Но тя е способна да направи друго – меко и нежно да отполира кожата до ангелски вид.:)) 

Оригиналният състав на лъшевската паста е :  смлени бадеми   (Prunus dulcis), глицерин, каолин, вода (Aqua), масло лавандула (Lavandula augustifolia), масло  от лайка  , масло роза (Rosa damascena), цветове от лавандула (Lavandula augustifolia), лимонен, линалоол.

Тази паста е лесна за употреба и за почистване на лицето е нужно парченце от пастата, което в дланите се смесва с вода и се нанася върху лицето.Прави се нежен масаж и се измива с вода. Кожата става нежна и кадифена.
  
Моята рецепта  :

  Шепа сурови-смлени мадеми (или 2 с. л. Бадемова пудра   )
  2 с. л.бяла глина (каолин)
    1 с . л гел алое-вера
  2 капки етерично масло-лавандула  
  2 капки етерично масло – лайка.  

Бадемовите орехи нежно полират и почистват кожата.  
Бялата глина –  поглъща мазнината и замърсяванията.
Гелът алое-вера – овлажнява и омекотява кожата. За да не изсъхва пастата, алое-вера, може да се замени с растителен глицерин или да се смесят в равни пропорции.  
Етеричното масло от лавандула – нормализира мазната и чувствителна кожа.  
Етеричното масло от лайка – успокоява чувствителната кожа. 

Приготовяне:
  
 1. Шепата бадеми се обливат с гореща вода и се обелват от кожичката им.Смилат се в кафемелачка до бадемова пудра.
 2.В чашката с орехи, се прибавя алое вера гел, бялата глина и етеричните масла. Всичко отново се смила в блендер.Трябва да се получи гъста паста.  
 3. Пресипва се в бурканче и се съхранява в хладилник. 

  Моите препоръки.  

  В тази рецепта свободна вода има много малко( само в алое-гелът), за това може и да не се прибавя консервант, ако съхранявате пастата не много дълго време в хладилник. Ако вместо алое гел, прибавите растителен глицерин, то консервант също не е нужен и пастата може да се запази значително дълго - до няколко месеца.  

3 коментара:

  1. Благодаря за споделената рецепта:) Направих я,пробвах я и наистина е страхотна (y)

    ОтговорИзтриване
  2. :)-мерси... Забравих да отбележа,че ползвах лешници вместо бадеми.Смятам да я повторя-наистина е страхотна тази рецепта!Добре,че сте направили този блог да споделяте знанията си ,а любознателните и експериментаторите-да се учим-благодаря отново :)

    ОтговорИзтриване