събота, 29 юни 2013 г.

Билкови таблетки против кашлица



Таблетките  за смучене при кашлица  - са  много добро средство   за кашлица,  както и  за нощна при упорита кашлица, когато атаките са толкова силни, че не можеш да спреш. За съжаление, бонбоните от аптеката не можаха  да се справят с тази задача, така че прибягнах към помощта  на домашно приготвени бонбони от захарен сироп. 

 Билкови таблетки против кашлица:

1 чаша вода

2 чаши захар

2 супени лъжици мед

Четвърт чаша сушени билки (градински чай, дива череша кора, черен бъз). Можете да си купите готова смес от аптеката и да добавите и тази, която предлагам.
  
В рамките на 20 минути оставяме билките да къкрят  във вода    на слаб огън, като затворите тенджерата с капак. След това  прецедете полученият настой и го излейте обратно в тенджерата. Добавете захарта и меда, разбъркайте и оставете да заври, след което оставете да къкри леко на слаб огън.

При нагряване  сместа ще стане по-гъста, така че трябва да се разбърква непрекъснато, най-добре с дървена лъжица или шпатула. Когато сместа стане много лепкава и   образува нишки,   трябва да направите следното: капнете малко сироп в чаша студена вода - и отхапете истиналата   капчица. Ако е лепкава и се придържа към зъбите, тогава ще трябва да се вари сиропа малко по-дълго. Ако капката може да се дъвче, сиропът е готов.

 Ако сиропа започва да кристализира, можете да добавите още малко вода и една супена лъжица мед за премахване на кристалите и   гответе допълнително до желаната консистенция.

 Когато сиропът е готов и  капката може да се дъвче,   вземете един лист хартия за печене и сипвайте  върху него  по една чаена лъжичка от сиропа   близо една до друга (но оставете място, да не  тече ), охладете се и след това извадете твърдите бонбони с пергамента. Увийте всеки бонбон в пергамент или   посипете с  пудра захар  за да не  залепват помежду си. Можете да ги съхранявате в стъклен буркан.

Билкови таблетки против кашлица (лека версия):


 1 чаша мед

 1 супена лъжица изсушени билки или смеси от билки (виж по-горе)

 Загрявате меда в тенджера, добавете подправките. Гответе на слаб огън, след това махнете   от котлона, затворете с капак и увийте с плътна хавлия   за 10 минути. След това прецедете   сместа от билки и мед и  я излейте обратно в тенджерата.

 Сега, следвайте инструкциите по-горе, сместа се загрява на слаб огън,  тества твърдостта на бонбоните и отстранявате от огъня. Изсипете бонбоните с една чаена лъжичка върху лист хартия за печене, оставете да се втвърди, след това увийте и оваляйте в пудра захар, така че те за не се слепват един с друг. 

Бъдете здрави и красиви!
  

4 коментара:

  1. Много хубава рецепта,направих ги!Станаха супер!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво! Наистина са лесни, удобни и нужни...

    ОтговорИзтриване
  3. Супер,това търсех,но може ли да се добави прополис-тинктура или парченца,благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Защо не? Оставете се на въображението си :) Аз не съм пробвала, но ще се възползвам от идеята Ви.Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване